Quantcast

Premjerė atmeta priekaištus apie patogesnį gyvenimą: norima atsisakyti tik perteklinės apsaugos

Siūlymu mažinti Seimo pirmininko ir premjero asmens apsaugą tesiekiama atsisakyti perteklinių dalykų, teigia ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

„Šiuo metu, jeigu pasakau, kad į renginį Valdovų rūmuose eisiu pėsčiomis ir pareisiu pėsčiomis, tai mane lydi du automobiliai. Ir aš niekaip negaliu jų atsisakyti“, – antradienį pateikdama Vadovybės apsaugos įstatymo pataisas Seime sakė Vyriausybės vadovė.

„Jeigu, tarkime, dabar savaitgalį susiklostė puikus oras, ir aš nuspręsčiau, kad galėčiau nuvažiuoti atlankyti savo tėvų kapų, ką aš padaryčiau, jeigu būčiau privatus asmuo – sėdau į mašiną ir nuvažiavau – čia aš turiu išsikviesti krūvą žmonių, laukti kurį laiką, kad jie mane, ponią, nubogintų prie kapinių“, – tvirtino ji.

I. Šimonytės teigimu, siūloma pakeisti įstatymą, kad tokiomis situacijomis ministras pirmininkas ir Seimo vadovas nebūtų saugomi Vadovybės apsaugos tarnybos (VAT) pareigūnų.

Pagal Seimo pirmininkės V. Čmilytės-Nielsen ir premjerės I. Šimonytės registruotas pataisas, 24 valandas per parą būtų saugomas tik prezidentas, o kiti vadovybei priskiriami asmenys būtų saugomi užsienio vizitų, oficialių susitikimų metu ir kai tiesiogiai vykdo funkcijas, dėl kurių jiems skirta apsauga.

Jeigu kiltų grėsmė šių asmenų saugumui, jie galėtų būti saugomi ir kitu laiku, o vadovybei priskiriamo asmens gyvenamoji vieta būtų saugoma 24 valandas per parą.

Šiuo metu, jeigu pasakau, kad į renginį Valdovų rūmuose eisiu pėsčiomis ir pareisiu pėsčiomis, tai mane lydi du automobiliai. Ir aš niekaip negaliu jų atsisakyti.

Antradienį šiam projektui pritarta po pateikimo: už balsavo 73 Seimo nariai, prieš buvo 13, 37 susilaikė. Toliau jį svarstys parlamento komitetai.

Pasak I. Šimonytės, projektu tesiūloma sudaryti galimybę atsisakyti perteklinės apsaugos, paliekant būtinąją.

Ji atmetė opozicijos atstovų priekaištus, kad pasiūlymas susijęs su noru turėti patogesnį gyvenimą.

Premjerė priminė, kad kai kurie saugomi pareigūnai, tarp jų ir buvęs premjeras Saulius Skvernelis, prezidentas Gitanas Nausėda, atsisakė kraustytis į specialias šalies vadovų rezidencijas Turniškėse, kur užtikrinama didesnė apsauga.

„Yra tų gyvenimiškų situacijų buvę ir kitais atvejais, kai kiti valstybės vadovai rinkosi asmeninį patogumą ir su tuo buvo susiję tam tikri iššūkiai vadovybės apsaugai. Šiuo atveju, sakyčiau, kad mes su Seimo pirmininke siūlome rinktis ne asmeninį patogumą, o galimybes turėti labiau subalansuotą apsaugos režimą tais atvejais, kada tai nėra iš anksto paskelbtos darbotvarkės dalykai, kai tai yra iš esmės privatūs reikalai“, – sakė I. Šimonytė.

„Abi su Seimo pirmininke, būdamos moterys, nemažai tų reikalų turime sutvarkyti pačios, kuriuos ankstesniems vadovams sutvarkydavo jų žmonos“, – pridūrė ji.

Jeigu viskas, ką sugebate pasakyti apie premjerę ir Seimo pirmininkę, yra tik apie siekius mergaitiškų pokalbių, tai norėčiau pasakyti, kad tiesiog esate užkietėjęs senas šovinistas.

„Valstietis“ Dainius Gaižauskas pareiškė, kad apsauga Seimo, Vyriausybės vadovams, prezidentui skiriama ne tik dėl jų saugumo, bet ir norint užkardyti neteisėtus jų veiksmus.

„Apsauga ne tik dėl jūsų saugumo skiriama, apsauga taip pat skiriama tam, kad mus visus – valstybę, piliečius – taip pat apsaugotų nuo galimai neteisėtų jūsų veiksmų, veiklos, skaidrumo, kad neprieitų prie jūsų su dėžutėmis, kad nesugalvotumėte kada žolės parūkyti“, – sakė jis.

„Gal jums moteriškai atrodo, kad nereikia tos apsaugos, gal jums norisi moteriškai pasikalbėti tarp jūsų, kaip sakoma, tarp jūsų mergaičių (...) bet apsauga reikalinga ir dėl skaidrumo. (...) Jei jums netinka šios pareigos, galite jų atsisakyti vardan tos laisvės“, – kalbėjo parlamentaras.

Reaguodama į tai premjerė atsakė nežinojusi, jog apsauga skirta ją sekti.

Seimo pirmininkę V. Čmilytė-Nielsen bei socialinės apsaugos ir darbo ministrę Moniką Navickienę papiktino „valstiečio“ replikos.

„Labai apmaudu, kad jūs sugebate suvokti šį įstatymo projektą tik per savo vyriškumo prizmę. Tai visiškai su tuo nesusiję“, – teigė parlamento vadovė.

Pasak M. Navickienės, tokie pasakymai žemina moteris ir yra gėdingi.

„Jeigu viskas, ką sugebate pasakyti apie premjerę ir Seimo pirmininkę, yra tik apie siekius mergaitiškų pokalbių, tai norėčiau pasakyti, kad tiesiog esate užkietėjęs senas šovinistas“, – pareiškė ministrė.

Šiuo metu įstatymas numato, kad Vadovybės apsaugos tarnyba saugo vadovybę 24 valandas per parą. Vadovybei priklauso prezidentas, Seimo pirmininkas, ministras pirmininkas ir šias pareigas laikinai einantys asmenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

„turėtume eiti vakarietišku keliu“,

„turėtume eiti vakarietišku keliu“,  portretas
aha, kaip Vokietija kurios visi buvę premjerai yra Rusijos agentai. Nenustebčiau kad ir dabartinis yra Putino draugas.

Anonimas

Anonimas portretas
Šita kgbiste ne tik kad akylai saugoti reikia, bet dar ir visiškai izoliuoti privalu kol dar daugiau nepridirbo, Lukiškės tokiems pats tas būtų...

Pil.

Pil. portretas
Šitas klausimas iškeltas labai teisingai,nera reikalo saugoti visą parą o geram šalies vadovui tikrai nekyla jokių pavojų.Ir saugoti visą parą nera reikalo.V.Landsbergiui turi būti panaikinta apsauga ir visos privilegijos , baigėsi kadenciją , baigėsi privilegijos.Taip turį būti Lietuvoje, taip yra kitose šalyse.Mes mokesčių mokėtojai nesutinkame ,kad būtų iš valstybės biudžeto leidžiami pinigai ,tam reikalui.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių