Quantcast

V. Čmilytė-Nielsen: nepaprastosios padėties įvedimo klausimas įtrauktas į Seimo darbotvarkę

Parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad klausimas dėl nepaprastosios padėties įvedimo pasienio su Baltarusija ruože yra įtrauktas į Seimo antradienio vakarinio posėdžio darbotvarkę. Vis tik, pasak Seimo pirmininkės, ar Seimui pavyks sprendimą dėl nepaprastosios padėties įvedimo priimti antradienį, kol kas nėra aišku.

„Gavau Vyriausybės kreipimąsi. Šiuo metu yra rengiamas Vyriausybės nutarimo dėl nepaprastosios padėties paskelbimo projektas. Jis turėtų būti parengtas per porą valandų, tuomet norėčiau jį aptarti ir su opozicinių frakcijų seniūnais. Šiandien jis bus įregistruotas“, – žurnalistams Seime teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė informuoja, kad nepaprastosios padėties įvedimo klausimas yra įtrauktas į vakarinę posėdžio darbotvarkę.

„Nesiimsiu dabar prognozuoti, kaip greitai derinimo procesas pavyks. Manau, kad visi suprantame, jog situacija yra įtempta, reikalauja greitų, bet tuo pačiu ir kokybiškų sprendimų. Tai priklausomai, kaip greitai tas procesas praeis šiandien, mes apsvarstysime arba šiandien, arba kitame posėdyje“, – pažymėjo ji.

Nesiimsiu dabar prognozuoti, kaip greitai derinimo procesas pavyks. Manau, kad visi suprantame, jog situacija yra įtempta, reikalauja greitų, bet tuo pačiu ir kokybiškų sprendimų.

V. Čmilytė-Nielsen įsitikinusi, kad dabartinėje situacijoje, reaguojant į įtemptą situaciją pasienyje, nepaprastosios padėties įvedimas yra reikalingas.

„Akivaizdu, kad nuo vasaros situacija ganėtinai pasikeitusi ir šiandien mes jau susiduriame nebe su pirmąja hibridine ataka, bet jau su antruoju jos etapu ar antrąja banga. Yra didelė eskalacija prie Lenkijos sienos ir mes privalome į tai reaguoti, imtis atsakomųjų priemonių, kurios apsaugotų mūsų valstybės sieną ir Europos Sąjungos išorinę sieną. Tai visi puikia suprantame, su tuo ir yra susiję siūlomi pokyčiai“, – teigė Seimo pirmininkė.

Parlamento vadovė viliasi, kad nepaprastosios padėties įvedimą pasienio ruože palaikys ir Seimo opozicija.

„Viliuosi, kad opozicijos politikai lygiai taip pat supranta, kokioje situacijoje esame, mato, kas darosi prie kaimynų sienų, rimtai vertins tą grėsmę ir taip pat prisidės prie bendrų, svarbių sprendimų“, – sakė Seimo pirmininkė.

Seimo vadovė akcentuoja, kad šioje situacijoje labai svarbu yra nepasiduoti panikai.

„Labai svarbu šiandieną, rimtai vertinant tą situaciją, kurioje esame, taip pat nepasiduoti panikai. Jai pagrindo nėra“, – patikino ji.

ELTA primena, kad Vyriausybė antradienį pritarė Vidaus reikalų ministerijos siūlymui pasienio su Baltarusija ruože mėnesiui įvesti nepaprastąją padėtį. Vyriausybei pritarus, siūlymui dar turės pritarti ir Seimas.

Nepaprastąją padėtį siūloma įvesti pasienio ruože su Baltarusija ir 5 kilometrus nuo jo bei neteisėtų migrantų apgyvendinimo objektuose. Projekte, kuriam pritarė Ministrų Kabinetas, numatomas nepaprastosios padėties įvedimo terminas – 1 mėnuo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių