Quantcast

V. Pranckietis apie pilietybės referendumą: svarbu, kad ateitų žmonės

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, ketvirtadienį susitikęs su Pasaulio lietuvių bendruomenės valdybos pirmininke Dalia Henke, sako, kad rengiantis referendumui dėl dvigubos pilietybės prasideda viešinimo etapas.

„Kalbėjome apie tai, kad dabar mūsų pagrindinis dalykas yra viešinimas, kad žmonės ateitų į referendumą. Iškilo nauja problema, kad yra dalis užsienio lietuvių, galvojančių, kad jeigu išvyko ir išsideklaravo iš Lietuvos, tai neturi teisės balsuoti. Tai tokį mitą reikėtų paneigti, kad jie sužinotų apie tai. Užsienio reikalų ministerija jau turi paruošusi medžiagą dėl referendumo, kuri bus viešinama. (...) Turėtume eiti į viešinimo etapą, tą mes ir darome. Pirmas etapas yra toks įėjimo į aktyvią reklamą, antrasis etapas - bus aktyvi referendumo reklama, kad žmonės ateitų. Norime pasiekti, kad mūsų žmonės taptų daug pilietiškesni negu būdavo iki šiol, kad į referendumą ateitų ne 52 proc., o 78 procentai rinkėjų“, - žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Norime pasiekti, kad mūsų žmonės taptų daug pilietiškesni negu būdavo iki šiol, kad į referendumą ateitų ne 52 proc., o 78 procentai rinkėjų.

Paklaustas, kokio yra numatytos konkrečios priemonės, V. Pranckietis sakė, kad „tos priemonės dabar yra kuriamos ir organizuojamos.„

Šių metų gegužės 12 d. kartu su pirmuoju Lietuvos prezidento rinkimų turu vyks privalomasis referendumas dėl dvigubos pilietybės. Tokią referendumo datą nustatė Seimas.

Privalomajame referendume bus siūloma apsispręsti dėl šio Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo teksto: „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais konstitucinio įstatymo nustatytais pagrindais. Lietuvos Respublikos pilietis pagal kilmę, įgijęs konstitucinio įstatymo nustatytus Lietuvos Respublikos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės pilietybę, Lietuvos Respublikos pilietybės nepraranda. Kitais atvejais Lietuvos Respublikos pilietis negali būti kartu ir kitos valstybės pilietis, išskyrus konstitucinio įstatymo nustatytas išimtis. Pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato konstitucinis įstatymas.„

Referendumu priimti Konstitucijos pakeitimai įsigaliotų 2020 m. sausio 1 d.

Šiuo metu Konstitucijos 12 straipsnis apibrėžia pagrindines Lietuvos Respublikos pilietybės įgijimo nuostatas, pagal kurias Lietuvos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais įstatymo nustatytais pagrindais, o išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Dvigubai pilietybei NE .

nmnb

nmnb portretas
Jeigu jau tapo kitos valstybes pilieciu kam jiems Lietuvos pilietybe? Uzteks vienos

...

... portretas
Taip, BŪTINA visiems susirinkt ir apgint Lietuvą, VIENINGAI pasakyt 'Ne' Šalies išdavikams: Lietuvos patriotai už sotesnį šaukštą svetimiems NEPRISIEKIA! (Judas bent sidabrinių gavo, o šitie?..)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių