Quantcast

V. Pranckietis bėga, R. Karbauskis džiaugiasi: čia ne vieta tokiam melagiui

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis ketvirtadienį pasveikino Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio sprendimą palikti jo vadovaujamą partiją.

„Labai sveikinu sprendimą pasitraukti iš partijos, kurioje tikrai ne vieta tokiam žmogui, kuris taip meluoja“, – ketvirtadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė politikas.

R. Karbauskis: V. Pranckietis melavo žurnalistams

Jis pareiškė, kad V. Pranckietis anksčiau Seime žurnalistams melavo, teigdamas, jog R. Karbauskis yra grasinęs trauktis iš „valstiečių“ frakcijos parlamente, jeigu jos nariai palaikytų opozicijos siūlymą atlikti parlamentinį tyrimą dėl žemės ūkio.

„Šiandien Seimo pirmininkas, kaip bebūtų gaila, melavo. (...) Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga niekada nebuvo prieš žemės klausimų tyrimą, mes kaip tik balsavome „už“ ir kelis sykius. Tą galima patikrinti. Jūs nerastumėte nė vieno Seimo nario frakcijoje, kuris pasakytų, kad aš kada nors pasisakiau prieš tyrimą“, – tvirtino R. Karbauskis.

Kada nėra jokių argumentų, kaip paaiškinti savanaudiškumą ir bandymą išlikti savo poste, imama meluoti. Šiandien tas įvyko dar sykį.

Tačiau Seimo posėdžių sekretoriato medžiaga rodo, kad pernai balandį ir gegužę per plenarinius posėdžius R. Karbauskis balsavo, jog būtų atmestas siūlymas sudaryti vadinamąją agrokomisiją.

Opozicija norėjo, kad komisija nustatytų fizinius ir juridinius asmenis, kurie patys ar kartu su susijusiais fiziniais, juridiniais asmenimis valdo daugiau kaip 500 ha žemės ūkio paskirties žemės, kokios schemos naudojamos siekiant apeiti nustatytus žemės įsigyjimo draudimus ir pan.

„Kitas melas yra tame, kad žmonės yra verčiami slaptuose balsavimuose balsuoti kaip nors. Jūs vėl nerasite nei partijos taryboje, nei frakcijoje žmogaus, kuris galėtų pasakyti, kad jį kas nors kada nors vertė“, – aiškino „valstiečių“ lyderis.

„Kada nėra jokių argumentų, kaip paaiškinti savanaudiškumą ir bandymą išlikti savo poste, imama meluoti. Šiandien tas įvyko dar sykį“, – pridūrė jis.

Seimo pirmininkas V. Pranckietis ketvirtadienį pranešė, kad planuoja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Kauno rajono skyriui įteikti pareiškimą, jog palieka partiją.

„Esu parašęs pareiškimą, šiandien vakare turime LVŽS Kauno rajono skyriaus susirinkimą, kuriame aš tą pareiškimą, kad išstoju iš sąjungos, pateiksiu ir tikiuosi, kad skyrius patvirtins“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė parlamento vadovas.

Jis teigė šį žingsnį darąs, nes nenori suteikti galimybės pašalinti jį iš partijos. Anot V. Pranckiečio, „valstiečių“ tarybos nariai būtų priversti paklusti partijos lyderio valiai ir balsuoti už jo pašalinimą, nes taip nori R. Karbauskis. Seimo vadovo teigimu, ir partijos, ir frakcijos nariai ne kartą yra paklusę ir vykdę lyderio nurodymus.

LVŽS penktadienį rengia tarybos posėdį, per kurį žada svarstyti V. Pranckiečio šalinimo iš partijos klausimą, nes šis nevykdo partijos valdybos ir tarybos priimtų sprendimų.

„Valstiečių“ taryba yra pritarusi liepą keturių partijų pasirašytam koalicijos susitarimui. Pagal jį parlamento vadovo postas priklauso nebe „valstiečiams“, o „socialdarbiečiams“.

V. Pranckietis trauktis iš Seimo pirmininko pareigų atsisako, teigdamas, kad jo postas „socialdarbiečiams“ perleistas kerštaujant jam dėl to, kad nepataikavo LVŽS lyderiui.

Liepą V. Pranckiečio elgesį svarsčiusi LVŽS Etikos ir procedūrų komisija nutarė, kad jis etikos nepažeidė.

Tuo metu partijos lyderis R. Karbauskis yra sakęs, kas V. Pranckietis turi būti pašalintas iš LVŽS, nes nesilaiko jos įstatų, kad partijos nariai privalo įgyvendinti jos programą, laikytis įstatų ir vykdyti valdymo organų sprendimus, gerbti kitų LVŽS narių teises, pažiūras ir orumą, neveikti prieš kitą partijos narį, viešajame ir privačiame gyvenime laikytis geros moralės normų.

„Valstiečiai“ yra surinkę parašus, reikalingus pradėti nepasitikėjimo procedūrą Seimo pirmininku, tačiau projekto neregistravo.

Norint Seimo pirmininką pašalinti iš pareigų dėl nepasitikėjimo reikia ne mažiau kaip 71 balso „už“.

A. Širinskienė: V. Pranckiečio kaltinimai panašūs į kliedesius

 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narės Agnės Širinskienės bei buvusio partiečio Mindaugo Puidoko nuomonės, vertinant Seimo pirmininko pasitraukimą iš „valstiečių“ gretų, išsiskyrė.

A. Širinskienės teigimu, V. Pranckiečio teiginiai, esą LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis valdo partiją diktatūriškai bei daro spaudimą frakcijos nariams, yra melagingi ir panašūs į kliedesius.

Tuo tarpu buvęs „valstiečių“ partijos ir Seimo frakcijos narys M. Puidokas teigia, kad dalis tiesos V. Pranckiečio teiginiuose vis dėlto yra.

„Man pirma mintis buvo ta, kad kai žmogus neturi ką pasakyti ir kaip paaiškinti savo susidariusios situacijos, pradeda ieškoti kaltų ir manau, kad natūralu, jog tuomet yra bedama į lyderį, kuris įsivaizduojamas kaip priešas“, – Eltai sakė A. Širinskienė, kai V. Pranckietis spaudos konferencijoje patvirtino, kad ketvirtadienio vakarą pateiks prašymą išstoti iš LVŽS.

A. Širinskienės teigimu, švaistymasis kaltinimais, kad R. Karbauskis šantažavo frakciją, teigdamas, kad išeis iš jos, jeigu bus pradėtas žemės tyrimas, yra melagingi. R. Karbauskis yra nusišalinęs nuo žemės ūkio klausimų, teigia „valstietė“.

„Mane netgi stebina ta Ramūno Karbauskio tyla (...), nes jis jokios įtakos visiškai nebedarė ir šiuo klausimu nepasisakė. Jis yra nusišalinęs nuo žemės valdymo ir žemės ūkio klausimų. Ten buvo frakcijos sprendimas pradėti tyrimą, paskui frakcijoje ir balsavo, galiausiai Kaimo reikalų komitetas pats nusprendė, kad nenori to tyrimo atlikti“, – Eltai sakė A. Širinskienė.

Dabar meluoti ir švaistytis tokiais dalykais, aš manau, yra tikrai neetiška, ypač kai gana savanaudiškai nori pateisinti savo likimą poste.

V. Pranckietis, pasak jos, elgiasi neetiškai ir tiesiog bando visais būdais išsaugoti Seimo pirmininko kėdę.

„Dabar meluoti ir švaistytis tokiais dalykais, aš manau, yra tikrai neetiška, ypač kai gana savanaudiškai nori pateisinti savo likimą poste, nes visi suprantam, kad pirminis dalykas Seimo pirmininkui šiuo metu yra ne demokratija partijoje, kuo jis bando prisidengti ir manipuliuoti, bet tai, kad jis siekia bet kokia kaina išlikti savo esamoje vietoje ir naudotis tomis privilegijomis“, – kalbėjo A. Širinskienė.

LVŽS narė patikino, jog spaudimas balsavimams frakcijos nariams nėra daromas. Slaptas balsavimas garantuoja anonimiškumą, pabrėžė ji.

„Dabar sakyti, kad ir slaptas balsavimas yra įtakojamas... Tai, švelniai tariant, pradeda tokie posakiai panašėti į kliedesius“, – tvirtino A. Širinskienė.

Kalbėdama apie V. Pranckiečio likimą Seimo pirmininko poste, A. Širinskienė neslėpė, kad interpeliacijos procedūrai reikalingi parlamentarų parašai jau yra surinkti. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atliekamo tyrimo išvada dėl parlamentarės Irinos Rozovos ryšių su Rusijos diplomatais, sako A. Širinskienė, bus viena iš priežasčių inicijuoti nepasitikėjimo Seimo pirmininku procedūrą.

„Tikėtina, kad kažkokie aktyvesni veiksmai dėl Seimo pirmininko atstatydinimo bus pradėti tada, kai bus NSGK išvada dėl to, kas įvyko su Rozovos pažyma ir kodėl jis, vienaip pasielgęs panašioje situacijoje su ponu Basčiu, dabar kitoje situacijoje su ponia Rozova elgiasi absoliučiai priešingai“, – Eltai sakė A. Širinskienė.

V. Pranckiečio svarstymus, kad, jam tapus nepartiniu, jis gali sulaukti didesnio opozicijos palaikymo, A. Širinskienė įvertino su ironija.

„Aš manau, kad jis turi (...) pažiūrėjęs veidrodyje į save, tiesiog pripažinti, kad jis atstovauja, matyt, pats sau. Vargu ar galima sakyti, kad jis yra opozicijos Seimo pirmininkas, ar turi valdančiosios daugumos paramą“, – pridūrė parlamentarė.

M. Puidokas: man taip pat buvo pateiktas ultimatumas

Tuo tarpu buvęs LVŽS partijos ir Seimo „valstiečių“ frakcijos narys Mindaugas Puidokas tvirtina, kad konfliktas tarp V. Pranckiečio ir R. Karbauskio prasidėjo seniai.

„Iš mano paties perspektyvos, aš galiu vertinti situaciją tik, kai buvau frakcijoje, tai tas konfliktas ir tie nesutarimai buvo seni tarp pono Karbauskio ir Seimo pirmininko. Seimo pirmininkas, nederinęs su frakcija, turėdavo visiškai priešingą nuomonę negu frakcija, ir natūraliai konfliktas gilėdavo“, – Eltai sakė M. Puidokas.

Jis pridūrė, kad V. Pranckiečio žodžiai dėl frakcijos seniūno ir partijos pirmininko R. Karbauskio daromo spaudimo frakcijos nariams yra iš dalies teisingi.

„Taip, tą, ką sako ponas Pranckietis, yra tiesa. Frakcijos pirmininkas, kaip tikriausiai daugelis kitų frakcijų pirmininkų, tikrai stengdavosi frakcijai sakyti tuos klausimus, kurie jam yra svarbūs, aktualūs, pateikti ganėtinai griežtai, kad tie sprendimai būtų priimti laikantis drausmės“, – kalbėjo M. Puidokas.

Taip, tą, ką sako ponas Pranckietis, yra tiesa.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad asmeniškai šantažo patyręs nėra, tačiau pripažino, jog jam buvo pateiktas ultimatumas.

„Kai iškilo tos problemos, kai aš prašiau, kad tos problemos būtų sprendžiamos, tai buvau tuo griežtuoju būdu pastatytas prieš ultimatumą: jeigu laikysiuosi savo vertybinės linijos, būsiu išmestas iš partijos, frakcijos, išmestas iš visų postų Seime ir taip toliau, tai nuosekliai visas tas ir buvo įgyvendinta“, – Eltai sakė buvęs „valstietis“.

Palyginęs savo pasitraukimą iš LVŽS bei V. Pranckiečio dabartinę situaciją, jis jas įvertino kaip iš dalies panašias. Jo teigimu, paties asmeninis ilgalaikis santykis su R. Karbauskiu buvo labai geras ir jis iš LVŽS gretų buvo išmestas po ryškesnio konflikto, o tuo tarpu V. Pranckiečio situacijoje, teigia M. Puidokas, konfliktas rutuliojosi jau seniai. Vis dėlto rezultatas toks pat, konstatavo dabar Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantis parlamentaras.

„Pranckiečio konfliktas buvo ilgalaikis. (...) Frakcijos nuomonė nebuvo jam autoritetas. Situacija šiek tiek skirtinga, bet atomazga visiškai vienoda – su tuo priešininku arba tuo žmogum, kuris jam netiko, buvo susidorota“, – tvirtino M. Puidokas.

Jo manymu, didžiausia V. Pranckiečio klaida buvo praleista proga priimti sprendimą ir pasitraukti iš Seimo pirmininko pareigų.

„Tol, kol nebuvo matyti, kad taip sunkiai sudaroma nauja koalicinė sutartis ir tie visi dalykai neišryškėjo, Pranckietis tikrai turėjo pakankamai daug žmonių, kurie jį palaikė frakcijoje, (...) bet po to, kai tiek partijos taryba, tiek kolegos išsakė savo nuomonę, kad koalicijos susitarimas yra svarbiau nei postas, tai Pranckietis kaip partijos narys turėtų suprasti tą politinę situaciją, tai, mano manymu, jis tos situacijos nesuprato, perlenkė lazdą“, – konstatavo M. Puidokas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JONAS

JONAS portretas
Tikrai kodel tyli lansberginiai kad Pranckietis su Baku leido Rozovai perdavineti zinias zmones paaiskinkit ka tai reiskia ta konservu tyla turbut jie palaiko Rozova vot tau ir lenda yla is maiso KONSERVAI AU ROZOVA DIRBA RUSIJAI CIA JUMS NE TRASOS O TIESIOGINIS RYSYS

kauniete

kauniete portretas
TEISINGAI KAD NE VIETA TAM MELAGIUI PRANSKIECIUI VOT ZMONES DAUGUMA RASO IR NESUPRANTA KODEL PRANSKIETIS NET PO TOS ROZOVOS DAR SEDI SEIME KO VERTAS SEIMAS LEISDAMAS TOKIAM ISDAVIKUI PROVOKATORIUI DIRBTI PALIKIM VISA KITA BET KAIP SUPRASTI KAD PRANSKIETIS ROZOVA BAKAS PERDAVINEJO ZINES I RUSIJA AR LEISTI AR PERDAVINETI VIENAS IR TASPATS IR NEAISKU KO TYLI LANSBERGINIAI KURIUOS RUSAI PUOLA

natalija

natalija portretas
BAISU KIEK KONSERVINIU PARSIDAVELIU DAR SEDI SEIME TIK TOKIE KGB KAIP LANSBERGYS GRYBE GALEJO TAIP SUKIRSINTI SALI KIEK CIA NEVISPROCIU KAIP TAS ANONIMAS KASANDRA RASINEJA o tas MANAU BRUDAS tai turbut konservinis nuvytas nuo lovio eina per visa interneto spauda ir dergia valstiecius vadina juos vageis gal ateis laikas jie tures atsakyti uz savo liezuvio nevaldima o P RANSKIETIS sedi seime ir viesai skleidzia melagingus posedziu nutartis vien tik uz tai turi lekti lauk ar gali tAIP ELGTIS PIRMININKAS kur jo darbai visas jo darbas lansbergui medalis valstieciu dergimas pletkai melagystes ar gaudosi ntas senis kad tauta isrinko valstiecius o ne konservus
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių