Quantcast

Sulaikyto R. Pratasevičiaus mama: jis taip nesielgia, sūnų privertė kalbėti

Sulaikyto Baltarusijos žurnalisto Ramano Pratasevičiaus mama neabejoja, kad jos sūnaus parodymai išgaunami prievarta, po pokalbio su ja sako užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas.

„Mamos įsitikinimu, tas jo prisipažinimas yra visiškai nenatūralus, jis taip nesielgia, jo kalbėsena buvo nenatūrali – ji įvertino, kad sūnų privertė kalbėti, pacituosiu tiksliau – kad „režimas bando iš jo išspausti žodžius“. Panašu į tai (kad R. Pratasevičius kankinamas – BNS) – jo visai kitas tonas, kalbėjimo maniera, būklė jo nėra normali“, – BNS sakė M. Adomėnas, pirmadienio vakarą kalbėjęs su Natalija Pratasevič.

M. Adomėnas tvirtino, kad Minsko režimo sulaikyto tinklaraštininko mama itin nerimauja dėl sūnaus sveikatos, kadangi jis turi įgimtų širdies problemų, ypač turint omenyje ankstesnius pranešimus apie panašių problemų turėjusių opozicionierių mirtis.

„Kitas dalykas – sako, kad jis nuo vaikystės turėjo širdies problemą, todėl pergyvena dėl jo sveikatos. Kitas asmuo, Vitoldas Ašurokas, mirė kalinamas, irgi nuo širdies problemos – tas taip pat suneramino. Natūralu, kad tėvams kyla baimė“, – tvirtino viceministras.

Tas jo prisipažinimas yra visiškai nenatūralus, jis taip nesielgia, jo kalbėsena buvo nenatūrali.

Anot jo, mama taip pat patvirtino, kad advokatui nepavyko surasti R. Pratasevičiaus Minsko tardymo izoliatoriuje, kur, kaip skelbia režimas, jis turėtų būti.

„Jam pasakė, kad Ramano ten nėra. Tad arba meluoja advokatui, arba meluojama viešai. Todėl neramina ir tai, kad neaiški jo buvimo vieta“, – tvirtino M. Adomėnas.

Viceministras tvirtino, kad Aliaksandro Lukašenkos režimas „daro desperatiškus veiksmus“, tad yra labai sunku prognozuoti tiek dėl tolesnio R. Pratasevičiaus, tiek dėl kitų kalinamų opozicionierių likimo. Tačiau jis neatmetė, kad gali pasikartoti prieš dešimtmetį vykdyta taktika, kai politiniai kaliniai buvo paleidžiami mainais už Vakarų nuolaidas atsisakant sankcijų.

„Tad jam nėra nebūdingas toks bandymas „paprekiauti“ – sulaikyti žmones ir paleidinėti juos už tam tikras nuolaidas. Bet tai yra situacija, kurioje matosi desperacija, visiškas nesaugumo jausmas, paranoja, teorijos, kuriomis jis (A. Lukašenka – BNS) tiki dėl sąmokslo prieš jį. Tad ar bus galima įžiūrėti racionalaus išskaičiavimo jo veiksmuose, tikrai nežinome. Kol kas matyti visiškas neproporcingumas tiek lėktuvo istorijoje, tiek Latvijos ambasados uždaryme“, – kalbėjo viceministras.

Vienas populiaraus informacinio „Telegram“ kanalo „Nexta“ įkūrėjų 26-erių R. Pratasevičius sekmadienį buvo sulaikytas Minske po to, kai režimui pasitelkus karinę aviaciją Baltarusijos sostinėje buvo priverstinai nutupdytas „Ryanair“ lėktuvas, kuriuo žurnalistas skrido iš Atėnų į Vilnių. Taip pat buvo sulaikyta jo gyvenimo draugė Rusijos pilietė S. Sapega.

Minsko valstybinė televizija pirmadienį paskelbė vaizdo įrašą, kuriame R. Pratasevičius tvirtino  bendradarbiaujantis su teisėsaugos pareigūnais ir duodantis „prisipažįstamuosius parodymus“ dėl kaltinimų organizavus protestus.

R. Pratasevičius kartu su kitu „Nexta“ įkūrėju Sciapanu Pucila pernai buvo įtraukti į Baltarusijos sudarytą „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“ sąrašą, jie abu buvo pabėgę iš šalies. Minskas juos kaltina kursčius masinius neramumus. Už tokį nusikaltimą gali būti skirta iki 15 metų laisvės atėmimo.

Pasak opozicijos atstovų, sulaikytam S. Pratasevičiui Baltarusijoje gali grėsti ir mirties bausmė.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

v

v portretas
jaunas vaikis zalias kaip pievos lapas vakaru propogandistu liepiamas ir matomai neblogus pinigus uz tai gaudamas,isijaute i laisves ale saukli,pats nesuprasdamas pasekmiu.. kovoti reik bunant savo saly, o ne po pasauli lektuvais skraidant..

kavenskis

kavenskis portretas
jo mama kazkaip zydisku bruozu turinti....?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių