Quantcast

Viceministras: būtina užtikrinti, kad Sirijos pabėgėliai saugiai grįžtų namo

Ketvirtadienį konferencijoje Briuselyje užsienio reikalų viceministras Neris Germanas pareiškė Lietuvos paramą pastangoms atnaujinti taikos derybas tarp Sirijos režimo ir šalies opozicijos bei pabrėžė būtinybę užtikrinti į savo namus Sirijoje norinčių grįžti pabėgėlių saugumą.

„Kol Sirijos režimas nedės pastangų taikiai išspręsti konfliktą, nebendradarbiaus su Jungtinėmis Tautomis ir Sirijos pabėgėliams nebus sudarytos sąlygos saugiai ir oriai sugrįžti namo, tol Lietuva rems tarptautines sankcijas Sirijos režimui“, - konferencijos metu teigė viceministras N. Germanas.

Pagal Užsienio reikalų ministerijos pranešimą, viceministras taip pat patvirtino Lietuvos įsipareigojimą padėti nuo konflikto nukentėjusiems Sirijos gyventojams. Šiemet Lietuva skiria 30 tūkst. eurų paramą Sirijoje pagalbą teikiančiai JT paramos ir darbo agentūrai. Nuo karo Sirijoje pradžios Lietuva humanitarinei pagalbai iš viso skyrė daugiau nei 300 tūkstančių eurų, o pagal bendrą ES susitarimą su Turkija 2019 metais yra įsipareigojusi skirti 2,6 milijono eurų.

Europos Sąjungos (ES) kartu su Jungtinėmis Tautomis (JT) rengiamai konferencijai „Parama Sirijos ir regiono ateičiai“ pirmininkavusi Vyriausioji įgaliotinė ES užsienio reikalams Federica Mogherini akcentavo paramą Sirijos pilietinei visuomenei, pabrėžė moterų vaidmens svarbą JT vadovaujamame Sirijos taikos procese ir teisinės atsakomybės už Sirijoje įvykdytus karo nusikaltimus užtikrinimą.

Trečius metus iš eilės Briuselyje organizuojamo renginio tikslas - užtikrinti tolimesnę paramą labiausiai nuo konflikto Sirijoje nukentėjusiems asmenims bei pabėgėlius priimančioms regiono šalims.

Europos Sąjunga yra didžiausia finansinės paramos teikėja nuo konflikto Sirijoje nukentėjusiems asmenims. Nuo Sirijos konflikto pradžios ES skyrė beveik 17 milijardų eurų. Šiemet planuojama 560 mln. eurų parama.

Humanitarinė padėtis nuo 2011 metų karinio konflikto alinamoje Sirijoje 2018 metais smarkiai pablogėjo. Šiuo metu Sirijoje yra apie 6,5 milijono priverstinai perkeltų asmenų, 13,1 milijonų sirų reikalinga humanitarinė pagalba. Įvairiais duomenimis, nuo konflikto pradžios Sirijoje žuvo apie 500 tūkst. šalies gyventojų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Italijos ministro pirmininko pavaduotojas ir vidaus reikalų ministras Matteo Salvini, kuris įsteigė šeimos ministeriją ir kurio partija iškėlė idėją suteikti žemę šeimoms, laukiančioms trečiojo vaiko, praėjusiais metais pasidalijo jo požiūriu, kai jis sakė: „Šalis, kuri nesugeba gimdyti vaikus yra pasmerkta mirti “." Lietuvoje kurti šeimos ministeriją? Ką jūs, ponai ir ponios, ką jūs... Mes sukūrėmė aplinkos ministeriją ir dabar drąsiai kertame ir išvežame į Kiniją šventąsias protėvių girias... Patys važiuosime į Šveicariją. Leisk lietuviui sukurti ministeriją kokiam nors reikalui - garantuotas to reikalo sunaikinimas. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių