Quantcast

Valstybės tarnautojams nori suteikti teisę į mentoriaus pagalbą

Valstybės tarnybos įstatyme siūloma reglamentuoti karjeros valstybės tarnautojo teisę į mentoriaus pagalbą, o už mentorystę mokėti priedą. Tai siūlančias Valstybės tarnybos įstatymo pataisas įregistravo Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos nariai Kęstutis Vilkauskas, Eugenijus Sabutis, Vidmantas Kanopa, Liudas Jonaitis.

Jeigu Seimas pritartų, karjeros valstybės tarnautojas, priimtas į pareigas valstybės ar savivaldybės institucijoje ar įstaigoje pirmą kartą po į šias pareigas organizuoto konkurso, atkūręs turėtą karjeros valstybės tarnautojo statusą kitoje įstaigoje, gautų kvalifikuotą mentoriaus pagalbą.

Siūloma numatyti, kad prašymas dėl mentoriaus pagalbos suteikimo turi būti pateiktas raštu ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo karjeros valstybės tarnautojo pirmosios pareigų ėjimo dienos.  Valstybės ar savivaldybės institucijos ar įstaigos vadovas ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo gauto prašymo turėtų priimti sprendimą dėl tokios pagalbos suteikimo ne trumpesniam nei 1 mėnesio, bet ne ilgesniam nei 2 mėnesiai laikotarpiui.

Įstatymo pataisos numato, kad mentoriaus pagalbai teikti yra skiriamas tos valstybės ar savivaldybės institucijos ar įstaigos karjeros valstybės tarnautojas, kuris atitinka Vyriausybės nustatytus reikalavimus, arba darbuotojas, su kuriuo yra sudaryta terminuota darbo sutartis dėl mentorystės (įgytos patirties perdavimo). Terminuotų darbo sutarčių dėl mentorystės sudarymo, mentorystės organizavimo, vykdymo ir priežiūros tvarkos aprašą tvirtintų Vyriausybė.

Jei Seimas pritartų įstatymo pataisoms, karjeros valstybės tarnautojui laikotarpiu, kai jis teikia mentoriaus pagalbą, būtų skiriama priemoka. Priemokos už mentorystę dydį nustatytų  valstybės tarnautoją į pareigas priimantis asmuo, tačiau ši priemoka, kaip numato projektas,  negali būti mažesnė kaip 10 procentų ir didesnė kaip 15 procentų pareiginės algos.

Tikimasi, kad tai  motyvuos  mentoriaus pagalbą teikiantį karjeros valstybės tarnautoją šią veiklą vykdyti kokybiškai ir atsakingai.

Šio priedo mokėjimas valstybės ar savivaldybės institucijos ar įstaigos vadovo sprendimu galėtų būti ir nutrauktas, jeigu dėl karjeros valstybės tarnautojo, kuris paskirtas teikti mentoriaus pagalbą veikos, būtų gautas skundas ir, atlikus tyrimą, faktai pasitvirtintų.

Galiojančiame Valstybės tarnybos įstatyme nustatyta, kad su įstaigos vadovu ar karjeros valstybės tarnautoju, kuriems sukako 65 metai ir kurie atleidžiami iš pareigų, Vyriausybės nustatyta tvarka gali būti sudaroma terminuota darbo sutartis dėl mentorystės (įgytos patirties perdavimo) ne ilgesniam kaip 2 metų laikotarpiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių