Quantcast

Švietimo ministrė pripažįsta klydusi

Nusišalinti nuo sprendimų, susijusių su įstaigomis, pirkusiomis paslaugas iš Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM), ministrė Jurgita Petrauskienė nematė pagrindo. Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje politikė teigė neįžvelgusi interesų konflikto.

„Ministre, jūs deklaravote savo interesų konfliktą, susijusį su jūsų vyro valdoma įmone „Ecotour“. Teisiškai - viskas gerai. Tačiau mano klausimas - ar tam, kad interesų deklaracija būtų veiksni, jūs nusišalinote nuo bet kokių sprendimų, susijusių su įstaigų, pirkusių paslaugas iš jūsų vyro, veikla?“, - J. Petrauskienės klausė Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius.

Tačiau savo klaidos J. Petrauskienė neneigė. „Kadangi neįžvelgiau interesų konflikto - nemačiau prielaidos nusišalinti. Interesų konflikto nemačiau, o įmonės („Ecotour“. - ELTA) sandoriai yra vieši“, - sakė ministrė.

Kadangi neįžvelgiau interesų konflikto - nemačiau prielaidos nusišalinti. Interesų konflikto nemačiau.

J. Petrauskienė aiškino neturinti teisinių įrankių tvirtinti įstaigų viešuosius pirkimus. Tuo tarpu tam, kad būtų išsklaidytos abejonės dėl galimų pažeidimų, ŠMM kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT).

„Norime, kad būtų aišku, kaip viskas vyko. Buvo ar nebuvo pažeidimai padaryti. VPT yra kompetentinga institucija ir galės pateikti atsakymus“, - trečiadienį Seime sakė ŠMM vadovė.

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovės Dianos Vilytės teigimu, žiūrint griežtai pagal įstatymo reikalavimus „Ecotour“ paslaugas pirkusios įstaigos elgėsi teisėtai.

„Visi nagrinėjami pirkimai buvo mažos vertės. Jie vykdyti dar pagal seną tvarką, kuomet pačios įstaigos nustatydavo mažo pirkimo sumą. Rinktis iš vieno tiekėjo vis dar buvo galima, nors ir keista“, - aiškino D. Vilytė.

VPT vadovės teigimu, J. Petrauskienės vyro įmonėje dirbantys žmonės veikia siekdami apsaugoti savo pačių praeityje sukurtą buhalterinės apskaitos programą „Labbis“. „Informacinių technologijų raštingumas Lietuvoje pakankamai žemas. Iš sutarčių matome, kad pirktos konsultacijos buvo pakankamai žemo lygio. Tai situacija tokia, kad žmonės nelabai žino, kaip elgtis su sena programine įranga, todėl rinkoje perka konsultacijas“, - dėstė D. Vilytė.

ELTA primena, kad abejonių dėl ministrės vyro įmonės ryšių su ministerijai pavaldžiomis įstaigomis kilo Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) gavus pranešimą dėl „Ecotour“ dalyvavimo ŠMM pavaldžių įstaigų viešuosiuose pirkimuose, kurių J. Petrauskienė nėra deklaravusi.

Centrinio Viešųjų pirkimų portalo duomenimis, bendrovė „Ecotour“ nuo 2012-ųjų su valstybinėmis įstaigomis yra sudariusi keliolika sutarčių, kurių vertė viršija 100 tūkst. eurų.

„Ecotour“ paslaugas naudojančių įstaigų, siejamų su ŠMM, vadovai neigia žinoję, kad buhalterinės apskaitos paslaugas teikiančios įmonės vadovas yra ministrės vyras ir įtakingos socialdemokratės Mildos Petrauskienės sūnus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Gražuli,tau patinka blondės ir ryžos,todėl pagal naujas pareigas privalai apgynti šią moterį,o paskui gynk tik vyrus,nes tos durnos bobos ir tau ir visiem vyram jau visiškai ant sprando atsisėdo.Už Lietuvą,vyrai !!!

...l

...l portretas
Jeigu tampi ministru, visus giminaičius siūsk į darbo biržą. :))

tam be mentaliteto

tam be mentaliteto  portretas
skaitykite ne tik antraštes - Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovės Dianos Vilytės teigimu, žiūrint griežtai pagal įstatymo reikalavimus „Ecotour“ paslaugas pirkusios įstaigos ELGĖSI TEISĖTAI . Visi nagrinėjami pirkimai buvo mažos vertės. Jie vykdyti dar pagal seną tvarką, kuomet pačios įstaigos nustatydavo mažo pirkimo sumą. Rinktis iš vieno tiekėjo vis dar buvo galima, nors ir keista“, - aiškino D. Vilytė. ------- P.S. ministrė atsiprašo net už tai ko nepadarė ,nepažeidė įstatymų , neaišku ? Tik konservatoriškiesiems "šventiesiems " nesuprasti ?
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių