Quantcast

V. Čmilytė-Nielsen: sprendimą dėl A. Jakubausko Seimas turėtų priimti kitą savaitę

Parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) direktorius Adas Jakubauskas nebesugeba užtikrinti sklandaus centro darbo, todėl, pasak jos, Seimo valdyba ir priėmė sprendimą siūlyti Seimui atleisti jį iš pareigų.

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, sprendimą dėl A. Jakubausko tolesnės ateities LGGRTC direktoriaus pareigose Seimas turėtų priimti kitą savaitę.

„Tikrai čia ne asmenybių klausimas, nėra jokių asmeniškumų nukreipta prieš direktorių. Tiesiog tai yra labai svarbi institucija, labai svarbus centras, turintis svarbią misiją ir Seimo tikslas, kad jis dirbtų sklandžiai. O pastaruoju metu iš centro, iš darbuotojų, iš istorikų buvo labai daug nusiskundimų ir jie, kaip paaiškėjo, buvo motyvuoti“, – Eltai teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė taip pat patikino, kad „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio Eltai išsakyti nuogąstavimai, jog valdantiesiems A. Jakubauskas yra nepatogus, nes nepriklauso artimam žmonių ratui, yra nepagrįsti.

„Tos Ramūno Karbauskio insinuacijos neturi jokio pagrindo“, – teigė ji.

Tikrai čia ne asmenybių klausimas, nėra jokių asmeniškumų nukreipta prieš direktorių. Tiesiog tai yra labai svarbi institucija, labai svarbus centras, turintis svarbią misiją.

„Manau, kad mes, tiek darbo grupės nariai, tiek valdyba, stengėmės priimti kuo objektyvesnį, kuo geresnį sprendimą šioje tikrai labai nemalonioje situacijoje“, – taip pat pabrėžė ji.

Parlamento vadovės teigimu, pagrindinė problema, kuri identifikuota ir darbo grupės išvadose, jog A. Jakubauskui ir toliau likus LGGRTC direktoriumi užtikrinti sklandaus centro darbo nepavyktų.

„Akivaizdu, kad likus šiam direktoriui pareigose užtikrinti sklandaus centro darbo nepavyksta, ir iš tiesų tas konfliktas dar labiau gilėja, jo veiksmai tiek istorikės Mingailės Jurkutės atžvilgiu, tiek patys šviežiausi pasisakymai verčia nusistebėti“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

V. Čmilytė-Nielsen teigia, kad sprendimas dėl A. Jakubausko tolesnės ateities LGGRTC direktoriaus poste turėtų būti priimtas ateinančią savaitę. Jos teigimu, kad A. Jakubauskas būtų atleistas iš einamų pareigų reikia, kad už Seimo valdybos pasiūlymą slaptame balsavime balsuotų 71 parlamentaras.

„Natūralu, slapto balsavimo metu įvairiai gali susidėlioti balsai, bus ir tam tikras palaikymas direktoriui, kaip jau matyti iš opozicijos pareiškimo. Tačiau, manyčiau, kad vertinant objektyviai visas aplinkybes ir atsižvelgiant tiek į darbo grupės, tiek į valdybos šiandieninį nutarimą sprendimas visgi bus priimtas ir jis turės būti priimtas kitą savaitę“, – sakė Seimo pirmininkė.

„Valstiečių“ suformuotos šešėlinės Vyriausybės premjeras R. Karbauskis ir opozicijos lyderis Saulius Skvernelis nepalaiko Seimo valdybos sprendimo siūlyti iš pareigų atleisti LGGRTC direktorių A. Jakubauską. R. Karbauskis įsitikinęs, kad valdantieji šį siūlymą inicijavo dėl to, kad A. Jakubauskas nėra jų ratui priklausantis žmogus. Todėl politikas neabejoja, kad „valstiečių“ frakcija nepalaikys Seimo valdybos siūlymo atleisti LGGRTC vadovą.

ELTA primena, kad Centro darbuotojai sausio pabaigoje kreipėsi į Seimo pirmininkę, susirūpinę dėl LGGRTC vadovybės veiksmų. Kreipimesi teigta, kad LGGRTC darbuotojams kelia susirūpinimą istorijos mokslo nuvertinimas, kreipiant istorinius tyrimus ideologizacijos, politizacijos linkme. Pažymėta, kad LGGRTC vadovybė skatina visuomenę užsiimti „istorijos gynyba“ ir „atminties karais“.

Darbuotojai taip pat pareiškė susirūpinimą, esą centre vyrauja įtemptas emocinis klimatas ir kad dėl vadovybės spaudimo tenka darbą palikti patyrusiems istorikams. Pasipiktinimas reikštas ir dėl LGGRTC direktoriaus A. Jakubausko, ir jau iš pareigų pasitraukusio vyresniojo patarėjo, žurnalisto, publicisto, knygų autoriaus Vidmanto Valiušaičio. Abejota dėl jo kompetencijos eiti šias pareigas. Po kilusių įtampų V. Valiušaitis pranešė pasitrauksiąs iš einamų pareigų.

A. Jakubauskas centro direktoriumi paskirtas 2020 m. birželio pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pastaba

Pastaba portretas
Toks nemotyvuotas ir negarbingas gerb. profesoriaus daktaro A.Jakubausko puldinėjimas nedaro garbės nei Seimo pirmininkei V.Čmilytei, nei jos inicijuotai taip vadinamai komisijai. Labai gaila, kad šios komisijos pirmininkei R.Morkūnaitei - Mikulėnienei, turbūt ir kitiems siekiamam tikslui parinktiems komisijos nariams, trūksta ne tik tokiems tyrimams reikiamos kvalifikacijos, bet elementarių istorijos žinių ir pagarbos savo valstybei, jos istorinei atminčiai. Norisi tikėti, kad Seime neatsiras daug šias intrigas palaikančių žmonių. Labai gaila, kad vyksta tokie dalykai 32 Nepriklausomybės metais. Seimo pirmininkė dėl savo biografijos ypatumo turėtų nusišalinti nuo tokių klausimų sprendimo.

Burzuazinis nacionalistas

Burzuazinis nacionalistas portretas
Kada bus paskelbti visi neprisipazine kgbistai, kuriu likusius sarasus uzslaptino oziu klanas?

Lietuvos GYVENTOJAI p r a š o seimo visos OPOZICIJOS ;-

Lietuvos GYVENTOJAI p r a š o seimo visos OPOZICIJOS ;- portretas
uždėkite APINASRĮ valdantiesiems--kad KONSERVATORIAI n e s u s i d o r o t ų su sąžiningu GENOCIDO centro vadovu Jakubausku- tai išimtinai sąžiningas m o k s l i n i n k a s , dirbanti ne konservatorių GRUPUOTĖS , o visos LIETUVOS labui.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių