Quantcast

Svarstoma į Seimą įleisti tik su galimybių pasu ar neigiamu testu: tai galiotų ir parlamentarams

Seimo valdyba planuoja į parlamento rūmus Vilniuje įleisti tik imunitetą arba neigiamą COVID-19 testą turinčius asmenis, tokia tvarka gali būti taikoma ir Seimo nariams.

Seimo vadovybė ketvirtadienį apsvarstė planus riboti lankytojų patekimą į Seimą su vienkartiniais Seimo narių išrašomais leidimais, taip pat neįleisti imuniteto ar neigiamo testo neturinčių asmenų.

Galutinius sprendimus planuojama priimti penktadienį.

„Diskusija kilo dėl to, kokia apimtimi turėtų būti taikomas patekimas į Seimo rūmus siejant su galimybių pasu ir ar jis turėtų būti taip pat taikomas Seimo nariams, kieno sprendimus tai turėtų būti daroma – Seimo valdybos ar viso Seimo, ir nuo kada toks ribojimas galėtų būti taikomas“, – po Seimo valdybos posėdžio ketvirtadienį žurnalistams sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Rytoj valdyba dėl to apsispręs, tiek dėl paties patekimo į rūmus su galimybių pasu, tiek dėl termino nuo kada“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Per Seimo valdybos posėdį svarstyta, kad tokia tvarka galėtų būti įvedama nuo rugsėjo 13 dienos, kai įsigalioja Vyriausybės nutarimas, be galimybių paso ar neigiamo COVID-19 testo rezultato uždraudžiantis lankytis daugelyje viešų vietų – didesnių parduotuvių, viešojo maitinimo įstaigų ir  t. t.

Seimo nariams galioja įstatymai ir Seimo nariai šiuo atveju yra saistomi ir atsakomybės prieš kitus, atsakomybės nepakenkti sveikatai, gyvybei, tai pagrindinis argumentas už.

V. Čmilytė-Nielsen sakė, kad dėl siūlymo į parlamentą neįleisti ir Seimo narių, jei jie neatitinka kriterijų galimybių pasui ar nepateikia neigiamo testo, užklausta Seimo kanceliarijos Teisės departamento, ar tai neprieštarautų Konstitucijai.

„Seimo nariams galioja įstatymai ir Seimo nariai šiuo atveju yra saistomi ir atsakomybės prieš kitus, atsakomybės nepakenkti sveikatai, gyvybei, tai pagrindinis argumentas už. (Dėl galimo prieštaravimo Konstitucijai, – BNS) mes kreipėmės į Seimo Teisės departamentą, kad raštu pateiktų savo išvadą šiuo klausimu, mes ją turėsime rytoj ryte ir remdamiesi šia išvada priimsime sprendimą“, – sakė parlamento vadovė.

Šiuo metu į Seimą įeiti gali tik tie darbuotojai, kurie atitinka kriterijus gauti galimybių pasui – pasiskiepiję nuo koronaviruso, persirgę ir įgiję imunitetą arba pateikę neigiamą koronaviruso testą.

Lankytojams tokie reikalavimai netaikomi, kaip ir patiems parlamentarams.

Klausiama, kiek Seimo narių atitinka tokius kriterijus, V. Čmilytė-Nielsen patvirtino, jog žinoma, kad 96 Seimo nariai turi imunitetą, apie 41 parlamentarą informacijos nėra.

Anot jos, kai kurios frakcijos nepateikė informacijos apie imunizacijos situaciją, tarp jų minėjo „valstiečius“ ir „mažąsias frakcijas“.

Ji taip pat pažymėjo, kad vakcinacija nėra vienintelė sąlyga norint patekti į Seimo rūmus, ir „alternatyvų yra daug, pagal Vyriausybės sprendimą – gali testuotis, taip pat persirgusiems, turintiems antikūnų“.

Tuo metu vienos dienos lankytojų leidimų išrašymo Seimo nariams neketinama riboti, bet palikti teisę tam tikrais atvejais kancleriui riboti jų išdavimą.

Seimo valdyba ar kancleris, suderinę su valdyba, galės priimti sprendimus, kad atskirais atvejais leidimai gali būti neišrašomi arba jų skaičius apribotas dėl tam tikrų susiklosčiusių aplinkybių.

„Mes linkstame link to, kad neribotume skaičiaus leidimų, kuriuos gali išduoti vienas Seimo narys, nes sudėtinga rasti objektyvų skaičių, ir suvokiame, kad Seimo nariai organizuoja ir parodas, renginius, diskusijas, ir tikrai nesinorėtų riboti“, – sakė Seimo pirmininkė.

„Mes suprantame, kad šnekame apie Seimo rūmų saugumą, situacijas, kurios buvo iškilusios šį antradienį. Seimo valdyba ar kancleris, suderinę su valdyba, galės priimti sprendimus, kad atskirais atvejais leidimai gali būti neišrašomi arba jų skaičius apribotas dėl tam tikrų susiklosčiusių aplinkybių“, – apie siūlomą tvarką sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Apribojimus parlamento vadovybė ketina įvesti antradienį keliems parlamentarams išrašius apie 70 vienos dienos leidimų į Seimą mitingo prieš ribojimus nepasiskiepijusiems nuo koronaviruso dalyviams.

Parlamento vadovė pažymėjo, kad į Seimą įleisti protestuotojai trikdė parlamento darbą.

„Posėdžio metu žmonės vaikščiojo po koridorius, filmavo Seimo narių padėjėjus, laukė vienų ar kitų Seimo narių ar ministrų „rimtiems pokalbiams“ ar panašiai, mano akimis, tai trikdė darbą“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Ji patvirtino, kad šiuo metu Seimo narys gali išrašyti neribotą skaičių leidimų.

Apie 5 tūkst. žmonių antradienį buvo susirinkę į sankcionuotą mitingą prie Seimo Vilniuje protestuoti prieš Vyriausybės planuojamus ribojimus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio Seimo kiemo. Pareigūnams ėmus juos atitraukti nuo pastato, kilo riaušės – į pareigūnus mėtyti buteliai, signalinės raketos, prieš protestuotojus panaudotos ašarinės dujos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oooo

oooo portretas
kaip su sios salies Konstitucija....ar cia ,,visai kas kita,,???

saunu

saunu portretas
taip ir reikia

AnI nuomonė.

AnI nuomonė. portretas
Juk jie tos pat šalies piliečiai ir visiems galioja tie patys isakymai.Neileisti,ar išvis išvaryti iš seimo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių