Quantcast

V. Pranckietis: R. Karbauskį mylinčių yra, tačiau jį patį valdo baimė (interviu)

– De facto nebesate LVŽS narys. Matote tai kaip naują etapą politinėje linijoje, kurią pradėtoje 2016 metais?

– Tai yra naujas etapas arba naujas ženklas partijos nariams, kad su esama situacija mes negalime susitaikyti. Manau, kad nesusitaikančių nemažėja. Mes negalime kurti ateities, kurią mums nupiešia vienas asmuo. Manau, kad atpažįstančių tokius ženklus yra vis daugiau. Frakcijoje jie – tie, kurie drįsdavo pareikšti savo nuomonę – visi būdavo šalinami iš frakcijos ir net metami iš partijos. Vakar partijos (LVŽS.– ELTA) Kauno rajono skyriuje diskutuojant netgi buvo toks pasiūlymas – mes galime su jumis visi išeiti. Aš sakau, kad to daryti negalima, partija turi nesilpnėti, partija turi kalbėti ir jos nariai turi kalbėti. Aš neskatinu partijos silpnėti, bet skatinu stiprėti ir tas stiprėjimas turi būti demokratiniu keliu įgyvendintas.

– Jūs dabar kalbate apie Kauno skyriaus poziciją. Viešojoje erdvėje pasigirdo šio skyriaus pirmininkės pareiškimai, kad ji ir skyrius pritaria jūsų teiginiams, dėl LVŽS pirmininko vienvaldiškumo. Nebijote, kad gali būti pakerštauta ar kažkokių priemonių imtasi prieš skyrių, kaip atskirą partijos subjektą?

– Tai būtų dar vienas kritimas veidu į purvą. Aš nežinau ar išvis įmanomas kažkoks kerštavimas. Buvo tokių įvykių su Panevėžio skyriumi, kada skyrius buvo išformuotas ar kažkas panašaus. Net nežinant (LVŽS. – ELTA) partijos Taryba balsavo už tai. Ir aš balsavau, nes man buvo kalbama, kad čia yra blogai, kad reikia išformuoti tą skyrių. Tai dabar aš turėčiau tik atsiprašyti tų žmonių, kad aš tuomet mažai žinodamas buvau įtikintas, kad reikia taip daryti. Bet apie kerštavimą, apie vienvaldystę turbūt reikėtų kalbėti ir apie tai, iki kiek ta vienvaldystė dar gali tęstis. Jeigu turime Putino Rusiją, Lukašenkos Baltarusiją, tai gal nesukurkime Karbauskio Lietuvos. Nes tas vienvaldiškumo plėtimas į visur suponuoja, kad galime eiti ir tuo keliu.

– Jūs vakar kalbėjote su Kauno skyriaus nariais. Ar jie nuogąstauja dėl ateities, yra kažkokia neapibrėžtumo pajauta, baimės elementas tarp skyriaus žmonių?

– Skyriaus žmonės yra laisvi, visi yra drąsūs, visi turi pirmininką išsirinktą, o ne paskirtą. Bet baimės jokios ten nėra, visi aiškiai supranta veiksmą, kuris vyksta.

– Apibendrinkime pasibaigusį vieną jūsų konflikto su R. Karbauskiu etapą. Visuomenei galėjo kilti neaiškumų – o kas laimėjo dvikovą? Jūs tarsi nesijaučiate pralaimėjęs, Karbauskis taip pat jaučiasi laimėtoju... Ar gali tokioje kovoje būti du nugalėtojai?

– R. Karbauskis mane sveikino du kartus, vieną kartą kai įstojau į partiją, kitą kartą kai išstojau iš jos. Tiesiog tegu jis jaučiasi laimėtoju, o aš esu laimėtojas pats sau, nes aš nepasidaviau vieno žmogaus diktatui, nes atstovėjau tam, ką kalbėjau tris mėnesius, kad Seimas turi spręsti... kad negali kažkoks atėjęs žmogus man pasakyti, kad jis viršininkas ir dabar aš tau liepiu. Man pavyko išsaugoti demokratinius principus.

Aš neįsivaizduočiau, kad opozicija imtų tarnauti Karbauskio įnoriui.

– Klasikiniame real politic vadovėlyje - Mackiavelio traktate „Valdovas“ – autorius, kaip koks politikos instruktorius, samprotauja, kad lyderiai gali valdyti tiek meile, tiek baime. Mackiavelio teigimu, jeigu reikia rinktis, reikia rinktis baimę, nes tai tvaresnis instrumentas. Iš viso to, ką jūs kalbate, galime sakyti, kad Karbauskis LVŽS pasirinko valdyti baime? Ar yra mylinčių, jūsų nuomone, Ramūną Karbauskį?

– Yra mylinčių, bet pasakysiu, kad pirmiausia baimė jį patį valdo. Baimė prarasti, kaip jis sako, „mano partiją“. Jis ją jaučia kaip nuosavybę, kaip uždarąją akcinę bendrovę, kurioje jis yra vienvaldis akcininkas. Tai ta baimė reikalauja visų kitų priemonių, kad ji būtų pagrįsta. Tada sukuriama grandinė veiksmų, manipuliacijų, kaip toliau galima žengti išsaugant tą postą.

– Pripažinkime, kad istorijoje su Irina Rozova liko neatsakyta nemažai klausimų. Jums klausimą pasukčiau taip, kaip jūs vertinate opozicijos laikyseną. Liberalų lyderis sako, kad atsakomybę turi prisiimti NSGK pirmininkas, tačiau didžiausia atsakomybė turėtų tekti jums. Pasak jo, jūs pagal Valstybės paslapčių įstatymą esate valstybės paslapčių saugojimo subjekto vadovas. Gabrielius Landsbergis iš esmės leido suprasti, kad jį vienintelė dominanti detalė yra tai, ar jūs tuomet aptarėte žinias dėl Rozovos su Karbauskiu. Jūs jau vakar teigėte, kad su juo nesikalbėjote. Galima iš to suprasti, kad palaikymo neturite. Kokia bus opozicijos pozicija?

– Opozicijos pozicija, žinoma, šiuo atveju yra labai svarbi. Aš neįsivaizduočiau, kad opozicija imtų tarnauti Karbauskio įnoriui. Nemanau, kad čia yra kas nors kito. Iniciatyvas galėjo turėti ir tas pats (Dainius. – ELTA) Gaižauskas, ir tada, prieš pusantrų metų, tačiau jos nebuvo. Prisiimti atsakomybę reikėtų taip pat. Kaip subjektas aš esu arba suteikiantis, arba nesuteikiantis galimybės dirbti su paslaptimis, su slapta informacija, tačiau komitetas yra savarankiškas savo darbotvarkei nusistatyti. (...) Aš nesu viršininkas kiekvienam komitetui, aš esu jų pakeleivis, ir mano pareiga ir vienu, ir kitu atveju yra perduoti informaciją ir visi veiksmai buvo padaryti vienodi – ir vienu, ir kitu atveju. Aš turiu galvoje, kai yra lyginamas Basčio atvejis su Rozovos. Aš nesikratau atsakomybės, aš esu pasiruošęs į klausimus atsakyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VIKTORAI ,NEPASIDUOK

VIKTORAI  ,NEPASIDUOK portretas
Lietuva su TAVIMI !

Jonas

Jonas portretas
Manau V.Pranskiečiui reikėtų atsistatydinti be jokių balsavimų,tegul dirba,nereikia trukdyti,būtų garbingiau.Geras žmogus,dar ne visai velniui perdavęs sąžinę.Neprapulsi Pranskieti,pasiūlis ne ką prastesnę vietą seime ,ar ką kitą.

Oi varge varge

Oi varge varge  portretas
Ar galima dar žemiau pulti , pone Pranckieti ? Visai be savigarbos ? Valdo tik troškimas ,, būti seimo pirmininku ,, ? Aš ,pamačiusi patį per tv išjungiu . Negerbiu ir nenoriu matyti seimo pirmininko poste .
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių