Quantcast

Vidaus reikalų ministrė lankosi Kyjive, žada stiprinti paramą Ukrainai

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ketvirtadienį lankosi Ukrainoje, kur kartu su Latvijos, Estijos ir Lenkijos vidaus reikalų ministrais susitiko su Ukrainos kolega Denysu Monastyrskiu.

Ministrai pasirašė bendrą penkių šalių deklaraciją, kurioje susitarė plėtoti bendradarbiavimą ir didinti pastangas užtikrinant teisėtvarką, taip pat atkuriant taiką ir saugumą Europos regione, pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM).

„Ukrainos kariai ir pareigūnai kariauja ir mūsų karą – todėl mes privalome padėti Ukrainai nugalėti agresorių. Kiekviena atlaikyta diena reiškia viltį, kad galime sustabdyti karą ten, kur jis prasidėjo. Nuo pat karo pradžios teikiame pagalbą Ukrainai ir jos žmonėms, atvykusiems į Lietuvą. Su partneriais ir toliau stiprinsime savo įsipareigojimus remti ir stiprinti Ukrainą šiuo ypatingai sunkiu metu“, – pranešime sakė A. Bilotaitė.

Ji kartu su Policijos generaliniu komisaru Renatu Požėla Ukrainos vidaus reikalų ministrui D. Monastyrskiui taip pat pristatė karo nusikaltimus padėsiančią tirti Lietuvos pareigūnų ir ekspertų grupę bei perdavė techninę pagalbą Ukrainos policijai. Teismo medicinos ir išminavimo ekspertai iš Lietuvos darbą kartu su Ukrainos tarnybomis turėtų pradėti dar šią savaitę.

„Šiandien mes, Baltijos šalių ir Lenkijos vidaus reikalų ministrai, savo akimis pamatėme Rusijos vykdomus karo nusikaltimus Ukrainoje. Mes padėsime juos tirti ir įrodyti – Ukrainos tyrėjams talkins jungtinė ekspertų grupė iš Lietuvos. Lietuva yra pasirengusi ir toliau padėti Ukrainai visomis įmanomomis priemonėmis – tai karo nusikaltimų tyrimas, rusų karių užminuotų vietų išminavimas, sužeistų Ukrainos karių ir teisėsaugos pareigūnų reabilitacija, taip pat praktinė pagalba ukrainiečiams, laikinai gyvenantiems Lietuvoje“, – sakė ministrė.

A. Bilotaitė taip pat atkreipė dėmesį į būtinybę stiprinti šalių teisėsaugos bendradarbiavimą ir operatyviau keistis informacija dėl prekybos žmonėmis. Į Lietuvą plūstelėjus dideliam karo iš Ukrainos pabėgėlių srautui, buvo pastebėtos pirmosios galimos prekybos žmonėmis apraiškos.

Pranešime nurodoma, kad reaguojant į tai sustiprintas ne tik ukrainiečių registracijos centrų, bet ir socialinių tinklų ir ukrainiečių apgyvendinimo vietų bei pervežėjų stebėsena, patikra.

Susitikime aptarta ir per karą nukentėjusių teisėsaugos pareigūnų reabilitacija Lietuvoje. Pasak ministrės, 200 Ukrainos pareigūnų galės būti priimti reabilitacijai, dalis jų – sanatorijoje „Pušynas“ Palangoje.

Kyjive besilankantys ministrai ketvirtadienį taip pat pasirašė deklaraciją, kuria pasmerkė ginkluotą Rusijos agresiją prieš Ukrainą ir sutarė sutelkti pastangas remiant Ukrainos vystymąsi ir atstatymą.

Deklaracijoje numatyta pagalba atkuriant karo sugriautą Ukrainos vidaus reikalų ministerijos infrastruktūrą bei parama ministerijos įstaigoms, atremiant Rusijos ginkluotą agresiją.

VRM pranešime nurodoma, kad ministerija kartu su pavaldžiomis institucijomis nuo pat karo pradžios aktyviai teikia paramą Ukrainai: šalį pasiekė civilinės saugos priemonių ir įrangos, ginklų, automobilių, IT įrangos, tarnybinių drabužių, humanitarinės pagalbos ir kiti pagalbos paketai.

Lietuvos vidaus reikalų sistemos teikiama parama Ukrainai siekia daugiau nei 3 mln. eurų. Ministrė taip pat informavo, kad įgyvendinant Europos Sąjungos sankcijas Rusijai ir Baltarusijai Lietuvoje įšaldytų piniginių lėšų suma sudaro 22,6 mln. eurų, ieškoma sprendimų, kaip konfiskuoti įšaldytą turtą, o gautas lėšas panaudoti Ukrainos rėmimui.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeDenysas MonastyrskisAgnė BilotaitėVRM

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių