Quantcast

V. Mitalas: Lietuva turėtų priimti kritiką dėl apgręžimo, o ne siekti jį įteisinti

Reaguojant į neteisėtos migracijos krizę buvo padaryta klaidų ir Lietuva turėtų priimti kritiką dėl migrantų apgręžimo, o ne siekti šią praktiką įtvirtinti įstatymu, sako Seimo vicepirmininkas, Laisvės partijos narys Vytautas Mitalas.

„Žinoma, kad tie patys veiksmai, gana griežti veiksmai, kurių ėmėsi Valstybės sienos apsaugos tarnyba ir kitos tarnybos, jos padėjo apsaugoti Lietuvos teritoriją ir tam, tiesą sakant, buvo ir politinis sutarimas tame pačiame Seime ir Vyriausybėje, – Žinių radijui trečiadienį sakė politikas. – Bet dabar mes per distanciją galime įvertinti, kad buvo padaryta ir klaidų.“

Politikas tvirtino, jog klaidas reikia pripažinti ir toliau eiti „labiau taikos keliu negu kad priešpastatymo mūsų politikos prieš ES politiką keliu“.

„Šitoje vietoje džiaugtis ir didžiuotis, kad reikia pagal tai pakeisti ir įstatymais įtvirtinti ir galbūt visą ES migracijos politiką iš esmės pakeisti – aš nematyčiau kuo, nes ne veltui ta kritika atėjo, tą kritiką reikia išmokti priimti ir derybų keliu surasti geriausius sprendimus“, – kalbėjo V. Mitalas.

Man atrodo, kad toks įstatymas nebūtų reikalingas dabar Lietuvos Seime.

„Man atrodo, kad toks įstatymas nebūtų reikalingas dabar Lietuvos Seime“, – pridūrė jis.

Vidaus reikalų ministerija praėjusį penktadienį patvirtino rengianti įstatymo projektą, kuriuo būtų įteisintas migrantų apgręžimas pasienyje.

Teisės akte būtų numatyta, jog tokias priemones pasieniečiai galėtų taikyti ekstremaliosios, nepaprastosios ir karo padėties metu.

Apgręžimo Lietuva ėmėsi pernai, reaguodama į migrantų antplūdį pasienyje su Baltarusija ir apkaltinusi Minsko režimą to organizavimu.

Iš viso nuo praėjusių metų rugpjūčio 3 dienos, kai vidaus reikalų ministrė įsakymu leido pasieniečiams apgręžti neteisėtus migrantus, jų iš Baltarusijos į Lietuvą neįleista daugiau nei 11 tūkstančių.

Kai kurie kritikai sako, kad šiuos veiksmus galima laikyti išstūmimais, kurie pažeidžia tarptautinę teisę. Pareigūnai tvirtina, kad migrantus jie ne išstumia, o neįleidžia į Lietuvos teritoriją.

Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ Fundamentalių teisių biuras yra sukritikavęs Lietuvą dėl pasieniečių taikomo kolektyvinio migrantų atstūmimo.

Anot biuro, tokia praktika prieštarauja tarptautinei teisei ir Europos žmogaus teisių konvencijai, o galimybės pateikti prieglobsčio prašymą oficialiame pasienio kontrolės punkte realiai neveikia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mitalai,

Mitalai,  portretas
eik paskui ruzkių laivą....Muslimizatoriai prakeikti.

LAPE SIAURINE

LAPE SIAURINE portretas
Mitalui norisi paivairinti savo gyvenima egzotika,neiseinant is namu

Tt

Tt portretas
Kas cia per klounas ?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių