Quantcast

Valdančiųjų darbas be koalicinės tarybos dar užsitęs?

Dar prieš pavasario Seimo sesiją liberalams ir „laisviečiams“ nuogąstavus dėl daugiau nei metus besitęsiančio valdančiųjų darbo be koalicinės tarybos, panašu, kad dalis koalicijos partnerių nuo idėjos inicijuoti naujus valdymo organus atsitraukia.

Liberalų sąjūdžio seniūnas Eugenijus Gentvilas teigia, kad šiuo metu svarbiausi klausimai yra aptariami ir be papildomų biurokratinių sutarčių, todėl poreikio steigti koalicinę tarybą jis nemato. Tuo metu Seimo Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas situaciją vertina šiek tiek kitaip. Politiko teigimu, diskusijos dėl koalicijos tarybos vis dar tęsiasi.

„Buvome praėjusią savaitę susirinkę (valdančioji koalicija – ELTA), tik dar darbo principų aiškių neišsigryninome, bet manau, kad tą padarysime artimu metu. (...) Pradžia intensyvesniam tarimuisi šios pavasario sesijos metu yra, tai manau, kad rasime tą geriausią formą“, – pirmadienį Eltai teigė V. Mitalas.

Visgi, E. Gentvilo teigimu, kalbėti apie formalizuotą koalicijos darbą šiuo metu poreikio nėra, nes, anot jo, valdantieji kalbasi ir be biurokratinių sutarčių.

„Mano vienas iš pasakymų visada buvo toks, kad man nebūtina koalicinė taryba, jei mes kalbėsimės ir tarsimės, o koalicinė taryba būtų toks biurokratinis koalicinės sutarties perrašymas“, – teigė E. Gentvilas.

Mano vienas iš pasakymų visada buvo toks, kad man nebūtina koalicinė taryba, jei mes kalbėsimės ir tarsimės, o koalicinė taryba būtų toks biurokratinis koalicinės sutarties perrašymas.

„Dabar mes prieš Seimo sesiją buvome susėdę valdančiosios daugumos ir partijų, ir frakcijų vadovai ir apsitarėme labai daug svarbių dalykų. Tai šiuo metu aš nesakau, kad reikia performuoti koalicijos sutartį ir įtvirtinti koalicijos tarybą. Jei mes kalbamės neformalizuodami, tai tos koalicinės tarybos man nereikia. Buvo problema iš tikrųjų, kai trūko tų pokalbių prieš visokius svarbius teikiamus projektus, tai tada aš ir kalbėjau, kad arba įtvirtiname formalizuojame koalicinę tarybą, arba kalbamės. Tai dabar ir kalbamės“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad pastaruoju metu Seimo kuluaruose mažieji koalicijos partneriai – Liberalų sąjūdžiui ir Laisvės partijai priklausantys politikai vis dažniau nuogąstauja dėl valdančiųjų darbo be koalicinės tarybos.

Seimo Laisvės frakcijos seniūno Vytauto Mitalo nuomone, neformaliai yra aptariami tik Seime svarstomi klausimai, todėl, akcentuoja jis, koalicinės tarybos įsteigimas išplėstų diskusijų lauką. Jam antrina ir Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas, kurio teigimu, per darbo metus koalicija oficialiai susirinko vos du kartus, todėl net šalį kamavusių krizių klausimai tarp valdančiųjų aptarti nebuvo.

Vis dėlto konservatoriai poreikio steigti tarybą teigia nematantys. Seimo vicepirmininkas konservatorius Jurgis Razma mano, kad partijų vadovai atranda ir neformalius būdus aptarti svarbiausius politinius sprendimus, todėl, jo teigimu, koalicinės tarybos įkūrimas iš esmės darbo nepakeistų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių