Quantcast

Vilkaviškio savivaldybės vyriausiajam architektui M. Šaučiūnui – bausmė už piktnaudžiavimą

Kauno apygardos teismas penktadienį Vilkaviškio rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėją, vyriausiąjį architektą Mindaugą Šaučiūną pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo.

Jam skirta 14,913 tūkst. eurų bauda ir vieniems metams atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje, pranešė teismas.

Bylos duomenimis, vyriausiasis architektas M. Šaučiūnas asmenis, atvykusius į Vilkaviškio rajono savivaldybę dėl pastatų rekonstravimo ar statybos projektų parengimo, pagal išankstinį tarpusavio susitarimą, nukreipdavo pas savo brolį Gediminą Šaučiūną, kaip tariamą architektą. Pastarasis už piniginį atlygį galėjo parengti pageidaujamą statybos projektą.

M. Šaučiūnas ir pats už atlygį sutikdavo šiems asmenims paruošti projektus. Siekdamas nuslėpti savo autorystę, M. Šaučiūnas nurodydavo, kad projektų autoriai ir vadovai yra kiti architektai, jie apie šiuos projektus nieko nežinojo.

Už tai M. Šaučiūnas gaudavo pinigus, kurie būdavo perduodami jam tiesiogiai ar pervedant į brolio G. Šaučiūno banko sąskaitą.

Vyriausiasis architektas M. Šaučiūnas, pasinaudodamas savo tarnybine padėtimi, parengtiems suklastotiems projektams raštiškai pritardavo ir išduodavo leidimą.

Už bendrininkavimą, piktnaudžiavimą tarnyba ir dokumentų klastojimą G. Šaučiūnui teismas skyrė 5,498 tūkst. eurų baudą.

Su M. Šaučiūnu artimais giminystės ryšiais susiję du asmenys bandė paveikti liudytoją duoti melagingus parodymus. Jie taip siekė, kad broliai išvengtų galimos baudžiamosios atsakomybės už piktnaudžiavimą tarnyba ir dokumentų klastojimą.

Artimiems giminaičiams už poveikį liudytojui skirtos laisvės apribojimo bausmės, įpareigojant juos nustatytu laiku būti namuose.

Teismas solidariai iš Mindaugo ir Gedimino Šaučiūnų nukentėjusiesiems priteisė iš viso 2,848 tūkst. eurus turtinei ir 3,6 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti.

Be to, teismas nusprendė iš abiejų nuteistųjų lygiomis dalimis po 8,9 tūkst. eurų išieškoti konfiskuotino turto vertę atitinkančią pinigų sumą, iš M. Šaučiūno taip pat bus papildomai išieškota dar 18,8 tūkst. eurų suma, atitinkanti konfiskuotino turto vertę.

Nuosprendis nėra galutinis ir dar gali būti skundžiamas.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) M. Šaučiūną sulaikė dar 2017 metų liepą, buvo atliktos kratos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių