Quantcast

LAT išnagrinėjo V. Bako ginčą su „MG Baltic“ dėl reputacijos pažeidimo

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) trečiadienį pranešė baigęs nagrinėti parlamentaro Vytauto Bako skundą dėl to, kad kitų teismų buvo pripažintas savo komentarais pažeidęs koncerno „MG Baltic“ reputaciją.

Vilniaus miesto apylinkės ir Vilniaus apygardos teismai pernai pripažino, kad parlamentaras padarė žalą koncerno „MG Baltic“ reputacijai, kai lygino įmonių grupę su organizuota nusikalstama grupe ir kalbėjo apie koncerno žalą valstybei.

Koncernas skundė teismui tuometinio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko teiginius, kad „MG Baltic“ veikla atitinka organizuotos nusikalstamos grupės požymius ir jis padarė valstybei apytiksliai 500 mln. eurų žalą.

Aukščiausiajam Teismui pateiktame kasaciniame skunde V. Bakas teigė, kad koncerno atstovai savo nuožiūra apibendrino jo duotų interviu ištraukas ir ginčo teiginius sukonstravo patys. Parlamentaras taip pat aiškino, kad žemesnės instancijos teismų sprendimai pažeidė jo saviraiškos laisvę, o bylą nagrinėję teisėjai nepatikrino jo žodžių faktinio pagrindo.

Koncernas „MG Baltic“ teismo prašė V. Bako skundą atmesti ir pabrėžė, kad šiame ginče turi būti keliamas esminis klausimas dėl teisės į saviraiškos laisvę ir asmens reputacijos gerbimo teisingos pusiausvyros.  

Sprendimą LAT ketina skelbti lapkričio 19 dieną.

Rugsėjį V. Bakas bandė nuo bylos nušalinti kolegijos pirmininką Antaną Simniškį ir teisėjus Gediminą Sagaitį bei Donatą Šerną dėl galimo šališkumo. Seimo nario teigimu, A. Simniškis prieš dvejus metus nagrinėjo palankiai koncernui pasibaigusią bylą, todėl gali būti neobjektyvus. Šis V. Bako prašymas buvo atmestas.

Ankstesniuose teismuose „MG Baltic“ taip pat siekė, kad V. Bakas atlygintų 20 tūkst. eurų neturtinės žalos, tačiau koncernui priteistos tik beveik 1,5 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų. Pirmosios instancijos teismas šių pinigų nepriteisė, motyvuodamas, kad V. Bako teiginių pripažinimas neatitinkančiais tikrovės turėtų būti pakankama priemonė tenkinti „MG Baltic“ ieškinio tikslus.

Kaip Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas V. Bakas prieš kelerius metus vadovavo parlamentiniam tyrimui. Po jo padaryta išvada, kad „MG Baltic“ veikla kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui. Koncernas tyrimą pavadino politiniu farsu.

Vilniaus apygardos teismas šiuo metu nagrinėja politinės korupcijos bylą, kur įtarimai pateikti keliems politikams, buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui ir pačiam koncernui.

Pareigūnai įtaria, kad R. Kurlianskis kyšius politikams davė mainais už koncernui naudingų sprendimų priėmimą. Kaltinamieji įtarimų nepripažįsta ir sako, kad tyrimas vykdytas tendencingai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

L.

L. portretas
Ar galėjo Bakas pažeisti dalyką, kurio nebuvo,nėra ir kažin ar bus?

taip

taip portretas
zydjankiu mafija irodymus pavadino smeiztu oskunda gincu taip akivaizdziai parodydama savo ciniska /tiesa/;;;
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių