Quantcast

V. Blinkevičiūtė apie konservatorių ir prezidento ginčą: peržengtos bet kokios ribos

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) vicepirmininkė Vilija Blinkevičiūtė kritiškai vertina Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovų ginčą dėl to, kas turėtų Lietuvai atstovauti  Europos Vadovų Taryboje (EVT) – prezidentas Gitanas Nausėda ar ministrė pirmininkė Ingrida  Šimonytė.

Europos Parlamento narė sako, kad konservatorių noras kažkaip apriboti Lietuvos žmonių išrinkto prezidento galias dėl atstovavimo EVT jai yra visiškai nesuprantamas.

„Peržengtos bet kokios ribos. Kas gali neleisti Lietuvos prezidentui vykti į EVT? Aš neįsivaizduoju tokio dalyko. Daugiau žalos padaroma, kai taip konfrontuojama, o problemos nesprendžiamos“, – Eltai sakė V. Blinkevičiūtė.

Politikė nepritaria tokiam bendravimo su šalies prezidentu stiliui, kai siekiama apriboti prezidento galias, jį menkinti.

„Kai žiūriu į valdančiąją daugumą, ypač konservatorius, kaip jie bendrauja su Lietuvos žmonių išrinktu prezidentu, tam niekada nepritariau ir nepritarsiu. Man kartais atrodo, kad konservatoriai visada buvo tokie: jeigu žmogus yra, sakykime, ne iš jų stovyklos, tai jis būtinai yra blogas, reikia ieškoti priešų, menkinti kažkaip. Norint, kad valstybėje žmonės jaustųsi gerai, visos valdžios turi sutarti ir dirbti bendrai, nepriklausomai nuo tam tikrų požiūrio skirtumų“, – sako V. Blinkevičiūtė. 

Kai žiūriu į valdančiąją daugumą, ypač konservatorius, kaip jie bendrauja su Lietuvos žmonių išrinktu prezidentu, tam niekada nepritariau ir nepritarsiu.

Pasak europarlamentarės, bendras valdančiųjų ir prezidento G. Nausėdos darbas atneštų daugiau naudos Lietuvai.

„Reikia ne rietis, o ieškoti bendrų sprendimų. Palaikau prezidentą ir jo siekį mūsų šalyje kurti gerovės valstybę. Kitaip sakant, kad visi mes turėtume lygias galimybes pasinaudoti sveikatos priežiūros sistema, švietimo sistema, socialinės apsaugos sistema, kad padėtis būtų pasikeitusi gerąja prasme, kad sumažėtų pajamų nelygybė. Iš to susideda gerovės valstybė. Kai kas gali pasakyti, kad tai yra utopija, bet sakau, kad tai tikrai yra įmanoma padaryti. Tik tam reikia laiko iš vienos pusės, o iš kitos – politinės valios. Bet jos iš valdančiųjų pusės dabar nematau“, – svarsto buvusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė V. Blinkevičiūtė. 

Nesitikėjo, kad Vyriausybė bus lyg vaikų darželis

Vertindama Ingridos Šimonytės Vyriausybės veiklą, V. Blinkevičiūtė  sako, kad dalis Ministrų Kabineto narių į valdžią atėjo „visiškai nepasiruošę“. Pasak jos, chaotiškas Vyriausybės komunikavimas tėra pasekmė, nes daliai ministrų trūksta patirties ir išminties.

V. Blinkevičiūtė priminė, kad kadencijos pradžioje valdantieji skelbė, jog jų Vyriausybė bus kitokia ir geresnė nei „valstiečių“, tačiau dabar, pasak europarlamentarės, jau yra prabėgę laiko ir galima įvertinti realią situaciją.

„Buvo žadama, kad tai bus kitokia Vyriausybė, tai dabar galiu pasakyti, kad ji yra kitokia įvairiomis prasmėmis, tik tas kitoniškumas nereiškia, kad ji geresnė, geriau sprendžia problemas. Anaiptol. Deja, bet pati I. Šimonytės Vyriausybės veikla parodė, kad ji atėjo nepasiruošusi“, – sako V. Blinkevičiūtė.

Užjaučiu I. Šimonytę, yra nelengvas laikas ir ji, manau, tikrai tikėjosi, kad Vyriausybės nariai nebus vaikų darželis. Kad kiekvieną ministrą reikės, sakykime, „ganyti“.

Politikė akcentuoja, kad pandemijos situacijos valdymas būtų iššūkis bet kuriai Vyriausybei, tačiau kasdienė I. Šimonytės Kabineto veikla liudija, kad darbas nėra sustyguotas.

„Dabar visi kritikuoja šitą Vyriausybę dėl komunikacijos. Man įstrigo žodžiai, kai premjerė pasakė, kad ji nieko kito nedaro, tik penktą mėnesį aiškinasi dėl komunikacijos. Norisi pasakyti: premjere, nereikia atsimušinėti, reikia sėsti ir spręsti problemą. Matau visiškai nereikalingus įsižeidimus, emocijas. Dar per daug trumpas laikas, kad būtų galima šnekėti apie tai, kad jei kažkas nepatinka, tai štai, imkite ir išsirinkite kitą valdžią. Taip būti negali“, – įsitikinusi V. Blinkevičiūtė.

Jos vertinimu, problemų šaknys  gali būti dėl dalies ministrų pareigas einančių žmonių nepatyrimo.

„Užjaučiu I. Šimonytę, yra nelengvas laikas ir ji, manau, tikrai tikėjosi, kad Vyriausybės nariai nebus vaikų darželis. Kad kiekvieną ministrą reikės, sakykime, „ganyti“. Matau, kad juos visus prižiūrėti vienai premjerei yra be galo sudėtinga. Juolab kad ta pati Vyriausybė, kaip ir valdančioji dauguma, susideda iš trijų skirtingų partijų atstovų ir, matyt, kiekvienas iš tų atstovų nori pirmas pasižymėti, pasirodyti, užimti eterį, pakomentuoti kažką gero visiškai negalvojant, kokios bus pareiškimo pasekmės", – svarsto politikos senbuvė. 

Jos  vertinimu, kai kurie ministrai iki ministrų lygio yra tiesiog nepriaugę, „tiesiog dar ne laikas jiems tapti ministrais“.

„Ir tarp ministrų, man atrodo, nėra bendravimo ir suvokimo, jog visi bendrai turi atsisėsti prie bendro stalo, išdiskutuoti, apsikeisti turima informacija ir priimti sprendimus, kurie reikalingi Lietuvos žmonėms. Šito nėra. Kodėl? Manau, jog dėl patirties ir išminties trūkumo, kitaip negaliu įvertinti“, – Eltai teigė V. Blinkevičiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

BLINKEVIČIUTĖ su k i a u l ė s akimis

BLINKEVIČIUTĖ  su k i a u l ė s  akimis portretas
kodėl tylėjai kai 2017 metais socdemai ir konsevatoriai s u m e t ė SKUDURUS opozicijoje , bendrai kovai --prieš gerai dirbančius VALSTIEČIUS.---Esi n e s ą ž i n i n g a veltėdė, kuri i š v e r t u s i KAILĮ, dabar kritikuoji konservatorius su kuriais 4 metus t u p ė j o t e vienoje opozicinėje BAČKOJE.--Kas verčia šitaip NESĄŽININGAI elgtis? o svarbiausia , SIEKI socdemų pirmininko posto--b ū d a m a VEIDMAINĖ su KIAULĖS akimis--elgiesi AMORALIAU , nei buvęs sąjūdžio GRUPUOTĖS lyderis nesąžiningas E. MASIULIS.

Anonimas

Anonimas portretas
Kad ji taptų Prezidentė,būtu labai gerai.Rita

Cha cha cha to Cha-cha-cha

Cha cha  cha   to  Cha-cha-cha portretas
Gerai, kad atsirado pas tave noras balsuoti. Tai šiokia tokia pažanga. Anksčiau tik myžti norėdavai.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių