Quantcast

V. Bakas apie teikiamą biudžetą: tęsiamos savotiško kolūkio tradicijos

Parlamentaras Vytautas Bakas sako, kad kitų metų biudžetas tęs savotiško kolūkio tradicijas – „priklausys visiems, bet kartu niekam.“ Pasak jo, biudžeto formavimas ir strateginis planavimas nėra orientuotas į rezultatus.

„Teikiamas biudžetas tęsia savotiško kolūkio tradicijas – priklauso visiems, bet kartu niekam. Tokioje terpėje geriausia tiems, kurie „prieina prie valdžios“. „Tu man aš tau“ kultūra turi terpę klestėti. Esminė mano pastaba šių metų biudžetui yra ta, kad nėra aišku, kokią vertę visuomenė sukurs išleidusi beveik 15 mlrd. eurų“, – feisbuko paskyroje rašo V. Bakas.

V. Bakas teigia, kad Valstybės kontrolė pateikė labai taiklias ir konceptualias pastabas, kurios parodo, kad į biudžetą žiūrima vis dar kaip į niekieno nuosavybę.

„Biudžeto formavimas ir strateginis planavimas nėra orientuotas į rezultatus. Tvirtinant valstybei biudžeto asignavimus nenustatomi siektini rezultatai“, – cituoja Valstybės kontrolės pastabas parlamentaras.

Pasak V. Bako, tokia valstybės institucijų veiklos kultūra leidžia nuasmeninti atsakomybę, maitina populizmą, konformizmą ir korupciją.

„Leisdami pinigus mes tris dešimtmečius neturime plano, kokią vertę kuriame biudžeto pinigais, kodėl leidžiame ir ką norime sukurti. Čia kaip kolūkyje – biudžetas priklauso visiems, bet kartu niekam. Tokia valstybės institucijų veiklos kultūra leidžia nuasmeninti atsakomybę, maitina populizmą, konformizmą ir korupciją. Į rezultatus orientuota veikla yra vienas iš tų darbų, kurie galėtų pakeisti Lietuvą, ir šis biudžetas buvo paskutinis šansas LVŽS tai padaryti“, – teigia V. Bakas.

ELTA primena, kad Seimas antradienį priėmė svarstyti Finansų ministerijos parengtą valstybės biudžeto įstatymo projektą. Kitų metų valstybės biudžete planuojama gauti 11,5 mlrd. eurų pajamų, o asignavimai sieks 12,6 mlrd. eurų.

Po pateikimo už kitų metų biudžeto projektą balsavo 57 Seimo nariai, prieš – vienas, susilaikė – 36.

Valstybės biudžeto išlaidos augs 8 proc. iki 940 mln. eurų, „Sodros“ – 11,7 proc. iki 472 mln. eurų, Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) – 7,4 proc. iki 145 mln. eurų, savivaldybių – 11,6 proc. iki 339 mln. eurų.

Valstybės biudžeto pajamos augs 9 proc. iki 956 mln. eurų, „Sodros“ – 9,1 proc. iki 407 mln. eurų, PSDF – 11,7 proc. iki 241 mln. eurų, o savivaldybių – 11,9 proc. iki 350 mln. eurų.

Nominalus valdžios sektoriaus perteklius kitąmet, planuojama, bus ne mažesnis nei 0,2 proc. BVP.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių