Quantcast

Užsienio reikalų ministras siūlo dar plėsti sankcijas Baltarusijos režimui

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis siūlo dar plėsti sankcijas autoritarinio Baltarusijos vadovo Aliaksandro Lukašenkos režimui, įtraukiant į „juodąjį sąrašą“ teisėjus, specialiųjų pajėgų OMON pareigūnus.

G. Landsbergis sako, kad dėl sankcijų neturėtų nukentėti režimo kontroliuojamose įmonėse dirbantys eiliniai žmonės. Tai Lietuvos diplomatijos vadovas sakė po susitikimo su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja.

„Sankcijos turi būti adekvačios, jos turi siųsti žinią režimui, kad jo veiksmai nepriimtini, taip pat neturi nuskriausti žmonių, kurie galbūt nėra susiję su režimu, bet dirba toje įmonėje ir darbas jiems padeda pietus ant jų stalo, kurie galbūt nepalaiko Lukašenkos dirbdami vienoj ar kitoj įmonėj“, – per spaudos konferenciją sakė G. Landsbergis.

„Mes šio susitikimo metu akcentavome, kad reikia ieškoti galimybių plėsti tą vadinamąjį „juodą sąrašą“ atvykstančiųjų į Lietuvą, į Europos Sąjungą, kitaip tariant, atimti galimybę atvykti, ir kabėjome, kad galbūt yra teisėjų, kurie priima neteisingus sprendimus pataikaudami režimui, nepaisydami galiojančių įstatymų ar tarptautinių susitarimų, baudžia žmones už tai, kad jie dalyvauja protestuose, lygiai taip pat OMON tarnautojams, policininkams“, – pažymėjo ministras.

Sankcijos turi būti adekvačios, jos turi siųsti žinią režimui, kad jo veiksmai nepriimtini.

Jis teigė, kad reikia rinkti įrodymus apie režimo atstovų daromus pažeidimus, o jų pagrindu iš pradžių Lietuva kartu su Baltijos valstybėmis, o vėliau ir visa Europos Sąjunga galėtų plėsti sankcijų sąrašą.

„Apie tai reikia svarstyti, rinkti rodymų paketus, kurių pagrindu tiek Lietuva, tiek galbūt pradžioje Baltijos šalys, o vėliau ir ES, galėtų įtraukti į tą draudimų sąrašą“, – sakė G. Landsbergis.

Europos Sąjunga Minskui yra pritaikiusi jau tris sankcijų paketus, A. Lukašenkai toliau griežtomis priemonėmis slopinant protestus, kurių dalyviai sulaikomi, persekiojami ir bauginami.

Sankcijomis draudžiama išduoti vizas „juodajame sąraše“ atsidūrusiems Baltarusijos pareigūnams ir įšaldomas jų turtas bloke.

Baltarusiją keletas mėnesių krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti, ir jų nugalėtoja laiko politikos naujokę S. Cichanouskają, kovoje dėl prezidento posto pakeitusią savo įkalintą vyrą.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

matau

matau portretas
kad patiko tai pakeisk arba daryk harema busi baltarusijos sultonas tai butu naujas gineso rekordas ant sio svieto?;

Augis

Augis  portretas
Broileri, matei batka su kūju, tai jo sankcija tau ir tai aferistai.

LIETUVOS KIEMSARGIUKAS ERZINA MEŠKĄ

LIETUVOS KIEMSARGIUKAS ERZINA MEŠKĄ portretas
Piemenėli, ne tavo nosiai kažką spręsti dėl Baltarusijos. Tavo pareiga paloti ir...atgal į būdą...nes gausi malkų...
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių