Quantcast

URM: JAV atstovė pasveikino projektą kompensuoti už nusavintą privatų žydų turtą

  • Teksto dydis:

Vilniuje viešinti JAV Valstybės departamento specialioji pasiuntinė Holokausto klausimais Ellen Germain pasveikino Lietuvos Vyriausybės projektą kompensuoti žydams už prarastą privatų turtą, pranešė Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM).

„E. Germain pasveikino Lietuvos Vyriausybės Seimui pateiktą įstatymo projektą, kuriuo siekiama išspręsti likusius klausimus dėl Lietuvoje iki Antrojo pasaulinio karo ar šio karo metais gyvenusių žydų tautybės asmenų negrąžinto turto, pabrėždama, kad teisingumo užtikrinimas Holokaustą išgyvenusiems ir jų įpėdiniams yra svarbus žmogaus teisių ir teisinės valstybės klausimas“, – teigiama pranešime.

Pagal Vyriausybės siūlymą Geros valios fondui Lietuva 2024–2030 metais pervestų 37 mln. eurų kompensacijų už nusavintą asmeninį žydų turtą. Kompensacijas turto savininkams bei paveldėtojams išmokėtų fondas, atsižvelgęs į pateiktus prašymus.

Iki šiol kompensacijos kasmet būdavo pervedamos už nusavintą žydų religinių bendruomenių turtą – tam iš viso irgi skirta 37 mln. eurų. Šis procesas turėtų būti baigtas iki kitų metų kovo.

Su JAV atstove susitikęs užsienio reikalų viceministras Jonas Survila taip pat informavo ją, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija prieš kelis mėnesius atnaujino bendrojo ugdymo istorijos programą, atsižvelgdama ir į Tarptautinio Holokausto atminties aljanso rekomendacijas dėl mokymo ir mokymosi apie Holokaustą.

Taip pat aptartas bendradarbiavimas su JAV, įamžinant Holokausto atmintį Lietuvoje, abiejų šalių muziejų ryšiai.


Šiame straipsnyje: Ellen GermainJAVžydų turtas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
LIETUVIAI BUVO TREMEMI STALINO O SU JUO DIRBE ŽYDAI TRĖMĖ MUS I SIBIRA KAS BUVO KAGANOVIČIUS BERJA STALINO DEŠINIOJI RANKA REIK PAŽIURĖT ISTORIJA TADA MASKVOJE KOMUNISTU PARTIJOJE KGB BUVO VIEN ŽYDAI KAIP IR DABAR KIJEVE PUSĖ DUMOS ŽYDAI VALO UKRAINA NUO UKRU BET JUOKINGA SU JU PAČIU RANKOMIS TAS NUTUKES SEIMO ŽYDAS VIS SĖDI AMERIKĖJE NUOSĖDA UKRIJOJE PIŠĖ GABRYS PAS JANKIUS DABAR JAV LIEPIA PATVARKYTI MUSU PRASKOLINTA BIUDŽETA O MES LIETUVEI GREIT BUSIM ALKANI IR ŠALTYJE GAL DAR NEAIŠKU KAD JAU JOKIOS EUROPOS NĖRA JANKIAI TVARKO VISUS VOKIEČIUS PRANCUZUS PABALTIJI TIK JUOKA SUKELE TA EUROPOJE KVAKSENTI FON

NIEKŠIŠKI AMERIKOS SNUKIAI

NIEKŠIŠKI AMERIKOS SNUKIAI portretas
Kada kompensuosite Japonams už dviejų atominių bombų panaudojimą prieš taikius gyventojus, kurio metu vietoje žuvo 140 000 žmonių, neskaitant tolimesnių tų bombų padarinių.

Gal iš tų

Gal iš tų portretas
Nugvelbtų nuo Lietuvos žmonių milijonų, žydai parems Sukiharos muziejų ??? Kurio dėka buvo išgelbėta tūkstančiai žydų. Įdomu, kiek mln.kompensacijų turėtų pareikalauti lenkai? O galėtų...liekame amžiname skolų mok3jime praskolintoje valstybėje, kur pensininkams ir medicinai nėra pinigų
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių