Quantcast

V. Uspaskicho pasitraukimą įvertino politologai: klausimas, ar neblefuoja

Politologai ganėtinai tamsiomis spalvomis piešia Darbo partijos ateitį po to, kai šios politinės jėgos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas netikėtai paskelbė pasitraukiąs iš „darbiečių“ vadovo posto.

Tai, kad vos prieš metus pirmininko pareigoms perrinktas V. Uspaskichas vėl apleidžia užimtas pareigas, „darbiečiams“ veikiausiai pasijaus per artėjančius rinkimus. Mykolo Romerio universiteto dėstytoja Rima Urbonaitė mano, kad šiuo metu partijoje nėra asmenybių, galinčių „vieno žmogaus partija“ vadintai politinei jėgai sugeneruoti pakankamai populiarumo.

„Partija liks dariniu, kuris ir toliau praras populiarumą. Kita vertus, net ir Uspaskicho sugrįžimas partijai nepadėjo 2020 metais vykusiuose Seimo rinkimuose – bent jau taip, kaip to jie galbūt tikėjosi“, – svarstė Mykolo Romerio universiteto (MRU) dėstytoja R. Urbonaitė.

„Partija kol kas neturi ryškesnių žvaigždžių, visi veidai yra seniai matyti ir net pabodę. Labai rimtai veikiančios partijos mes nelabai matome. Mano požiūriu, partija neturi galimybės įgyti naujo kvėpavimo. O Viktoro Uspaskicho išėjimas gali situaciją tik dar labiau apsunkinti“, – teigė politologė.

Mano požiūriu, partija neturi galimybės įgyti naujo kvėpavimo. O Viktoro Uspaskicho išėjimas gali situaciją tik dar labiau apsunkinti.

Kita vertus, istorija rodo, kad V. Uspakichas yra tas žmogus, kuris su partija jau buvo ir dramatiškai atsisveikinęs, ir skambiai į ją sugrįžęs. Į šį faktą atkreipti dėmesį ragina ir R. Urbonaitė.

„Tai yra ne pirmas kartas ir mes matome tuos skambius išėjimus ir grįžimus. Tad dabar klausimas yra, ar tai yra vienas iš tokių atvejų. Kitas klausimas – kokios yra to priežastys. Jos kol kas nėra įvardijamos“, – teigė R. Urbonaitė.

Galimybės, kad V. Uspaskichas pasitraukdamas iš pirmininko posto vėl blefuoja, neatmetė ir Klaipėdos universiteto politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili.

„Gali būti, kad blefuoja. Aš neatmesčiau ir šios situacijos“, – sakė ji pridurdama, kad toks sprendimas jau artimiausiu metu gali sudrebinti kol kas ir taip kuklius „darbiečių“ reitingus.

Kita vertus, svarstė politologė, jei jau V. Uspaskichas nusprendė trauktis iš užimtų pareigų, laikas tam pasirinktas ne pats blogiausias. Anot G. Burbulytė-Tsiskarishvili, Darbo partija turės galimybę dar prieš rinkimus visuomenę supažindinti su naujuoju „darbiečių“ vedliu.  

ELTA primena, kad antradienį V. Uspaskichas pranešė apie atsistatydinimą iš Darbo partijos pirmininko pareigų. Šis „darbiečių“ lyderio sprendimas buvo netikėtas partijos kolegoms.

„Atsistatydinu iš Darbo partijos pirmininko posto ir tuo užbaigiu savo, kaip aktyvaus politiko, gyvenimą. (...) Norėjau tai padaryti kitu laiku, bet gyvenimas ir aplinkybės vis koreguoja planus, verčia atidėlioti sprendimus, kurti naujus planus, tačiau šiandien būtent ta diena, kai sprendimą reikia daryti čia ir dabar, kad suteiktume partijai naują impulsą, naujų idėjų, jaunatviškumą“, – išplatintame pranešime rašė V. Uspaskichas.

V. Uspaskichas iš pirmininko posto ir partijos traukėsi jau ne kartą

Darbo partijos pirmininku V. Uspaskichas perrinktas 2021 m. lapkritį. Prieš tai į šį postą V. Uspaskichas buvo išrinktas 2018 m. Tuomet jis prie politinės jėgos vairo stojo po pertraukos, kai 2013 m. šias pareigas apleido, teismui nagrinėjant vadinamąją „juodosios buhalterijos“ bylą. 2015 metų gruodį baigiantis bylos svarstymui Lietuvos apeliaciniame teisme, jis iš partijos buvo apskritai kuriam laikui pasitraukęs.

Iki 2018 m. „darbiečiams“ kaip laikini ar išrinkti partijos pirmininkai vadovavo Loreta Graužinienė, Vytautas Gapšys, Valentinas Mazuronis, Živilė Pinskuvienė, Šarūnas Birutis. Vadovauti kone iš politinio žemėlapio tuomet dingusiai partijai V. Uspaskichas grįžo 2018 m. Jis buvo išrinktas be konkurencijos: niekas dėl šio posto nesivaržė, o ir tuomet iš 731 suvažiavimo delegato tik du žmonės balsavo prieš. Per kelerius metus V. Uspaskicho vedami „darbiečiai“ atsigavo partinių reitingų lentelėje, o 2020 m. Seimo rinkimuose peržengė 5 proc. barjerą ir laimėjo 10 mandatų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LLL

LLL portretas
Dabar TIEK priviso Visokiu AISKIAREGIU Kad TIK varo savo nuomones! Taip reik pasakyti Viena ruski keicia kitas ruskis o lietuvos kukuciai uz ledu porcija lyg ciuckiai amsedami paskui . Vyt Na..ui visus burliokus is VISOKIU PARTIJU. Vienas VOGE ir savo ivanui tarnavo dabar kitas …. VIENAS SANTECHNIKAS O SITAS KAS MELZEJAS!!!

runkelis

runkelis portretas
Duoc i snuki susitikes urdomos bachurui uz primyztas kelnes.

Diplomas

Diplomas portretas
Tikriausiai gavo nurodyma is savo vadu…
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių