Quantcast

Tikisi, kad EK informuos Rusiją apie Baltijos šalių sinchronizavimą

  • Teksto dydis:

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius tikisi, kad Europos Komisija netrukus informuos Rusiją ir Baltarusiją apie tai, jog Baltijos šalys ketina sinchronizuoti savo elektros tinklus su Europos tinklais ir desinchronizuoti juos nuo Maskvos valdomo energetikos tinklo (BRELL).

„Lietuva ir kitos Baltijos valstybės pradeda realius darbus rengiantis įgyvendinti Baltijos šalių sinchronizacijos su Europos kontinentiniu elektros tinklu ir desinchronizacijos nuo BRELL tinklo projektą. Tikimės, kad Europos Komisija apie tai informuos ir visus BRELL tinklo dalyvius“, – Užsienio reikalų ministerijos pranešime spaudai cituojamas L. Linkevičius, susitikęs su EK viceprezidentu energetikos klausimams Marošu Ševčovičiumi.

Baltijos šalys iki šiol veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo.

Ministras, be kita ko, sakė, jog EK atliktas Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės atsparumo išorinėms grėsmėms (streso testų) vertinimas bei jos rekomendacijos yra svarbios Lietuvai.

„Europos ekspertų atliktas įvertinimas ir pateiktos rekomendacijos yra reikšmingos. Būtina, kad Europos Komisija dalyvautų ir užtikrintų visapusišką šių rekomendacijų įgyvendinimą, ypač, jei Baltarusija, ignoruodama tarptautinės bendruomenės nuomonę, nuspręstų pradėti šio objekto eksploataciją“, – sakė L. Linkevičius.

Jis pabrėžė, kad Lietuva tikisi itin glaudaus dialogo su Komisijos ekspertais šiuo klausimu, o ES streso testų rekomendacijų kokybiškas įgyvendinimas turi tapti gerąja ES praktika bei precedentu ir ateityje.

Lietuva yra pagrindinė už 50 kilometrų nuo Vilniaus statomos Astravo AE jėgainės kritikė – jos teigimu, objektas statomas nesaugiai, nesilaikant tarptautinių įsipareigojimų, tuo metu Minskas kaltinimus neigia.

Baltijos šalys iki šiol veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo. Šalys siekia sumažinti šią priklausomybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Yra tokia lietuvių patarlė ''LAUK ŠUNELI , KOL PASTIPS KUMELĖ '', ką darysi linkevičiau kai rusai pirma ''sinchronizuos'', prie ko jungsies

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
Lietuva privalo turėti galimybę jungtis tiek prie rytų, tiek prie vakarų tinklų... abiejose Lietuvos pusėse turi stovėti energijos srautus perjungiantys ir suderinantys įrenginiai, kad galima būtų perduoti energiją iš rytų į vakarus ir atvirkščiai... o pirmiausiai reikia suderinti reikalus su Lenkija ir Baltarusija...

Makas

Makas portretas
30 metu reikejo, kad atsijungtu... Marazmas.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių