Quantcast

Užsieniečiams siūloma leisti dalyvauti partijų veikloje, bet ne jų steigime

  • Teksto dydis:

Teisingumo ministerija siūlo, kad kitų Europos Sąjungos (ES) valstybių narių piliečiai galėtų būti Lietuvoje įregistruotos politinės partijos nariais, bet negalėtų dalyvauti tokių politinių partijų steigime.

Ministerija tokį įstatymo variantą teikia po to, kai Seimas grąžino tobulinti ankstesnes pataisas, kurio būtų leidusios užsieniečiams ir steigti partijas Lietuvoje.

„Atsižvelgiant į išsakytus pasiūlymus, teikiamas patikslintas įstatymo projektas, kuriame numatyta, kad Europos Sąjungos valstybių narių piliečiai gali būti tik Lietuvos Respublikoje įregistruotos politinės partijos nariais ir negali dalyvauti tokių politinių partijų steigime“, - nurodo ministerija.

Naujas pataisas Vyriausybė numato svarstyti posėdyje trečiadienį. Siūloma, kad pataisos įsigaliotų nuo šių metų rugsėjo.

Panašias pataisas Vyriausybė Seimui jau buvo pateikusi ne tik šįmet balandį, bet ir pernai. Parlamentas joms vis nepritaria, nors Lietuva yra gavusi oficialų pranešimą dėl ES teisės pažeidimo procedūros. Pasak Europos Komisijos, Lietuvos pilietybės neturintys asmenys, ketinantys tapti kandidatais vietos savivaldos ar Europos Parlamento rinkimuose, rinkimų procese atsiduria nepalankioje padėtyje, palyginti su kandidatais, kurie yra Lietuvos piliečiai.

„Įstatymo projektu siūloma Europos Sąjungos valstybės narių piliečiams, kurie nėra Lietuvos Respublikos piliečiai, netaikyti draudimo tapti politinės partijos nariais, todėl jie turėtų lygias galimybes kartu su Lietuvos piliečiais visapusiškai pasinaudoti savo teise dalyvauti politinėje veikloje ir rinkimų metu būti išrinkti į Europos Parlamentą arba vietos savivaldos tarybas“, - teigia Teisingumo ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių