Quantcast

Teisėjų taryba pataria LAT teisėją A. Abramavičių atleisti dėl sveikatos būklės

Teisėjų taryba pirmadienį patarė prezidentui atleisti iš pareigų Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėją Armaną Abramavičių dėl sveikatos būklės.

„Mes kitokio sprendimo šiandien priimti negalėjome, kaip bebūtų gaila“, – BNS sakė Teisėjų tarybos pirmininkė Sigita Rudėnaitė.

Ji taip pat laikinai vadovauja Aukščiausiajam Teismui.

S. Rudėnaitės teigimu, A. Abramavičius serga jau beveik metus – nuo šių metų sausio.

Kadangi jo liga tęsiasi daugiau nei 140 dienų, teisėjas nebegauna nedarbingumo išmokos, neturi socialinių garantijų, formaliai jis yra išėjęs nemokamų atostogų.

„Ta situacija negali tęstis neribotą laiką. (...) Spalio mėnesį atidėjome svarstymą, nes Teisėjų tarybos posėdyje dalyvavo dukra, žadėjo, kad padės teisėjui nuvykti į teisėjų sveikatos patikrinimo komisiją, tačiau nenuvyko per tą laiką“, – BNS sakė S. Rudėnaitė.

„Pagal tokius duomenis, kuriuos mes matome, nėra jokio objektyvaus pagrindo tikėtis, kad teisėjo sveikata pasitaisys bent jau kokiu nors protingai prognozuojamu laikotarpiu. Situacija iš tikrųjų sudėtinga“, – tvirtino Teisėjų tarybos pirmininkė.

„Jeigu turėtume duomenų, specialistai pasakytų, jog kolega, kad ir per pusę metų pasveiks ir ateis, mes susidorotume. Esmė ta, kad nėra jokių objektyvių duomenų, kurie mums suteiktų tokią viltį. Jo sveikatos būklė yra laba rimta“, – pabrėžė ji.

Į Teisėjų tarybą patarimo dėl Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo A. Abramavičiaus atleidimo kreipėsi prezidentas Gitanas Nausėda. Jo dekrete nurodoma, kad 58 metų teisėjas būtų atleidžiamas dėl sveikatos būklės.

Teisėjų taryba šį klausimą buvo pradėjusi svarstyti spalio pabaigoje, bet atidėjo iki gruodžio, gavusi tokį teisėjo artimųjų prašymą. Kaip BNS tuomet sakė Teisėjų tarybos pirmininkė S. Rudėnaitė, posėdyje dalyvavusi teisėjo dukra patvirtino, jog A. Abramavičius atsigauna po ligos.

Teisėjų taryba taip pat priėmė nutarimą, kad jo klausimo svarstymui gruodį LAT teisėjas A. Abramavičius pateiktų pažymą apie sveikatos būklę.

Prezidento atstovas spaudai Ridas Jasiulionis BNS yra patvirtinęs, kad A. Abramavičiaus atleidimą inicijuoja LAT, vadovaudamasis Teismų įstatymu.

Pagal Teismų įstatymą, atleisti teisėją iš pareigų dėl sveikatos būklės galima tais atvejais, kai per vienus metus teisėjas serga daugiau kaip 120 kalendorinių dienų iš eilės arba daugiau kaip 140 kalendorinių dienų per pastaruosius dvylika mėnesių, arba kai suserga nepagydoma ar kita ilgalaike liga, kliudančia jam eiti teisėjo pareigas.

LAT teisėją iš pareigų atleidžia Seimas prezidento teikimu.

A. Abramavičius Aukščiausiajame Teisme dirba nuo 2011 metų. Prieš tai ėjo Konstitucinio Teismo teisėjo, prezidento patarėjo, teisingumo ministro padėjėjo pareigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių