Quantcast

V. Pranckietis poste išsilaikė, bet politinė melodrama nesibaigia

Nors Viktoras Pranckietis išsilaikė Seimo vadovo pareigose, politinės dramos atomazgos kol kas nesimato.

Seimo narė „valstietė“ Agnė Širinskienė galimo įvykių scenarijaus neatskleidžia, sakydama: „žiūrėsime, ką toliau darysime“.  

Į klausimą, ar dar šiandien gali būti bandoma sugrįžti prie nepasitikėjimo V. Pranckiečiu klausimo, A. Širinskienė atsakė: „politikoje visur ir viskas yra įmanoma“. „Kol diena nesibaigė, tol, matyt, yra įmanoma“, – kalbėdama su žurnalistais  ketvirtadienį svarstė A. Širinskienė.

Ji taip pat sakė, kad dėl Seimo pirmininko V. Pranckiečio elgesio per ketvirtadienio rytinį plenarinį posėdį planuojama pateikti naują skundą Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

„Aš manau, kad dabar kiekviena  diena iš esmės tampa beveik pažeidimu, ką mes matėme ir šiandien ryte. Tai vėlgi, matyt, bus skundo objektas dėl Seimo pirmininko nenusišalinimo. Tikrai man labai gaila, kad Seimo pirmininkas, besilaikydamasis posto, jau pažeidinėja elementarias demokratijos taisykles, net nepateikia klausimų Seimui balsuoti“, – sakė A. Širinskienė.

Tikrai man labai gaila, kad Seimo pirmininkas, besilaikydamasis posto, jau pažeidinėja elementarias demokratijos taisykles.

Paklausta, ar „valstiečiai“ sieks nušalinti V. Pranckietį nuo pirmininkavo plenariniam posėdžiui, A. Širinskienė mano, kad V. Pranckietis, matyt, sieks dabar pirmininkauti nuo ryto iki vakaro.

„Aš manau, kad bus tokia situacija, kad V. Pranckietis  pirmininkavimą Seimo posėdžiams bijos atiduoti ir dabar jau pirmininkaus nuo ryto iki vakaro, septynias dienas per savaitę“, – svarstė A. Širinskienė.

Nori balsuoti iš naujo

Valdantieji „valstiečiai“ sieks, kad kitą antradienį Seime būtų pakartota procedūra dėl parlamento pirmininko Viktoro Pranckiečio atstatydinimo.

„Antradienį mes šito dalyko, tikėtina, kad sieksime. Tą jau posėdžių salėje pasakėme“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė.

Jos teigimu, pagrindo iš naujo balsuoti dėl V. Pranckiečio atleidimo iš pareigų suteikė ketvirtadienio parlamento balsavimas, kad nepasitiki balsų skaičiavimo komisija, antradienį vykdžiusia slaptą balsavimą, per kurį V. Pranckietis išsaugojo postą.

„Seimas labai aiškiai pasakė, kad tokia grupe, kuri skaičiuoja balsus, kuri nėra patvirtinta Seime, kur žmonės paskiriami be Seimo balsavimo, Seimas nepasitiki“, – sakė A. Širinskienė.

Už tai, kad balsų skaičiavimo grupei būtų pareikštas nepasitikėjimas, ketvirtadienį balsavo 60 Seimo narių, prieš buvo aštuoni ir du susilaikė.

Pareiškus nepasitikėjimą balsų skaičiavimo grupe, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė pareiškė, kad statutas numato, jog „posėdžio pirmininko sprendimu arba frakcijos reikalavimu, kurį paremia ne mažiau kaip trečdalis posėdyje dalyvaujančių Seimo narių, gali būti pakartotas balsavimas, po kurio buvo pareikštas nepasitikėjimas“.

Nepasitikėjimą balsų skaičiavimo komisija A. Širinskienė argumentavo tuo, kad ji nebuvo patvirtinta parlamente. Be to, palyginti su rytinio posėdžio metu paskelbta komisijos sudėtimi, pasikeitė du nariai: tik vienu atveju „valstietė“ Rima Baškienė supainiojo pavardę skaitydama sąrašą, vietoj liberalo Jono Varkalio paminėjo „valstietį“ Juozą Varžgalį, o kitu – konservatorių Vytautą Kernagį išties pakeitė Irena Hasse.

Seimo narys konservatorius teisininkas Stasys Šedbaras stebėjosi, kad dėl galimų procedūrinių pažeidimų nesikreipta į Etikos ir procedūrų komisiją, bet pareikštas nepasitikėjimas balsų skaičiuotojais.

„Dabar arklys pastatytas už vežimo, ne prieš vežimą. (...) apeinant Etikos ir procedūrų komisiją, kuri yra vienintelė kompetentinga tokiems klausimams, daugumos balsavimo būdu tie klausimai yra sprendžiami“, – sakė jis.

S. Šedbaras atkreipė dėmesį, kad Etikos komisija jau nagrinėja kitus skundus dėl nenumatyto Seimo posėdžio surengimo antradienį, kai balsuota dėl nepasitikėjimo V. Pranckiečiu.

Konservatorius teigė, kad tik Seimo daugumos balsai lems, ar į antradienio Seimo posėdžio darbotvarkę bus įtrauktas klausimas dėl nepasitikėjimo parlamento pirmininku.

V. Pranckietis vadina desperacija

Valdančiųjų siekius perbalsuoti dėl nepasitikėjimo juo Seimo pirmininkas V. Pranckietis vertina kaip pastarųjų desperaciją.

„Vyksta bet kokia desperacija, vadinkime ją širinskinine desperacija, su R. Karbauskio ir J. Bernatonio pagalba. Vykdo destrukciją Seime ir manau, kad jų veiksmai turi būti vertinami ir visuomenės, ir žiniasklaidos, ir galų gale to paties Seimo, nes peržengiamos visos padoraus proto ribos su tokiomis manipuliacijomis“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė V. Pranckietis.

V. Pranckiečio vertinimu, paskelbus nepasitikėjimą balsų skaičiavimo grupei ir sudarius naują, ši nebent galėtų perskaičiuoti įvykusio balsavimo biuletenius. Jų buvo vienuolika.

Nieko naujo, bet gal atsimuš jie kada nors į paprastą sieną, galvojau, kad mes pradėsime dirbti, bet jie nori ir toliau nedirbti.

„Nežinau, ką reiškia toks balsavimas, kai nepasitikima komisija, kuri balsus yra suskaičiavusi. Dabar kita komisija galbūt turėtų perskaičiuoti balsus, kurie buvo. Balsai yra saugomi, jei bus reikalaujama juos perskaičiuoti, juos perskaičiuos“, – sakė Seimo pirmininkas.

Parlamento vadovas taip pat svarstė, jog laikas formuoti naują daugumą, jei dabartinė veikia, jo žodžiais, destruktyviai.

„Nieko naujo, bet gal atsimuš jie kada nors į paprastą sieną, galvojau, kad mes pradėsime dirbti, bet jie nori ir toliau nedirbti. Kokia ta dauguma – jei dauguma destruktyvi, reikia formuoti kitą daugumą, žmonės ir toje frakcijoje nori dirbti normaliai“, – sakė V. Pranckietis, bet daugiau minties apie naują daugumą neplėtojo.

Antradienį nenumatytame posėdyje surengtas balsavimas dėl nepasitikėjimo V. Pranckiečiu žlugo, jame dalyvavus tik 11 Seimo narių.

Procedūrą iš pradžių inicijavę valdantieji protestuodami balsavime nedalyvavo, nes procedūrą norėjo surengti ketvirtadienį, kuomet tikėjosi užtikrinti reikiamą balsų skaičių.

Tam, kad Seimo pirmininkas būtų atstatydintas, reikėjo ne mažiau kaip 71 balso „už“.

Nepasitikėjimą balsų skaičiavimo komisija A. Širinskienė argumentavo tuo, kad ji nebuvo patvirtinta parlamente. Be to, palyginti su tyrinio posėdžio metu paskelbta komisijos sudėtimi, pasikeitė du nariai: tik vienu atveju „valstietė“ Rima Baškienė supainiojo pavardę skaitydama sąrašą, o kitu – posėdyje nebuvusį konservatorių Vytautą Kernagį išties pakeitė Irena Hasse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

valio

valio portretas
pagaliau įteisino, net septyniese klijavo kėdę pranckuciui prie sėdimosios

To onute

To onute portretas
Dusk tu sena tarka!!!! Eik kojinių pardavinėt į halės turgų, o ne komentarus rašynėt....

JONAS

JONAS portretas
GERBEMA SIRINSKIENE TAUTA JUS LABAI GERBIA KIEK DAUG GERO JUS DAROT LIETUVOS ZMONEM
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių