Quantcast

Teisingumo ministerija siūlo palikti baudas už vertimąsi prostitucija

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį pritarė, kad Lietuvoje ir toliau už vertimąsi prostitucija būtų baudžiami tuo užsiimantys asmenys.

Ministrų kabinetas trečiadienį svarstė keturių Seimo narių projektą, kuriuo siekiama panaikinti administracinę atsakomybę už vertimąsi prostitucija ir numatyti baudžiamąją atsakomybę sekso paslaugų pirkėjui.

Siūlomam projektui nepritarė Teisingumo ministerija, ji teigė, kad tokiu atveju prostitucija būtų pripažįstama „legalia ir visuotinai priimtina elgesio norma“

Vyriausybės posėdyje, svarstant šį klausimą, parlamentarė Dovilė Šakalienė prašė jį atidėti. Ji teigė, kad kai kuriose Europos šalyse už vertimąsi prostitucija nėra baudžiama, baudžiamas tik paslaugą perkantis asmuo.

„Labai prašyčiau šį klausimą atidėti, nes iš tiesų žmogaus teisių bendruomenę nustebintų toks sprendimas (atmetimas – BNS)“, – posėdyje sakė D. Šakalienė.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius teigė, kad tik Švedijoje, Prancūzijoje ir Airijoje už vertimąsi prostituciją nebaudžiama, o baudžiamas paslaugą perkantis asmuo.

„Neturime duomenų, kad ten būtų gerėjanti situacija ar kova su tomis paslaugomis sustiprėtų“, – parlamentarei atsakė ministras.

Neturime duomenų, kad ten būtų gerėjanti situacija ar kova su tomis paslaugomis sustiprėtų.

Jis taip pat pridūrė, kad jeigu žmogus yra išnaudojamas arba pakliūva į vergiją, jam baudžiamoji atsakomybė nėra taikoma, „įsijungia“ visai kiti teisės aktai.

Šiuo metu už vertimąsi prostitucija taikoma administracinė atsakomybė – nuo 90 iki 140 eurų ir nuo 140 iki 300 eurų pakartotiniu atveju.

Pagal projektą, prostitucija besiverčiantys asmenys nebūtų baudžiami, o asmuo, siekęs pasinaudoti arba pasinaudojęs šia paslauga, būtų laikomas padariusiu baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas bauda – nuo 750 iki 2500 eurų – arba areštu – nuo dešimt iki 45 parų.

Dabar tokiam asmeniui numatyta administracinė atsakomybė – kaip ir vertimosi prostitucija atveju.

Įstatymų pataisų rengėjai taip tikisi kovoti su prekyba žmonėmis, sumažinti prievartos ir smurto prieš šiuos asmenis mastą.

Tuo metu Teisingumo ministerija tvirtina, kad naujausi tarptautiniai moksliniai tyrimai rodo, kad įstatymų pakeitimai, susiję tik su seksualinių paslaugų pirkimo kriminalizavimu, nesumažino prostitucijos mastų.

Anot jos, „atlygintinis naudojimasis savanoriškai teikiamomis prostitucijos paslaugomis objektyviai negali būti vertinamas kaip toks pavojingas veikimas, kurio teisinė apsauga būtų įmanoma tik kraštutinėmis baudžiamosios teisės priemonėmis“.

„Kriminalizavus atlygintinį naudojimąsi prostitucijos paslaugomis, atsakomybės taikymas už šio pobūdžio veiksmus taptų neadekvatus padarytų veiksmų pavojingumui“, – teigiama pažymoje.

Ministerijos duomenimis, 2017 metais nubausta 19 prostitučių klientų, 2018 metais – 22, pernai iki spalio 1 dienos – 16 asmenų. Pakartotinai baustų asmenų arba nėra, arba jų vienetai per metus.

Seimas dar 2014 metais yra priėmęs tuometinės parlamentarės konservatorės Vincės Vaidevutės Margevičienės inicijuotą rezoliuciją, kuria siūlyta bausti seksualinių paslaugų pirkėjus, o ne prostitutes.

Rezoliucija siūlyta Vyriausybei parengti atitinkamas įstatymų pataisas, bet idėja taip ir nebuvo įgyvendinta.

Prie Šiaurės šalių reguliavimo modelio kovojant su prostitucija bei prekyba žmonėmis siūlo pereiti ir Europos Parlamentas, Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja.

Baudžiamąją atsakomybę ne už sekso paslaugų pardavimą, bet pirkimą pirmoji pasaulyje nustatė Švedija, vėliau ja pasekė kitos Šiaurės šalys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
TAI kad fiziologiškai BŪTINA, tas negali būt draudžiama. :|

kaunietis

kaunietis portretas
Kodel pilna ukrainieciu merginu skelbimu kur siulo savo pasluagas kodel jie viesai spausdinami. O klijentas perka siuloma preke kodel ji bausti. Tai gal dar ir pradesit bausti kad perku batus parduotuvej.Be to visi medikai atvirai sako kad sexas padeda sveikatai. Jei vyro zmona nenori sekso ar serga ir negali tai ka jam daryti kad stogas nenuvaziuotu

Jo

Jo portretas
Ne sekso pirkejus baust reikia o pacia griesciausia bausme prostitutes nebus paslaugos nebus ir pirkejo vyrai toks sutverimas kad retai kuris atsispiria pagundom tai ir taikyt deretu baudas tik teikiantiems sia paslauga nes siais laikais jau yra ir vyru
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių