Quantcast

V. Adamkus: Lietuvoje yra žemas politinės kultūros lygis

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus teigia, kad Lietuvoje yra žemas politinės kultūros lygis. Anot jo, tokia šalies politinė kultūra kitose valstybėse tikrai nebūtų toleruotina.

„Politinės kultūros Lietuvoje trūksta, bet tai aiškiai siejasi su pačiomis asmenybėmis. Pas mus nėra asmeninės kultūros, ir tai matyti visuomeninėse institucijose. Tai matyti bendraujant, sprendžiant bendrus reikalus. Seime, kaip aš girdėjau kai kurias kalbas, tai bet kurioje pasaulio valstybėje tokie reikalai nebūtų toleruotini. Tai parodo mūsų politinės kultūros žemą lygį. Reikia tikėtis, kad keldami savo asmeninę kultūrą, pakelsime ir politinę kultūrą tuo pačiu. Trūks turbūt laiko, tenka su tuo taip pat sutikti“, – antradienį LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ sakė V. Adamkus.

Prezidentas teigia, kad Lietuvoje žemą politinę kultūrą lemia buvusios sovietinės santvarkos palikimas.

„Priežastys (politinės kultūros – ELTA) yra palikimas buvusios santvarkos, kai buvo sugriauti visi moraliniai principai ir buvo diktatas, kaip tvarkytis pagal vieno diktatoriaus ar vienos partijos sprendimus. Tai tas atsiliepė ir bendrai mūsų auklėjimo sistemai ir mūsų jaunos visuomenės išsilavinimui ir kultūros prisiėmimui. Reikia tikėtis, kad to daugiau nebus“, – sakė jis.

Apie šalies raidą: pažanga padaryta, tačiau nepakankama

V. Adamkus teigia, kad šalies gyventojai vis labiau priima laisvo žmogaus ir demokratijos sąvokas gyvenime, tačiau, pabrėžia jis, valstybė vis dar nepadarė pakankamos pažangos.

„Reikėtų sakyti, kad lietuvių visuomenė jau daugiau priima demokratijos, laisvo žmogaus sąvokas ir jų panaudojimą gyvenimo srityse. Tačiau turiu prisipažinti, kad tokio laisvo lūžio, kuris paveiktų mūsų visas gyvenimo sritis, man atrodo, dar mes nesame atsikratę – blogų įpročių, ypač biurokratijos srityje, nuo kurios kenčia mūsų visos valstybės reikalai“, – antradienį LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ sakė V. Adamkus.

Politinės kultūros Lietuvoje trūksta, bet tai aiškiai siejasi su pačiomis asmenybėmis. Pas mus nėra asmeninės kultūros, ir tai matyti visuomeninėse institucijose.

Jo teigimu, šaliai geresnių rodiklių reikėtų pasiekti švietimo, sveikatos apsaugos, socialinių reikalų srityse.

„Per mūsų didžiąją emigracijos bangą netekome labai daug žmonių – žmonių gyvenimo lygis nepagerėjęs. Iš to kyla visos kitos problemos. Jei būtume protingai paskirstę pinigus... Aš galvoju, kad atsakymas į visas blogybės yra tas, kad mums trūksta pinigų“, – kalbėjo prezidentas.

Pasak V. Adamkaus valstybė turėtų geriau valdyti lėšas, surenkamas per mokesčius, bei ES finansines lėšas.

„Mes turėtume mažiau problemų, ypač prarandame daug talentų. Taip, kalbame daug, bet kai susiduriame su pačios problemos sprendimu, čia pajudėjome tik metrais skaičiuojant“, – teigė V. Adamkus.

Pasak jo, šalis nepadarė pakankamos pažangos.

„Kai aš matau po Seimo rinkimų naujus veidus, su naujomis idėjomis, galiu tik pasveikinti ir jomis pasidžiaugti. Jau galiu skambėti taip pat, kaip prieš septynerius ar ketverius metus – progresas padarytas, tačiau nepakankamas“, – pridūrė buvęs šalies vadovas.

Antradienį prezidentas V. Adamkus mini 94-ąjį gimtadienį, primena ELTA.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Prezidentas Ponas Adamkus teisus. Politinė kultūra tikrai žemo lygio.Nereikia mėgdžioti ir lenktyniauti kas "kiečiau" pasakys, kartais pačiam darosi nejauku, kad taip kalbėti gali mūsų Tautos išrinktasis.

Anonimas

Anonimas portretas
o tipo jankyne labai didelis lygis,kazkaip per zinias istisai terodo vien arabus,o kur afroamerikieciai ir meksikieciai,juk ten ju nemazai gyvena

Jonas

Jonas portretas
Šlepetės
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių