Quantcast

Teismas sulaukė „valstiečio“ skundo dėl priėmimo į aukštąsias mokyklas terminų

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos narys Valerijus Simulikas prašo teismo skubiai stabdyti švietimo ir mokslo ministrės įsakymą, reguliuojantį priėmimo į aukštąsias mokyklas terminus.

Parlamentaras teigia, kad ministrės įsakymas prieštarauja Mokslo ir studijų įstatymo normai, kad „iki rugpjūčio 30 dienos savo interneto svetainėse aukštosios mokyklos pateikia visuomenei informaciją apie bendrojo priėmimo į savo aukštąją mokyklą rezultatus pagal studijų programas, o Švietimo ir mokslo ministerija – informaciją apie bendrojo priėmimo į aukštąsias mokyklas rezultatus pagal aukštąsias mokyklas ir studijų programas“.

Pagal ministrės įsakymą, šiemet minimalus stojančiųjų skaičius studijų programose fiksuojamas per pagrindinio priėmimo pirmąjį etapą liepos mėnesį.

„Mano supratimu, taip pažeidžiama teisė pasirinkti. Jeigu po pirmojo etapo nebus surinktas minimalus pirmakursių skaičius į kokią nors studijų programą, jie bus perskirstomi kitoms mokykloms, be teisės per papildomą priėmimą susirasti trūkstamų studentų. Tai teisėtų lūkesčių pažeidimas“, – BNS sakė V. Simulikas.

Jo teigimu, tokia tvarka naudinga didiesiems universitetams, nes rizika nesurinkti grupių labiau kyla mažiesiems, regioniniams universitetams.

Parlamentaras prašo Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo taikyti laikinąsias apsaugos priemones ir stabdyti ministrės įsakymo galiojimą.

Nebus pirmakursių?

„Nėra laiko ilgoms procedūroms. Jei įsakymas nebus sustabdytas, kai kurie universitetai neturės pirmakursių“, – BNS teigė V. Simulikas.

Švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas sako, kad nauja tvarka priimta siekiant apsaugoti stojančiųjų interesus.

„Šiais metais nustatyta, kad minimalus stojančiųjų skaičius studijų programose fiksuojamas per pagrindinio priėmimo pirmąjį etapą liepos mėnesį. Tai padaryta siekiant apsaugoti stojančiųjų interesus ir paskatinti aukštųjų mokyklų išteklių sutelkimą. Jeigu iki pasibaigiant priėmimui rugpjūtį studijų programa studijuojančiųjų nesurinktų, ją pasirinkęs asmuo patektų į aklavietę, nes jau nebeturėtų galimybės rinktis kitą studijų programą. Ankstesniais metais taip ir atsitikdavo. Įstojęs į grupės nesurinkusią studijų programą studentas apie tai sužinodavo tik pasibaigus priėmimui prieš pat rugsėjo 1-ąją ir nebeturėdavo galimybių rinktis kitas studijas“, – teigia G. Viliūnas. Jo komentarą BNS perdavo ministerijos Komunikacijos skyrius.

Anot viceministro, šiemet sužinojęs, kad pasirinkta studijų programa nesurenka studentų jau bendrojo priėmimo pirmo etapo metu, stojantysis iškart galėjo rinktis kitą studijų programą. Taip pat stojantysis gali dalyvauti papildomame priėmime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

turėtų

turėtų portretas
Bendrajai priėmimo sistemai neturėtų vadovauti žmogus susijęs su KTU ar kurio kito didžiojo universiteto vadovybe. Tuomet "netemps antklodės" link savęs. Kol kas bent taip yra, viskas - didiesiems, mažiesiems - trupiniai ir tuos pačius atima.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių