Quantcast

V. Landsbergis ragina netylėti dėl Astravo AE: tai reikštų kapituliaciją

Profesoriaus Vytauto Landsbergio tvirtinimu, Lietuva negali tylėti dėl pasienyje su Baltarusija statomos Astravo atominės elektrinės (AE).

Tai, sako profesorius, reikštų kapituliaciją. Lietuvos pasipriešinimas, pabrėžia V. Landsbergis, yra kaimyninės Baltarusijos gynymas nuo Rusijos įtakos.

„Kol būsim, tol priešinsimės. Avinėlių tylėjimas būtų kapituliacija“, – šeštadienį Seime surengtame Sąjūdžio prieš Astravo AE pirmajame suvažiavime sakė V. Landsbergis.

Jo teigimu, prezidento Gitano Nausėdos žodžiai, esą Sąjūdis prieš Astravo AE gerokai pavėluotas, tik dar labiau paskatina kalbėti garsiau.

Kol būsim, tol priešinsimės. Avinėlių tylėjimas būtų kapituliacija.

„Prezidentas kalba santūriai – dirbsim su didesniu įkvėpimu negu per praėjusius 10 metų – bet nusistebėjo, kodėl mes ligi šiol rimtai tarptautiškai nesipriešinome. Todėl ir atsirandame. Matome, kad mūsų lietuviški oponentai – Astravo bombos draugai – vis labiau nervuojasi“, – suvažiavime kalbėjo profesorius V. Landsbergis.

„Jei Astravas pažadins mus gyventi, o dar – dorai gyventi, tai bus didžioji to monstro nauda“, – tęsė kalbą jis.

Kartu profesorius pabrėžė, kad, jo teigimu, Lietuvos pasipriešinimas Astravo AE – tai Baltarusijos nepriklausomumo gynyba.

„Astravo AE arba Baltarusijos atominė elektrinė Astrave, tai paskutinė kryžkelė likimo nukamuotai sesei Baltarusijai. Išlikti Rusijos pašonėje ar ištirpti? Astravas akivaizdžiai sumanytas ne vien kaip kerštas nepriklausomai Lietuvai, bet ir tam, kad Baltarusijos neliktų. Mes norim, kad liktų“, – pridūrė V. Landsbergis.

ELTA primena, kad prezidentas G. Nausėda, vertindamas prieš Astravo AE nukreiptus visuomeninius judėjimus, yra sakęs, kad, jeigu jie būtų susibūrę aštuoneriais ar devyneriais metais anksčiau, – branduolinė elektrinė Lietuvos pasienyje nebūtų iškilusi. Visgi šalies vadovas teigė manąs, kad kovai su Astravo AE statyba įsteigtas Sąjūdis turi perspektyvą, telkiant jėgas europiniu bei transatlantiniu lygiu, daryti spaudimą Baltarusijai.

V. Pranckietis: nebėra prasmės diskutuoti, kas buvo padaryta arba ne

„Astravo AE tiesioginė grėsmė Lietuvai, ES ir pačiai Baltarusijai yra neginčijamas faktorius“, – šeštadienį Seime surengtame Sąjūdžio prieš Astravo AE pirmajame suvažiavime sakė V. Pranckietis.

ES šalių vienybė sprendžiant Astravo AE problemas, kalbėjo V. Pranckietis, yra vienas iš būdų užtikrinti regiono saugumą.

Būtina išnaudoti visas likusias politines, teisines ir technines priemones, kad šiam projektui nebūtų leista pradėti veikti.

„Kviečiu visus mūsų partnerius (...) išlaikyti spaudimą Baltarusijai, kad būtų užtikrintas aukščiausias saugos standartų laikymasis Astravo AE“, – teigė Seimo vadovas.

„Šiandien jau nebėra prasmės vieniems su kitais diskutuoti, kas buvo padaryta, o kas – galbūt ne. Turime vienydamiesi padaryti tai, kas įmanoma ir būtina. Būtina išnaudoti visas likusias politines, teisines ir technines priemones, kad šiam projektui nebūtų leista pradėti veikti, neatsižvelgiant ar tiesiog ignoruojant saugumo ekspertų išvadas ir perspėjimus“, – pridūrė V. Pranckietis.

S. Aleksijevič: nepasimokė iš Černobylio tragedijos

Tuo tarpu Sąjūdžio prieš Astravo AE iniciatoriams Nobelio premijos laureatė Svetlana Aleksijevič telefonu perdavė savo palaikymą. Kalbėdama apie atominės energetikos grėsmes ji prisiminė savo apsilankymą Černobylyje.

„Aš mačiau žemę, iš kurios jau žmogus pasišalino ir ten grįš galbūt po daug šimtmečių“, – prisiminimais dalijosi Nobelio premijos laureatė.

Jos teigimu, Astravo AE statytojai nepasimokė iš Černobylio tragedijos.

„Kai sužinojau apie Astravo statybą, man buvo akivaizdu, kad žmonija nepasimokė iš Černobylio ir eilinį kartą supratau, kad tie, kurie visą tai sumanė ir tai vykdo, visiškai nepaiso Černobylio pamokų“, – kalbėjo S. Aleksijevič.

Kai sužinojau apie Astravo statybą, man buvo akivaizdu, kad žmonija nepasimokė iš Černobylio.

Ji taip pat pabrėžė, kad Astravo AE Baltarusijoje – Kremliaus projektas. Tai, konstatavo S. Aleksijevič, rodo Rusijos nepilnavertiškumo kompleksą.

„Kremlius dabar vysto tokią politiką ir ją vysto tokie žmonės, kurie su niekuo nesiskaito. Tai tam tikras nepilnavertiškumo kompleksas“, – teigė Nobelio premijos laureatė, paraginusi budinti žmonių sąmonę.

„Manau, kad galime organizuotai daryti spaudimą Kremliui. (...) Reikia savo žmonių supratimą gerinti, kad jie suvoktų, kas atsitiks, jei elektrinė sprogs. Jeigu tai nesprogs dabar, galbūt tavo anūkai tai patirs. Taigi, reikia vystyti žmonių sąmonę“, – pridūrė S. Aleksijevič.

Renginio metu palaikymą iniciatyvai priešintis Astravo AE paleidimui išreiškė ir įvairios užsienio lietuvių bendruomenės, taip pat buvęs Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas. Jų teigimu – reikšti susirūpinimą ir kovoti už regiono saugumą niekada nevėlu.

Kalbėdamas P. Klimkinas suabejojo, ar tolimesni Baltarusijos vadovai eis Vakarų link. Dėl to, pasak buvusio Ukrainos užsienio reikalų ministro, Lietuva turi išreikšti savo poziciją aiškiai.

„Jums reikia sukurti tokį paketą bausmių ir paskatų, kad jis būtų veiksmingas“, – ragino P. Klimkinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kis

Kis portretas
Jo tas rupinimasis AE tik patvirtina,ant kiek sis zmogelis dviveidis,jis dziaugiasi ir tyciojasi is aplinkiniu,tai ju dovana Lietuvai,nes statytbos Astravo AE prasidejo tiems parazitams valdant,o kai praejo desimtmetinis,kad stovi salimais sienos,Vilniaus bliauna ne savu balsu;ziurekite koks jis patriotas ir patriarchas,o sirdyje KGB rezidentas,Kremliaus tarnautojas,juk tik jo deka dar uzslaptinami patys arsiausi musu priesai ,kurie dirba ir gan solidziai po sia diena.Kaip as nekenciu tokiu chamelionu!!!!Sis nevykes muzikologas is save stato vos ne didvyri,nors jam ir jo sutvei senai kalejimas laukia?

Anonimas

Anonimas portretas
Landzbergis visai savo veikla į mano kaimyną panašus. Turėjo jis, kaimynas, dukrą, puošė ją, popino, viską jai leido, viskas jai buvo galima. Ir atsitiko taip, kad mergužėlė pagimdė vaiką. Kas tada jų namuose darėsi, skandalai, prakeiksmai, pasileidėle ant jos šaukė, ant viso kaimo rėkavo. Aš gi manau, kad laiku reikėjo dukra pasirūpint ir apie jos palaido gyvenimo pasekmes pagalvoti. Landsbergis su savaisiais, kada ta elektrinė buvo planuojama, kai dar statybos tik prasidėjo, kažkodėl dėl to tylėjo, netriukšmavo, matyt tada apie pasekmes negalvojo. Žmogeli, po peštynių kumščiais mojuoti jau vėlu...

Anonimas

Anonimas portretas
Atėjo korona ir nutilo ožio bliovimas. Tūno kažkur pasislėpęs, bijo galus atiduoti....pamiršo ir Astravą...
VISI KOMENTARAI 107

Galerijos

Daugiau straipsnių