Quantcast

V. Sinkevičius lankosi Ukrainoje: pristato EK iniciatyvas dėl šalies atstatymo

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius nuo ketvirtadienio su dviejų dienų vizitu lankosi Ukrainoje, kur pristato Europos Komisijos (EK) iniciatyvas dėl Rusijos sugriautų miestų atstatymo.

„Praėjus beveik metams po karo, Ukraina patyrė milžinišką žalą. Skaičiuojama, kad vien gamtai padaryta 42 milijardai eurų žalos, visiškai sugriautų miestų žala – keletą kartų didesnė ir nuolatos auga“, – V. Sinkevičius cituojamas jo biuro penktadienį išplatintame pranešime.

„Labai sunku pasakyti, kada ir kaip prasidės masiniai atstatymo darbai, nes karas dar vyksta, bet EK jau dabar siūlo Ukrainai pradėti planuoti ir rengtis tvariai atstatyti sugriautas teritorijas“, – pridūrė jis.

Skaičiuojama, kad vien gamtai padaryta 42 milijardai eurų žalos, visiškai sugriautų miestų žala – keletą kartų didesnė ir nuolatos auga.

Susitikime su Ukrainos vicepremjeru Oleksandru Kubrakovu, atsakingu už infrastruktūros atstatymą, V. Sinkevičius pažymėjo, kad naujoji EK „Phoenix‘‘ iniciatyva bus praktinė galimybė šaliai atstatyti miestus remiantis tvarumo principu.

Siekiant optimizuoti paramą Ukrainai, projektas sujungs „Europos horizontas“ klimatui neutralių ir pažangių miestų misiją ir „LIFE‘‘ programą. Jau šiemet EK kvies teikti paraiškas pateikti projektus.

Susitikęs su Ukrainos miestų – Bučos, Irpinės, Borodiankos, Brovarų, Fastivo ir Boryspilio – merais, komisaras aptarė EK siūlomos „Phoenix“ programos elementus ir galimybes. Miestų administracijų specialistai, kitos aktyvios visuomenės grupės, tarp jų architektai, galės dalyvauti EK rengiamuose nuotoliniuose mokymuose, kurie paremti „Naujojo Europinio Bauhauso Iniciatyva“ strategija ir principais, teigiama pranešime.

Su Ukrainos aplinkosaugos ministru Ruslanu Striletsu ir užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba Europos Komisijos narys aptarė ES sankcijas, tolesnę paramą kovojančiai Ukrainai, aplinkosaugos politikos klausimus, Ukrainos rengiamus teisės aktus ir jų atitikimą ES teisei.

Pranešime pažymima, kad Ukrainai oficialiai pradėjus stojimo į ES procesą šalis privalės tinkamai perkelti ir užtikrinti ES teisės laikymąsi. Šiam procesui palengvinti Komisija yra pasirengusi pradėti teikti technines-ekspertines konsultacijas žiedinės ekonomikos, šiukšlių perdirbimo, aplinkosaugos teisės ir oro kokybės srityse.

Skelbiama, kad iki šiol Europos sąjunga jau yra Ukrainai suteikusi daugiau nei 57 milijardų humanitarinės ir karinės paramos.


Šiame straipsnyje: eurokomisarasVirginijus Sinkevičiusvizitas Ukrainojekaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių