Quantcast

Vidaus reikalų ministrė ir Ukrainos ambasadorius aptarė Lietuvos paramos Ukrainai klausimus

  • Teksto dydis:

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė antradienį susitiko su Ukrainos ambasadoriumi Lietuvoje Petro Bešta ir aptarė Lietuvos paramos Ukrainai klausimus.

„Šiuo metu dirbame dviem kryptimis: teikiame pagalbą Ukrainai ir stengiamės lengvinti į Lietuvą atvykstančių ukrainiečių priėmimą. Ministerija ir jai pavaldžios institucijos paruošė kelis pagalbos paketus – civilinės saugos priemonių, ginkluotės, automobilių, informacinių technologijų įrangos. Kalbant apie paramą Ukrainos karo pabėgėliams Lietuvoje, siekiame sklandžios registracijos procesų bei tinkamų teisinių procedūrų“, – sakė ministrė A. Bilotaitė.

Susitikimo metu kalbėta apie ukrainiečių teisinę padėtį Lietuvoje. Vidaus reikalų ministrė pristatė supaprastintos ukrainiečių migracijos procedūrą: asmenims, kurie neturi galiojančio kelionės dokumento, gali būti išduodamas registracijos pažymėjimas, ukrainiečiai taip pat atleidžiami nuo valstybės rinkliavos už vizas ir leidimus gyventi bei neprivalo turėti leidimo dirbti.

Kaip praneša Vidaus reikalų ministerija, Ukrainos ambasadorius domėjosi švietimo sistemos prieinamumu mokiniams, vaikų gyvenimo sąlygomis, darbo vietų paieška karo pabėgėliams bei pabėgėlių su negalia poreikių užtikrinimu.

Ministrė A. Bilotaitė pažymėjo, kad netrukus įsigalios Laikinosios apsaugos taisyklės, pagal kurias Ukrainos piliečiai, gavę laikinąją apsaugą, turi teisę nemokamai gyventi Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatytoje vietoje, dirbti, gauti piniginę pašalpą, jeigu neturi kitų pajamų Lietuvoje, gauti būtinąją medicinos pagalbą ir socialines paslaugas, o nepilnamečiai – teisę mokytis.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, šiuo metu Lietuvoje veikia penki ukrainiečių registracijos centrai Alytuje, Marijampolėje, Vilniuje, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Netrukus registracijos centrą planuojama atidaryti ir Kaune.

Ukrainiečiai registruojami ir teritoriniuose Migracijos departamento padaliniuose, o antradienio duomenimis, MIGRIS sistemoje jau registruota 13 685 karo pabėgėliai iš Ukrainos.

Ukrainos ambasadorius padėkojo už paramą ir už tai, kad Lietuvoje registruotiems Ukrainos piliečiams ir asmenims užtikrinamos socialinės garantijos ir galimybė dirbti. Susitikimo metu sutarta keistis aktualia informacija bei toliau aktyviai bendradarbiauti.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeAgnė Bilotaitėparama UkrainaiPetro Bešta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių