Quantcast

Švietimo ministrė tiki, kad partijoms pavyks sutarti dėl švietimo iki birželio pabaigos

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė tiki, kad partijoms pavyks pasiekti sutarimą dėl švietimo iki birželio pabaigos.

„Ministrė nepraranda vilties, kad partijoms pavyks susitarti iki Seimo pavasario sesijos pabaigos ir Seimas pritars pritars pagrindiniams principams“, – BNS sakė jos patarėjas Dainoras Lukas po penktadienį įvykusio jau penktojo partijų susitikimo ruošiant bendrą dokumentą.

Seimo pavasario sesija baigiasi birželio 30 dieną.

Pačios procesą koordinuojančios ministrės nuomone, susitarimo veiksmai „turi būti konkretūs“, nurodant konkrečius tikslus ir rodiklius, kaip pamatuoti siekį, taip pat jie turi rodyti „strateginį pokytį šalies mastu, numatyti pasiekiamą tikslą ir būtų įgyvendinami per konkretų laiką“.

Seimo Švietimo komiteto pirmininkas, Laisvės partijos atstovas Artūras Žukauskas sako, kad partijos tariasi dėl septynių pagrindinių principų, apimančių visus švietimo sistemos etapus, ir dėl konkrečių juos atitinkančių veiksmų. Anot jo, kol kas sutarta neskelbti konkrečių svarstomų formuluočių, bet diskusijos vyksta „pakankamai sklandžiai“.

Kaip BNS teigė kiti darbo grupės nariai, nenorėję būti įvardyti, siūloma susitarti dėl kelių pagrindinių principų: jog valstybė turi sudaryti sąlygas „individualius poreikius atitinkančiam ugdymui“, nepaisant asmens tautybės, rasės, negalios, socialinės padėties, lyties, tikėjimo ar gyvenamosios vietos.

Tarp siūlomų įtraukti nuostatų – sudaryti pedagogams galimybes ugdyti  „kūrybiškus, pilietiškus, atsakingus, kritiškai mąstančius žmones“, užtikrinti tvarią persikvalifikavimo sistemą, garantuoti „adekvatų atlygį“, ir pan.

Taip pat susitarime siekiama įtvirtinti, kad kiekvienas asmuo turi teisę į mokymąsi visą gyvenimą, išsaugoti ir įgyti įgūdžius.

Laisvės partija, pasak A. Žukausko, be sieko užtikrinti lygias mokymosi galimybes, finansavimo mokslui ir studijoms didinimo ir kitų dalykų, akcentuos skaitmeninį ugdymą.

Mes norime įrašyti, kad skaitmeninio ugdymo pagrindai būtų jau darželyje, iki mokyklos.

„Mes norime įrašyti, kad skaitmeninio ugdymo pagrindai būtų jau darželyje, iki mokyklos“, – BNS sakė A. Žukauskas.

Jis pripažino, kad nepaisant „konstruktyvių diskusijų“, opozicijos atstovai kai kuriais klausimais sunkiai linkę nusileisti. Pavyzdžiui, „valstiečių“ ir socialdemokratų atstovai siekia palikti nuostatas dėl visuotinių nemokamo bakalauro studijų, nors dėl to kyla abejonių.

„Bet visos galimybės susitarti yra, nebent kažkuri partija iš to pasipriešinimo norėtų pasidaryti demaršą. Kai žiūrime į pačius siūlymus, nesuprantu, kur ten nesutarti“, – sakė jis.

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos atstovė Vilija Targamadzė sako, kad „nepaisant ideologinių skirtumų, derybos pajudėjo iš to taško ir teikia vilčių, kad dirbsime konstruktyviau“.

Kartu ji pabrėžia, jog valdantieji vykstant grupės posėdžiams įgyvendina kai kurias nesuderintas idėjas, kaip Tūkstantmečio mokyklų programa, Mokslo agentūros kūrimas, svarstymai dėl bendrojo ugdymo sąrangos ir mokytojų kvalfikacinių kategorijų.

Vis dėlto V. Targamadzė abejoja, ar pavyks sutarti iki Seimo pavasario sesijos pabaigos birželio 30-ąją, nes parengtą susitarimą dar turi aptarti partijų valdantieji organai.

„Tikrai mažai laiko, nes reikia aptarti, kitas susitikimas yra po dviejų savaičių (...), sunku pasakyti, kaip vyks diskusijos. Kiek prisimenu, data buvo rugsėjo 1-oji, reikėtų daugiau laiko, diskusijų, negali tai būti grupelė žmonių, tai – visos Lietuvos reikalas“, – kalbėjo socialdemokratų atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Leninas

Leninas portretas
"Dinastijos landsbergių" indų plovėją.

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Ką sako nekvalifikuota ministrė - įsimink ir išmokyk vaikus: žmonės sukurti mokytis, o daiktai - naudojimui. Nesukaiskite šių sąvokų vietomis.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių