Quantcast

Už neteisėtą partijų finansavimą grės baudžiamoji atsakomybė?

  • Teksto dydis:

Seimas ėmėsi siūlymo kriminalizuoti stambią neteisėtą paramą partijoms, visuomeniniams rinkimų komitetams ir politikams.

Už tokias Teisingumo ministerijos parengtas Baudžiamojo kodekso pataisas po pateikimo antradienį balsavo 54 Seimo nariai, trys buvo prieš ir 29 parlamentarai susilaikė.

Pataisų paketą toliau svarstys Seimo komitetai, į posėdžių salę svarstymui jos turėtų grįžti per pratęstą pavasario sesiją.

Pagal pataisas, baudžiamoji atsakomybė už neteisėtą politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimą būtų taikoma, jeigu paramos suma viršytų 25 tūkst. eurų. Už tokią veiką grėstų bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Baudžiami būtų ir pinigus priėmę politikai, ir neteisėti rėmėjai, atsakomybė nustatyta ir juridiniam asmeniui.

Teisingumo ministerija pažymi, kad neteisėto politinių partijų ir kampanijų finansavimo atvejais siekiama užsitikrinti politinius veiksmus, tad tokių veikų tiesioginis objektas yra politinė sistema.

Taip pat projektuose partijoms numatomos finansinės sankcijos už neteisėtai gautų lėšų panaudojimą. Vyriausioji rinkimų komisija galėtų įpareigoti partiją tokio pat dydžio sumą, kokia panaudota iš neteisėtų finansavimo šaltinių, pervesti į valstybės biudžetą.

Projektuose siūloma, kad visos partijos išlaidos, išskyrus išlaidas politinei kampanijai finansuoti, turėtų būti apmokamos tik iš politinės partijos banko einamosios sąskaitos ir tik banko pavedimu.

Taip pat siūloma nustatyti, kad 0,3 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio sumą (apie 288 eurus) viršijantis partijos nario mokestis privalo būti mokamas banko pavedimu. Partijos turėtų skelbti narių, per metus sumokančių daugiau kaip 360 eurų nario mokesčio, sąrašus.

Biudžeto dotacijas gaunančios partijos savo interneto svetainėje būtų įpareigojamos skelbti visas pagal Viešųjų pirkimų įstatymą sudarytas sutartis.

Pataisas ministerija parengė įgyvendindama pernai Seimo priimtas parlamentinio tyrimo išvadas dėl nederamo verslo poveikio politikai. Šio tyrimo išvadose grėsme valstybės sąrangai ir nacionaliniam saugumui buvo pripažintas Rusijos energetikos bendrovės „Rosatom“ ir lietuviško koncerno „MG Baltic“ veikimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

konservatlyberastas;--tik nereikia musu gazdint

konservatlyberastas;--tik  nereikia  musu  gazdint   portretas
su savo ,,,,teisingumo ministerijom,,,, kiek noresim tiek ir bus.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių