Quantcast

Sukritikuota VRK prašo supratimo: pandemijos metu rinkimai vyksta pirmąkart

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė teigia, kad paaiškėjus, jog daliai saviizoliacijoje esančių asmenų nebuvo sudarytos sąlygos balsuoti, rinkimų organizatoriams dar iki antrojo Seimo rinkimų turo reikės išmokti ne vieną pamoką. Kol kas, sako ji, nėra aišku, kodėl susiklostė kuriozinės, prezidento kritiškų komentarų susilaukusios situacijos.

„Mes ir šiandien sakome, kad mūsų tikslas ir noras yra sudaryti galimybes visiems pasinaudoti teise dalyvauti rinkimuose. VRK gavusi informaciją iš balsuoti norinčių, bet saviizoliacijoje esančių piliečių, tą informaciją perdavė Rinkimų komisijų nariams, apylinkių komisijų nariams, kurių pareigos ir yra organizuoti procesą rinkimų apylinkėje – vykti į balsavimą namuose. Matyt, po šios istorijos reikės labai rimtai pasižiūrėti, kaip atsakingai Rinkimų komisijų nariai vykdo pareigas ir tada bendrai spręsti, kad nebūtų tokių atvejų. Tačiau kartais galbūt yra ir piktnaudžiavimo, kai sakoma,kad pas mane neatvyko, kai komisijų nariai tikina, jog tikrai vyko ir turi įrodymų, kad tą asmenį aplankė“, – spaudos konferencijoje sakė L. Matjošaitytė. Pasak jos, tik tuo atveju, jei komisijų nariai negalės pateikti įrodymų, kad tikrai apsilankė pas konkretų asmenį, bus galima sakyti, jog pavestos pareigos buvo neatliktos.

„Jeigu tų įrodymų nebus iš komisijos narių – tai laikysime, kad tiesiog komisijos nariai nevykdė savo pareigų“, – teigė ji.

Visgi VRK vadovė vertinant kuriozines situacijas, susiklosčiusias dėl balsavimo namie, ragino suprasti ir esamos situacijos specifiškumą.

„Situacija yra neeilinė, COVID-19 pandemijos metu rinkimai vyksta pirmą kartą ir saviizoliacijoje esantys asmenys rinkimuose balsuoja taip pat pirmą kartą“, – spaudos konferencijoje sakė L. Matjošaitytė. 

Jeigu tų įrodymų nebus iš komisijos narių – tai laikysime, kad tiesiog komisijos nariai nevykdė savo pareigų.

Pasak jos, apskritai šis rinkiminis laikotarpis tiek dėl koronaviruso aplinkybių, tiek dėl didelių rinkėjų srautų yra labai sudėtingas. O tai, teigė VRK pirmininkė, kelia įtampą ir stresą.

„Jeigu kartais kažką rinkimų komisijų nariai ne taip padaro – tai nuoširdžiai visų atsiprašome“, –  teigė L. Matjošaitytė.

Pasak jos, prieš antrąjį Seimo rinkimų turą rinkimų organizatoriams reikės išmokti ne vieną pamoką.

„Ką antrajame ture darysime: matyt, daug pamokų reikia išmokti ir žiūrėti, kaip viskas pas mus veikia. Nes gal pas mus registracija veikia tinkamai – informacija yra perduodama apylinkėms, gal apylinkės dėl vienokių ar kitokių priežasčių neįsisavina tos informacijos, nenueina pas rinkėjus, esančius namuose. Galbūt apylinkių rinkimų komisijos išties viską padarė iš savo pusės, tik neturi visų tą patvirtinančių įrodymų. Nereikėtų kaltinti nė vienos pusės: nei Rinkimų komisijų narių, kad jie netinkamai pareigas vykdė, nei kad rinkėjai piktnaudžiavo. Matyt, reikia sutarti, kad esminis dalykas – jog piliečiai galėtų dalyvauti rinkimuose“, – apibendrino L. Matjošaitytė.

Prezidentas Gitanas Nausėda sureagavo į paaiškėjusią informaciją, kad daliai saviizoliacijoje esančių asmenų nebuvo sudarytos sąlygos balsuoti Seimo rinkimuose. Šalies vadovas apgailestauja dėl susidariusios situacijos ir akcentuoja, kad prieš rinkimus buvo gavęs asmeninį Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkės L. Matjošaitytės patikinimą, kad saviizoliacijoje esančių asmenų balsavimui pasirengta gerai.

„Labai gaila, nes tam ir buvo skirtas mano susitikimas su „Baltųjų pirštinių“ vadove ir su Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadove. Buvo patikinta, kad visos prielaidos tam bus, kad tuo bus pasirūpinta, kad pasirengta gerai“, – po balsavimo sekmadienį teigė G. Nausėda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
blogam šokėjui ir kiau*** trukdo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių