Quantcast

Vėl suabejota J. Narkevičiaus sprendimais: kreipėsi į prokuratūrą

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos (TS-LKD) nariai suabejojo susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus skaidriais sprendimais dėl kelių priežiūros finansavimo, todėl antradienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

Parlamentarai atkreipia dėmesį, kad ministras, pasinaudodamas koronaviruso krize, skyrė finansavimą keliams, kurie pagal prioritetinės reikšmės kelių sąrašą užima paskutines vietas arba tų kelių apskritai nėra sąraše.

Seimo narių pareiškime pradėti ikiteisminį tyrimą, kurį gavo ir ELTA, pažymima, kad anksčiau Kelių direkcija pateikė objektus finansavimui gauti, kurie atitiko valstybinės ir vietinės reikšmės kelių rekonstrukcijos, taisymo (remonto) darbams paskirstymo ir naudojimo tvarkos aprašo reikalavimus. Buvo pateikti objektai, kurie pagal aprašą buvo blogiausios būklės ir labiausiai reikalaujantys remonto. Tačiau susisiekimo ministras birželio 17 d. įsakymu skyrė finansavimą keliui Didieji Baušiai –Amenine–Turgeliai, keliui Vėžionys–Dainava–Pabarė–Butrimonys ir keliui Šklėriai–Aluona, kuriems Kelių direkcija nebuvo pateikusi prašymo finansuoti.

Parlamentarai pažymi, kad atsižvelgiant į nurodytą teisinį reglamentavimą, nei savivaldybėms, nei Susisiekimo ministerijai nesuteikta teisė teikti prašymų valstybinės reikšmės kelių remontui ir priimti sprendimus dėl remonto būdo. Tai priklauso išimtinai Kelių direkcijos kompetencijai. O šiuo atveju ministras į direkcijos rekomendacijas net neatsižvelgė.

Pareiškime taip pat pažymima, kad Susisiekimo ministerijos parinktų ir nurodytų objektų ruožų ilgiai neatitinka Kelių direkcijos parinktų homogeninių ruožų ilgių.

Akivaizdu, kad ministras naudojasi savo įgaliojimais ir peržengdamas savo įgaliojimų visas ribas teikia finansavimą tiems keliams, kurie nėra prioritetas.

„Turgelių miestelyje homogeninis ruožas prasideda 17,237 km ir baigiasi 17,997 km, iš viso 760 m ilgio ruožas (pagal dangos būklę šis ruožas patenka į 96 vietą bendrame rajoninės reikšmės kelių sąraše pagal dangos būklės indeksą), tačiau įsakyme yra nurodomas 1670 m ilgio ruožas, t.y. 910 m ilgesnis nei būtinas remontuoti. Kadangi tokio ilgio ruožo per Turgelių miestelį nėra, todėl ir įgyvendinti įsakymą nėra galimybių“, – pateikiamas pavyzdys pareiškime.

Pareiškime taip pat pažymima, kad kelio Šklėriai –Aluona, kuriam ministerija skyrė finansavimą, tarp 1009 km viešai paskelbtų žvyrkelių asfaltavimo objektų, sąraše apskritai nėra, todėl iki 2022 m. šio objekto Kelių direkcija nebuvo numačiusi įgyvendinti.

„Remiantis tuo, kas išdėstyta, susisiekimo ministras ir kiti atsakingi valstybės tarnautojai finansavimą valstybinės reikšmės kelių remontui rašte minimais įsakymais skyrė nesivadovaudami Kelių direkcijos pateiktais duomenimis ir pažeisdami Aprašo reikalavimus, galimai siekdami asmeninės naudos ir tokiais veiksmais, galinčiais turėti nusikalstamų veikių požymių, padarė didelės neturtinės ir turtinės žalos valstybei“, – teigiama pareiškime.

Parlamentarai prašo Generalinės prokuratūros įvertinti, ar susisiekimo ministras ir kiti atsakingi valstybės tarnautojai, skirstydami lėšas, galimai nepadarė veikų, turinčių nusikalstamų veikų požymių. i nustačius, kad galėjo būti padarytos nusikalstamos veikos, atsakingus asmenis patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Pareiškimą pasirašė Aistė Gedvilienė, Dainius Kreivys, Jurgis Razma, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Monika Navickienė.

A. Gedvilienė: tai paslėpta politinė reklama

Parlamentarė A. Gedvilienė pažymi, kad J. Narkevičius, skirdamas šias lėšas šiems trims keliams, pataikauja Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos rinkėjams.

„Akivaizdu, kad ministras naudojasi savo įgaliojimais ir peržengdamas savo įgaliojimų visas ribas teikia finansavimą tiems keliams, kurie nėra prioritetas. Jis savo sprendimais apėjo visas tvarkas ir įkelia kelius, kurie parankūs Lietuvos lenkų rinkimų akcijai per rinkimus, tai yra Trakų rajono kelias bei du Šalčininkuose esantys keliai“, – Eltai sakė A. Gedvilienė.

Pasak A. Gedvilienės, šie trys keliai yra pakankamai geros būklės ir tikrai negalėtų būti remontuojami prioritetine tvarka.

„Yra kitų žmonių teisėtas lūkestis, kad tie keliai, kurie stovi eilėse, turi turėti pirmenybę ir teisė visiems turi būti vienoda. Juk visiems vienodai turėtų galioti įstatymai“, – sakė ji.

Pasak jos, ministras, pasinaudodamas koronaviruso krize, skyrė finansavimą keliams, kurių pagal prioritetinės reikšmės aprašą, sąraše net nėra.

„Buvo padidintas pinigų kiekis ekonominei krizei suvaldyti ir spręsti. Taip pat pandemijos metu visų dėmesys nukreiptas į kitas problemas, į sveikatos sistemą, mes nesukoncentravę dėmesio į kitus einamus dalykus, o ponas Narkevičius su ministerija naudojasi tuo ir akivaizdžiai pažeidžia teisės aktus. Taip jie sprendžia savo rinkiminius klausimus, finansuodami kelius, kuriems šiuo metu nepriklauso finansavimas“, – sakė A. Gedvilienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tukas

tukas portretas
Štai taip Kauniečiai debilai išsirinko merą Šustauską ir tada giedojo gadzinkas ,o Lietuva išsirinko kolūkiečių specialistus taip pat nepatenkinti, bet kada lietuvininkai atsibus ir išsirinks tinkamą valdžią

Gandragalviams

Gandragalviams portretas
Koks praimas tokie ir ministrai.Tokios idiotu vyriausybės Lietuva dar nematė

>Cha cha cha

>Cha cha cha portretas
Ei senas glinda tu tep žmones pokariu kankindavai ka viską gerai paeiliui dėstai? Tai kuriems priklausei, miškiniams ar stribams?
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių