Quantcast

Dėl viruso – rinkimų pakeitimai: žada ilginti išankstinį balsavimą

Seimas antradienį ėmėsi pataisų, kurios keistų rinkimų tvarką šalyje esant ekstremaliai situacijai – būtų prailgintas balsavimas iš anksto, leidžiama įrengti daugiau balsavimo vietų.

„Šis įstatymas galiotų tik tuomet, kai Lietuvos teritorijoje arba jos dalyje yra paskelbta ekstremali situacija ir įprastas balsavimas nėra pakankamai saugus pandemijos rizikos metu, nes gali kilti pavojus piliečių sveikatai“, – pataisas Seime pristatė teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Už Seimo rinkimų įstatymo pakeitimus po pateikimo balsavo 66 Seimo nariai ir 15 susilaikė. Toliau projektas bus svarstomas komitetuose, o į Seimo salę turėtų grįžti birželio 23 dieną.

Šalyje paskelbus specialiąją situaciją balsavimas iš anksto galėtų vykti pirmadienį, antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį iki rinkimų dienos nuo 8 iki 20 valandos apygardos rinkimų komisijos paskirtoje patalpoje.

Šiuo metu išankstinis balsavimas vyksta dvi dienas: trečiadienį ir ketvirtadienį, jis organizuojamas tik savivaldybės pastate.

Taip pat Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimu balsavimas rinkimų dieną apylinkėse, turinčiose daugiau kaip tris tūkstančius rinkėjų, galėtų vykti toje apylinkėje papildomai įrengtoje patalpoje.

„Siūlome padidinti balsavimo iš anksto vietų skaičių, VRK sprendimu, nes dabar galima balsuoti tik vienoje vietoje, savivaldybės pastate. Jei būtų poreikis, tų vietų galėtų atsirasti kelios. Taip pat siūloma pailginti balsavimo iš anksto laiką, vietoje dviejų dienų – iki keturių dienų, tokiu būdu žmonės turės galimybę nesusigrūdę, ramiai ateiti išreikšti savo valią“, – pataisas pristatė ministras.

„Rinkimų dieną siūlome padidinti balsavimo vietų skaičių tose apylinkėse, kur rinkėjų yra daugiau nei trys tūkstančiai, nebūtinai, bet pagal poreikį“, – sakė E. Jankevičius.

Teisingumo ministerijos siūlomi pakeitimai balsavimui Seimo rinkimuose galiotų visoje šalies teritorijoje arba jos dalyje paskelbus valstybės ar savivaldybės lygio ekstremaliąją situaciją arba ekstremalųjį įvykį, kai laikinai apribojama asmenų judėjimo laisvė arba nustatomos kitos specialios situacijos valdymo sąlygos.

Šiuo metu šalyje veikia karantino režimas, kovo viduryje įvestas siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą, tačiau nuo birželio vidurio jį planuojama keisti į ekstremaliosios situacijos.

Vyriausiosios rinkimų komisijos preliminariais skaičiavimais, Teisingumo ministerijos siūlymams įgyvendinti reikėtų apie 1,9 mln. eurų., dar apie 3 mln. eurų reikės rinkėjų asmeninės apsaugos priemonėms.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ir aš paskaičiau tą knygą :)

Ir aš paskaičiau tą knygą :)  portretas
nuomonė tokia pati kaip žemiau parašiusio komentarą . Tuščias burbulas nemąstantiems :)))

>Aš siūlau

>Aš siūlau portretas
Skaičiau aš tą knygą ,,309 kambarys". Nieko gero. Labai daug beletristikos. Mane ypač vargino tie buki aprašymai kaip ,,..mes parėjom į redakciją...tada jis pasakė...o tada pasisuko ir nusijuokė..o ji pažiūrėjo o paskui nuėjo.."ir t.t. Na toks primityvus dėliojimas kad net dantis gelia..:D). Be to matosi kad žurnaliūgos aiškiai pritempinėja ir ištempinėja. Kas ten nuostabaus? Jauniems dundukams gal ir tinka - jiems tikra literatūra svetima, amžinuosius klasikus jie niekina.. Va kad būtų knyga apie tikrąją užkulisinę konservatorių, liberalų ir socdemų veiklą kokia 10 metų atgal, čia tai būtų bombikė. Arba bent pasaulinės aferos su SDT Valstybės vardu, Snoro banko pavogimo istorijos..Deja, manau kad nesulauksim

Na taip.

Na taip. portretas
Balsuosim tol kol užteks balsų būt išrinktiems
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių