Quantcast

„Valstiečių“ nenoras kurti komisijos – dvejopi standartai?

Seime radosi iniciatyva sukurti dar vieną laikinąją komisiją. Apie ketinimus Seime tirti padėtį žemės ūkio sektoriuje opozicija kalbėjo dar sausio pradžioje. Tada niekas nemėgino slėpti, kad pagrindinis tikslas – išsiaiškinti Ramūno Karbauskio verslo vingius.

Praėjusią savaitę Seime įregistruotas nutarimo projektas dėl tokios komisijos sukūrimo. Aukščiausieji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) žmonės neigia tokios komisijos būtinumą, nes tai gali ištirti atskiros institucijos. Opozicija atkerta – o kaip tada su LRT komisija? Juk tuomet irgi buvo įtikinėjama, kad tyrimus geriau atliktų institucijos, tačiau „valstiečiams“ tai nebuvo argumentas. Ar tai – ne dvejopi standartai?

Mėgindami paneigti tokios komisijos būtinumą, „valstiečiai“ prilygina tyrimą trėmimų sąrašams arba išbuožinimui, tarsi komisija būtų sovietų reliktas.

„Visa tai vyko teisėtai ir dabar kaip – iš naujo vyktų išbuožinimas? Ar čia naujas dvarų išparceliavimas? Turbūt mes turime elgtis konstituciškai ir negalime neigti privačios nuosavybės kūrimo teisėtais būdais ir jos turėjimo“, – LRT komentuoja Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Ar ne per anksti pirmininkas tikina, kad viskas teisėta? Jis turbūt pamiršta, kad net prokurorai yra pradėję tyrimą ginant viešąjį interesą. Aiškinamasi, ar įmonės teisėtai valdo didelius žemės plotus, nors įstatymuose nustatyta 500 hektarų riba. Tyrimas pradėtas dar sausį ir, pasak Generalinės prokuratūros, užtruks, nes informacijos kiekiai milžiniški. Net „valstiečių“ deleguotas žemės ūkio ministras Bronius Markauskas sako, kad pavasarį bus bandoma suteikti daugiau galių Nacionalinei žemės tarnybai. Norima jai leisti tikrinti ir praeities sandorius. B. Markausko įsitikinimu, žemė vienose rankose kai kuriais atvejais tikrai gali būti sukaupta nesąžiningai.

„Manau, kad gali būti tokių dalykų. Jeigu pasitvirtintų tokie faktai, tai žemė tikrai turėtų grįžti valstybės nuosavybėn“, – kalbėdamas apie nesąžiningai sukauptą žemę kalba ministras.

Tačiau „valstiečiams“, kurių vadovui priklauso „Agrokoncernas“, valdantis per 36 tūkst. hektarų žemės, jokio noro aiškintis nėra. Seimo pirmininkas tai vadina išbuožinimu, o Ramūnas Karbauskis norą kurti specialiąją komisiją Seime yra sulyginęs su trėmimų, vykdytų 1941 metais, sąrašais. Kitaip tariant, skaidrumo paieškas „valstiečiai“ lygina su vienu juodžiausių šalies istorijos puslapių, kai tūkstančiai žmonių priverstiniu būdu neteko turto, tūkstančiai buvo ištremti į Sibirą ir ten mirė. Seimo pirmininkas sako, kad komisiją, tirsiančią žemės ūkio padėtį, Seime galima sudaryti, nors neatsako, ar pats už ją balsuotų.

„Pirmiausiai, reikėtų įsitikinti, ar buvo veikiama atitinkamai įstatymams, ar buvo veikiama prieš įstatymus. Jei buvo veikiama atitinkamai įstatymams, tai turbūt tas tyrimas niekur neatves. Tiesiog po tyrimo bus pasakyta, kad tokia buvo tvarka, ir tuo buvo naudojamasi“, – aiškina V. Pranckietis.

Tačiau opozicija sako, kad panašu, jog Seimo pirmininkas net nesupranta, ką veiktų komisija. Ji ir kuriama būtent tam, kad būtų išsiaiškinta, ar viskas buvo daroma laikantis įstatymų. Seime jau įregistruotas projektas dėl parlamentinio tyrimo žemės ūkio sektoriuje. Konservatorių lyderis sako, kad tyrimo pagrindinės kryptys yra trys.

„Dėl žemės perėmimo iš smulkiųjų ūkininkų už skolas (ne sykį girdėję, kad tokia praktika taikoma skirtinguose Lietuvos regionuose). Antroji klausimų grupė susijusi su žemės koncentracija – kaip įmonės, perėmusios žemę, sugeba apeiti įstatymą, kuris riboja daugiau nei 500 hektarų įsigijimą arba perėmimą. Trečioji klausimų grupė susijusi su trąšomis, trąšų importu į Lietuvą iš trečiųjų valstybių“, – tyrimo kryptis nurodo Seimo Tėvynės sąjungos-Krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis.

R. Karbauskis sako, kad opozicijos tikslas – ne atsakymų ieškojimas, o jis pats. Esą jis jau ėmėsi veiksmų, kad į klausimus būtų atsakyta, kreipėsi į Konkurencijos tarybą, Generalinę prokuratūrą, Nacionalinę žemės tarnybą. Prokurorai sako prašymą gavę ir jį nagrinės, NŽT tikina prašysianti politiko patikslinti užklausą, nes neaišku, ko iš jų norima. O politikas kartoja, kad komisija nereikalinga, jis už ją nebalsuos, o visus klausimus atsakys atsakingos institucijos. 

„Visi klausimai, kurie susiję su kaltinimais, turi būti perduoti prokuratūrai, kitoms tarnyboms ir tiesiog Seimo nariai neturėtų būti gaišinami daryti tai, ką turi padaryti tos institucijos, kurios turi tirti. Manau, kad šiuo atveju bandoma politikuoti, netgi kiek įžeidžiant žemdirbių bendruomenę“, – komentuoja R. Karbauskis.

„Matėme, kaip buvo sudarinėjami klausimai dėl LRT. Ir vėlgi, daugelis žmonių sakė, kad galbūt sulaukime institucijų išvadų arba atsakymų ir atsakymas į tai buvo, kad ne visos institucijos yra pajėgios atsakyti ir reikalingas išsamus, gilesnis, skaidresnis tyrimas. Aš manau, kad lygiai tie patys pasakymai galioja ir žemės ūkiui. [...] Jei to nebus padaryta, turėsime pripažinti, kad „valstiečiai“ yra dviveidžiai ir jie sprendžia tik tuos klausimus, kurie jiems asmeniškai yra aktualūs ar kelia rūpestį“, – pabrėžia G. Landsbergis.

Galbūt R. Karbauskis nenori tokios komisijos, nes ji garantuoja viešumą. Pasak konservatorių lyderio, jie turi surinkę nemažai informacijos, taip pat – žmonių liudijimų dėl „Agrokocerno“ veiklos. Liudininkai šia informacija galbūt pasidalytų, jei būtų užtikrinta jų apsauga, o tai įmanoma tik sudarius komisiją.

Komunikacijos ekspertas sako, kad „valstiečiai“ dabar įsprausti į kampą. Jie nuolat tikino, kad parlamentinę kontrolę efektyviausiai gali užtikrinti tik laikinosios komisijos, tačiau atsiradus nepatogių klausimų jų vadovui, dabar bando išsisukinėti.

„Kai valdantiesiems buvo aktualu spręsti klausimą per laikinąją komisiją, tai buvo sakoma, kad nereikia jokių institucijų, mes galim patys viską patikrinti ir išspręsti, o kai jau iškilo klausimai, susiję su valdančiaisiais, tai nukreipiama į institucijas – čia esą ne Seimo reikalai, tegul sprendžia institucijos. Tokiu būdu per gana trumpą laiką parodytas dvigubas standartas“, – pastebi komunikacijos ekspertas Paulius Tamulionis.

Po savaitės Seimas pradeda pavasario sesiją. Tuomet ir paaiškės, ar „valstiečiai“ linkę pradėti tyrimus, susijusius su jų lyderiu. Konservatoriai sako, kad jei valdantieji neparems komisijos, jie svarstys galimybę trauktis iš kitų parlamentinių tyrimų. Ko tuomet bus vertos laikinosios komisijos, jei jose liks vieni „valstiečiai“?



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai gal

tai gal  portretas
kuriame komisiją ir Maximos turtams paskaičiuoti , o kur dar visokie elektros tinklai ir t.t. Kiek seime yra milijonierių ? Kodėl tik norite opozicija kelti "revoliucijas " tik Agrokoncerne ? Juokdariai marazmatikai ...

kada KGB-tai grąžins UŽGROBTĄ turtą

kada KGB-tai grąžins UŽGROBTĄ turtą portretas
patys konservatliberalų CHUNTA su KGB-tų priemaiša, kalti, ---juk JIE nepriklausomybės pradžioje sukūrė tokius SAU palankius ĮSTATYMUS, jais pasinaudojo , o dabar bando rasti atpirkimo ožį--juk ATPIRKIMO OŽYS ir yra-konservatorių TĖVELIS,----neprofesionalus/geresnio neturi/ KGB-tų auklėtinis/gal KGB-tas/ VALATKA, visa BURNA APSIPUTOJĘS šmeiždamas nori nuversti VALSTIEČIŲ vyriausybę,neva VALSTIEČIAI KALTI dėl skurdaus gyvenimo--tai NAGLAS LOJIMAS klaidinant VISUOMENĖS nuomonę,šis TIPAS ,net ir to "NEŽINO" ,kad ATKURTOS valstybės pradžioje--konservatoriai , socdemai /jų tarpe buvo ir VALATKA/, būdami valdžioje IŠGROBSTĖ valstybės turtą--palikdami PAGRINDINĘ Lietuvos gyventojų dalį==lyg ir visai be NIEKO

Jonui

Jonui  portretas
kvailokas komentaras be jokių argumentų :) Karbauskis tik prieš 1,5 metų tapo turtingas žemėmis ? Tikrai ne , vadinasi įstatymai dėl žemės buvo tinkami ir Karbauskiui - dar ne seimo nariui ir konservatoriui ūkininkui buvusiam ilgamečiui seimo nariui , net 2008-2012 m Lietuvos žemės ūkio ministrui K. Starkevičiui ? Ko netikrinote visi libsockonservtvarkytojai kai buvote valdžioje ? Man visada norisi paklausti kai prasideda kaltinimai dėl kolūkio pirmininko vaiko turto neteisėto gavimo , ponai konservatoriai ir kiti buvę pirmais metais valdžioje ( V.Landsbergis - Atkuriamojo seimo pirmininkas , pirmasis Lietuvos vadovas ) KODĖL NESUSKAIČIAVOTE IR NEAPSAUGOJOTE LIETUVOS ŽMONIŲ TURTŲ ? KODĖL PRIĖMĖTE TOKIUS ĮSTATYMUS , KAD PRASIDĖJO PRIVATIZAVIMAI ir vieni labai praturtėjo ? Mano galva , jūs , jau buvę valdžiose, ir turite prisiimti atsakomybę, o neskaičiuoti dabar jau privataus turto , nes kaip seimo nariai , tik jūs turite įstatymų priėmimo teisę .
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių