Quantcast

Ministrė: sienos apsaugai bus skirtos papildomos kariuomenės pajėgos

Sienos su Baltarusija apsaugai bus skirtos papildomos kariuomenės pajėgos, po Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio pranešė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Šiuo metu mūsų pasienyje sutelktas maksimalus VSAT pareigūnų kiekis, taip pat yra įtrauktos visos kitos vidaus sistemos pareigūnų pajėgos, ir šiandien mes konkrečiai apsitarėme dėl papildomų kariuomenės pajėgų“, – per spaudos konferenciją pirmadienį sakė ministrė.

Konkretaus kariuomenės pajėgų skaičiaus vadovai nenurodo.

Praėjusios savaitės pabaigoje skelbta, kad sienos apsaugai planuojama skirti 260 karių.

„Jau nuo šeštadienio kariai yra pastiprinę sienos apsaugą, bet mes esame sutarę, kad mūsų sienos apsauga bus pastiprinta dar didesnėmis krašto apsaugos pajėgomis, nenorėčiau detalizuoti skaičių, nes tie skaičiai labai jautrūs“, – teigė A. Bilotaitė.

Anot jos, pagrindinė žinia yra ta, kad „mes rimtai žiūrime į šitas grėsmes ir sienos apsaugai skiriamos maksimalios pajėgos, tiek iš vidaus reikalų sistemos, tiek iš krašto apsaugos sistemos“.

Jau nuo šeštadienio kariai yra pastiprinę sienos apsaugą, bet mes esame sutarę, kad mūsų sienos apsauga bus pastiprinta dar didesnėmis krašto apsaugos pajėgomis.

Kariuomenė pasirengusi padėti

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas tvirtino, kad įstatymai numato galimybę ekstremalios situacijos metu pasitelkti kariuomenės pajėgas.

„Kariuomenė gali būti pasitelkta teikiant pagalbą valstybės ir savivaldybių institucijoms ekstremalių situacijų atvejais, kai įvykio mastas sparčiai didėja. Tai yra dabar tokia situacija“, – sakė A. Anušauskas.

„Parama iki šiol buvo teikiama logistinė – palapinių miestelis, palapinės-angarai, „Concertina“ tvoros įrengimas, krašto apsaugos savanoriai aštuoniose pasienio užkardose ir kita pagalba, tačiau atsižvelgiant į poreikį Lietuvos kariuomenė pasirengusi suteikti ženkliai didesnę paramą, tas ir bus padaryta, per artimiausias savaites ta parama bus nuolat didinama“, – pažymėjo krašto apsaugos ministras.

Jis irgi teigė, jog pasitelkiamos kariuomenės apimtys nebus nurodomos, tik tiek, kad „parama bus išnaudojama efektyviai“.

Vidaus reikalų ministrė tarp priemonių stiprinant sienos apsaugą nuo neteisėtų migrantų įvardijo ir penktadienį pradėtą tiestų vielų tvorą „Concertina“, taip pat planuojamą statyti tvorą. Ateityje kartu su „Concertina“ ji sudarytų trijų metrų aukščio užtvarą.

„Kitas svarbus akcentas – mūsų sienos apsauga, susijusi su fizinės sienos apsaugos arba barjero statymu. Jau yra pradėti darbai tiesti „Concertina“ mūsų pasienyje, tai yra pirmasis etapas, numatyta padengti „Concertina“ 550 kilometrų sieną su Baltarusija, taip pat priimti sprendimai statyti fizinę sieną taip, kad būtų dviejų metrų tvora, o ant jos vėliau būtų uždedama „Concertina“ ir susidarys trijų metrų siena“, – planus pristatė ministrė.

Atmeta kritiką dėl pataisų prieštaravimo Konstitucijai

A. Bilotaitė teigia, kad Vyriausybės parengtos nelegalių migrantų prieglobsčio prašymų tvarkos pataisos yra reikalingos siekiant suvaldyti migrantų srautus. Pasak ministrės, supaprastintos procedūros ir sprendimų apeliavimo galimybių apribojimas leistų Lietuvai lengviau susitvarkyti su šia krize. A. Bilotaitė tvirtina, kad daugelis pateiktų prašymų vis tiek bus atmesti.

„Mes matome tendencijas, kad mūsų migracijos sistema yra naudojamasi. Iš tos praktikos, kokia yra nagrinėjant prieglobsčio prašymus, mes matome, kad tikriausiai šimtas procentų jų yra tokie, kad sprendimas yra nesuteikti šito statuso“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo A. Bilotaitė.

Pasak jos, Baltarusijos režimo vykdomi veiksmai reikalauja procedūrinių pokyčių šalies teisės aktuose.

Akivaizdu, kad Lukašenka naudoja prieš mus šitą priemonę ir naudojamasi mūsų migracijos sistema.

„Akivaizdu, kad Lukašenka naudoja prieš mus šitą priemonę ir naudojamasi mūsų migracijos sistema. Esant šiai ekstremaliai situacijai, manau, kad yra labai rimta priežastis priimti pakeitimus, kurie neleistų piktnaudžiauti mūsų migracijos sistema“, – įsitikinusi ministrė.

A. Bilotaitė atmeta kritiką dėl galimo parengto projekto prieštaravimo Konstitucijai. Jos teigimu, šiuo metu susiklosčiusi situacija reikalauja adekvataus atsako, kuris leistų suvaldyti situaciją. Ministrė tikisi, kad antradienio neeiliniame posėdyje parlamentarai priims atitinkamus sprendimus.

„Situacija yra ekstremali. Mes matome tendencijas. Tai nėra įprastas migracijos kelias, tai yra prieš mus vykdomas hibridinis karas. Todėl atsakas turi būti adekvatus. Tai mums padėtų sukurti rimtą atgrasymą naudotis šiuo migracijos keliu ir suvaldyti migracijos krizę“, – sakė A. Bilotaitė.

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį sušaukė Valstybės gynimo tarybos posėdį aptarti strategines migrantų krizės valdymo gaires.

Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija Lietuvos pareigūnai sulaikė 1676 migrantus – 20 kartų daugiau nei pernai. Daugelis jų yra iš Artimųjų Rytų ir Afrikos šalių.

Minskas tvirtina migrantų Baltarusijos teritorijoje nebestabdantis dėl jai įvestų Europos Sąjungos sankcijų.

Dėl smarkiai išaugusio migrantų srauto Vyriausybė valstybės mastu yra paskelbusi ekstremaliąją situaciją.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

lukui-taip

lukui-taip portretas
užtat rašau komentaruose -jei ši neadekvati vyriausybė nebus atstatydinta,teisiama ir SUŠAUDYTA,tai čia gyvens milijonai arabų,o lietuvių kūnai gulės grioviuose užversti buldozeriais

Luka

Luka portretas
O kas bus paskui su sitais immigrantais? Cia gyvens?

sukvietoj ŠARAŠKINO kontoroj,

sukvietoj ŠARAŠKINO kontoroj, portretas
matau tik v i e n ą ŽMOGŲ -- keturi likusieji , n e p a t i k i m i pastumdėliai iš OŽIO u ž p e č k i o , kurie saugo ne Lietuvą, o -- t v a r t ą su OŽIU.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių