Quantcast

„Socialdarbiečių“ dešimtukas – su žodeliu „buvęs“

Nors Socialdemokratų darbo partija (LSDDP) – politinio kūdikio amžiaus ir rinkimuose tik debiutuoja, didelė dalis jų sąrašo elito – vadinamojo rizikos amžiaus. Bet ir veteranai vaikosi madų: sąrašą veda nepartinis.

Rinkimų sąrašo pirmasis dešimtukas – tai kiekvienos partijos vizitinė kortelė, prabos ženklas, deklaracija apie prioritetus ir vertybes. Kokią partijos siunčia apie save žinią rinkėjui, spalio 11-ąją rinksiančiam naują Seimą? "Kauno diena" tęsia rašinių ciklą, šįsyk pristatydama Socialdemokratų darbo partijos elitą.

Karjeros viršūnė – praeityje

"Mūsų sąraše – tikrai žinomi, patikimi ir patirties turintys žmonės", – didžiuojasi LSDDP pirmininkas Gediminas Kirkilas. Sąraše trečiasis  Juozas Bernatonis antrina: "Vertinant kompetenciją, patirtį, žinias, niekas negali su mumis konkuruoti."

Negali ginčytis. Septyni iš dešimties – Vyriausybių nariai, net buvęs premjeras, visi turi darbo patirties parlamente, vienas – ir Europos parlamente (EP), kai kurie – ir savivaldybėse. Tačiau labai akivaizdu, kad patyrę politikai sau jaunesnės kartos pamainos nesiugdė, o daugelio šlovės viršūnė – jau praeityje.

Rinkimų dieną pirmojo dešimtuko amžiaus vidurkis bus 62,9 metai, kai, pavyzdžiui, liberalų ir konservatorių – daugiau nei penkiolika metų mažiau.

Jauniausi – du ministrai: žemės ūkio – 45-erių Andrius Palionis ir užsienio reikalų – 59-erių Linas Linkevičius. Vyriausias – lapkričio pradžioje 70-metį minėsiantis parlamentaras Vytautas Kamblevičius. Aštuoni jau sulaukę 60-ies, iš jų šeši peržengę ir 65-erius.

L.Linkevičiaus sprendimas vesti LSDDP sąrašą daug ką nustebino.

Septyni iš dešimtuko – esami Seimo nariai, iš jų trys – ministrai. Tiesa, visą kadenciją dirba tik L.Linkevičius. A.Palionis, šią kadenciją trečias ministro dublis Žemės ūkio ministerijoje, dirba dar mažiau nei metai, o Rimantas Sinkevičius, taip pat trečias šią kadenciją Ekonomikos ir inovacijų ministerijos vadovas, paskirtas tik prieš kelias savaites, tad vos keliems belikusiems šios kadencijos mėnesiams.

Beje, "socialdarbiečiai" tikina nepykstantys dėl pravardės, atvirkščiai, ją pavertė savo simboliu.

Vis dėlto pristatant ne tik pirmą sąrašo dešimtuką, vyraujantis žodis – "buvęs". Beje, ir antrajame jis nepriduriamas tik prie vienos pavardės.

Iš LDDP sparno

"Socialdarbiečių" pirmasis dešimtukas – sudurtinis iš trijų partijų eksnarių. Septyni – buvę socialdemokratai. 2017 m. Socialdemokratų partija (LSDP) nusprendė trauktis iš valdančiosios koalicijos, tačiau šios partijos frakcija sukilo prieš tokį sprendimą. Septyni jos nariai išstojo iš partijos, o 2018-aisiais įsteigta nauja – LSDDP.

Šeši iš septynių ekssocialdemokratų – iš vadinamojo Demokratinės darbo partijos (LDDP) sparno. Nors Aloyzo Sakalo Socialdemokratų partija dar 2001 m. susijungė Algirdo Brazausko LDDP (taip persivadinusia Lietuvos komunistų partija), pasirodo, skirtis tarp jų taip ir nebuvo išsitrynusi.

Beje, iš 2016-ųjų rinkimų LSDP sąrašo dešimtuko dabar tarp "socialdarbiečių" elito yra du – G.Kirkilas ir Irena Šiaulienė.

Ekssocialdemokratų politinėse biografijose – daugybė aukštų postų. Sovietmečiu jie darė karjerą komjaunimo ir kompartijos komitetuose ar Mykolo Burokevičiaus vadovaujami gynė disertaciją "Lietuvos komjaunimas – Komunistų partijos Komunistų pagalbininkas kovoje už socialistinės revoliucijos pergalę ir jos įtvirtinimą Lietuvoje 1940–1941 metais". Nepriklausomos Lietuvos metais visi jie – ne po vieną kadenciją parlamente, kai kurie net po kelis kartus buvo Vyriausybės nariai. Vienintelė I.Šiaulienė dirbo tik Seime, į kurį ji be pertraukos renkama nuo 1992 m. Ne kartą buvo ir frakcijos seniūnė, bet labiau pasižymėjo kaip politinė vadybininkė nei strategė.

Jaunesniems politikams prasibrauti tarp iš posto į postą judančios socialdemokratų partinės nomenklatūros buvo nelengva. Štai dabar LSDDP dešimtuko pagrandukas, jauniausias jame A.Palionis 2016 m. socialdemokratų rinkimų sąraše tebuvo 38-as. Beje, jis – vienintelis LSDDP dešimtuke ekssocialdemokratas, nebuvęs LDDP nariu. Jis prie socialdemokratų prisijungė 2013-aisiais, jau būdamas Seimo narys, rinkimus laimėjęs kaip save išsikėlęs nepartinis kandidatas.

Beje, socialdarbiečiai atsižadėjo savo ankstesnės partijos nuostatos siekti lyčių lygybės: pirmame ir antrame dešimtuke vos po vieną moterišką pavardę.

Pirmas numeris – nepartinis

Nors ir brandaus amžiaus, bet ir "socialdarbiečiai" pasidavė naujai politinei madai sąrašo vedliu rinkimams išsikelti nepartinį asmenį. "Aš pats pasiūliau. Gerai sąrašo priekyje turėti tokį populiarų politiką kaip L.Linkevičius", – sako antras likęs partijos pirmininkas G.Kirkilas.

G.Kirkilas nepanašus į stereotipinį "bebrą", kaip kad toli gražu nenorint pagirti vadinami "socialdarbiečiai".

L.Linkevičius, buvęs krašto apsaugos, o dabar antra kadencija – užsienio reikalų ministras, nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius, iš tiesų labai populiarus. "Vilmorus"/"Lietuvos ryto" apklausoje birželį jį lenkė tik Prezidentas. Skirtingų politinių jėgų vertinamas kaip ilgametę diplomatinę patirtį turintis politikas jis nudžiugino ir prezidentę Dalią Grybauskaitę, kai 2017 m. per socialdemokratų skyrybas pasirinko trauktis iš partijos, o ne ministro posto. "Aš noriu dirbti, nes mano darbe reikia tęstinumo, nuoseklumo, kokybės, jaučiu už tai atsakomybę, ir, kol įmanoma, reikia dirbti", – anuomet savo sprendimą aiškino L.Linkevičius.

Bet nors prisijungė prie LSDDP frakcijos Seime, į šią partiją jis neįstojo. O kartais net itin svarbiuose balsavimuose, kaip kad dėl rinkimų kartelės nuleidimo (kas, ko gero, galėjo būti vienintelis šansas "socialdarbiečiams" patekti į Seimą) jis visai nedalyvauja.

Bet G.Kirkilas sako, kad užsienio reikalų ministro poste partinis neutralumas yra pranašumas, tad neagituojantis L.Linkevičiaus tapti partijos nariu. Bet būtent jį LSDDP įvardija kaip savo būsimą premjerą, nors ir patys supranta, kad to jų partijai vargu ar prireiks.

Vis dėlto L.Linkevičiaus sprendimas vesti LSDDP sąrašą daug ką nustebino. Užsienio reikalų ministras neduoda jokio pagrindo, išskyrus norą išsaugoti postą, manyti, kad jis yra idėjinis šios partijos atstovas. O vienmandatėje pasaulio lietuvių apygardoje jam neabejotinai lengviau būtų varžytis kaip nepriklausomam kandidatui. Žinoma, "socialdarbiečiams" L.Linkevičius – galingas sąrašo lokomotyvas. Tačiau nepartinis partijos vedlys rinkimuose – ne tik kalbos požiūriu oksimoronas.

Pilkasis kardinolas

Antruoju sąraše savo valia likęs dabartinis Seimo pirmininko pavaduotojas G.Kirkilas per daug metų užsitarnavo ne tik protingo, bet ir gudraus politiko, gal net politinių intrigų meistro įvaizdį. Rūkstanti pypkė, teniso raketė, pranešimai politikos analitikų konferencijose, derybininko su kitomis partijomis gudrybės, draugystė su didžiausių politinių oponentų lyderiu – G.Kirkilas nepanašus į stereotipinį "bebrą", kaip kad toli gražu nenorint pagirti vadinami "socialdarbiečiai".

Politinę karjerą pradėjęs nuo kompartijos komiteto instruktoriaus, jis buvo ir LKP CK sekretorius, paskui LDDP pirmininko pirmasis pavaduotojas, būtent jis 2007 m. LSDP pirmininko poste pakeitė A.Brazauską. Buvo krašto apsaugos ministras, o 2006–2008 m. vadovaudamas pirmąkart Lietuvoje sudarytai mažumos Vyriausybei pagarsėjo vadinamuoju 2K projektu – sugebėjo susitarti su konservatoriais dėl paramos Vyriausybei. Susitarimas didele dalimi laikėsi ant gerų asmeninių jo santykių su tuomečiu konservatorių lyderiu Andriumi Kubiliumi (pagal jų pavardžių pirmas raides susitarimas ir vadintas 2K).

Beje, nors G.Kirkilas išrenkamas į Seimą be pertraukos nuo 1992-ųjų, bet vis pagal sąrašą. Nors kairesnės politikos virtuvėje jis – šefas, bet nėra ta asmenybė, kuri savo charizma trauktų rinkėją.

Kaip ir J.Bernatonis – buvęs vidaus ir teisingumo ministras, kelių kadencijų Seimo narys, ambasadorius, o tiksliausiai apibūdinant – senųjų socialdemokratų pilkasis kardinolas, ir viskas tuo pasakyta. Jis daugybę metų buvo greta A.Brazausko – buvo jo, kaip prezidento ir kaip premjero, patarėjas politikos klausimais, visuomet buvo partijos elite, dažnai partijos strategija buvo jo sumąstyta, bet visuomenei jis – ne pats matomiausias.

Tiesa, ir ne visos jo strategijos buvo sėkmingos. 2003 m. jam teko pasitraukti iš vidaus reikalų ministro pareigų, kai subliūško jo kaltinimai tuomečiam policijos generaliniam komisarui Vytautui Grigaravičiui dėl tariamo neteisėto duomenų rinkimo apie aukštus pareigūnus. O po socialdemokratų nesėkmės 2014 m. EP rinkimuose jis pareiškė atsistatydinantis iš rinkimų štabo vadovo pareigų. Jam kritę priekaištų ir dėl to, kad prezidento rinkimuose keltas Zigmantas Balčytis, o ne tuometis partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius. Užkulisiuose kalbėta, kad tai buvo partijos pilkojo kardinolo idėja.

Z.Balčytis bando po pertraukos grįžti į didžiąją politiką.

Z.Balčytis bando po pertraukos grįžti į didžiąją politiką, LSDDP sąraše jis ketvirtas. Z.Balčytis buvo kelių kadencijų Seimo narys, keliose Vyriausybėse – susisiekimo ir finansų ministras, dvi kadencijas – EP narys, 2014 m. prezidento rinkimų finalininkas.

Tačiau politiko kelias nebuvo be skaudžių pralaimėjimų. Socialdemokratų patriarchas A.Brazauskas neslėpė būtent jį matantis savo įpėdiniu ir premjero, ir partijos pirmininko poste, tačiau partija nusprendė kitaip.

2007 m. jis gana netikėtai atsistatydino iš finansų ministro posto, pareiškęs, kad tai daro dėl šeiminių aplinkybių. Tuo metu jo sūnus buvo teisiamas, bet ministro atsistatydinimo išvakarėse išteisintas dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir dokumentų suklastojimo. Bet Z.Balčytis aiškino, kad jo sprendimui neturėjo įtakos nei byla, nei tuometės eurokomisarės D.Grybauskaitės kritika dėl neįvesto euro, didelės infliacijos, prastai įsisavinamų ES lėšų.

Dar keistesnė istorija nutiko jam dirbant EP. 2017-ųjų kovą jis pranešė gavęs viliojantį tarptautinės institucijos darbo pasiūlymą Niujorke ir atsisakysiantis europarlamentaro mandato. Likusią kadencijos dalį politikas buvo priverstas atsakinėti į nesibaigiančius klausimus, kada išvyksiąs. Tačiau lagaminų taip ir neprireikė. 2019 m. jis baigė kadenciją EP ir kitai nekandidatavo. Šiuo metu jis niekur nedirba.

"Eksdarbiečiai", "ekstvarkiečiai"

Spalvingos ir LSDDP tapusių "eksdarbiečių" ir "ekstvarkiečių" biografijos. Penktas sąraše Vytautas Kamblevičius buvo SSKP,Valstiečių, Darbo, Tvarkos ir teisingumo (TT), o dabar LSDDP narys. Pernai rugsėjį jis su kitais "tvarkiečiais" sugriovė šios partijos frakciją Seime ir susibūrė į naują – "Lietuvos gerovei". Tačiau ši po kelių mėnesių iširo. Pernai spalį jis išstojo iš TT ir paskelbė su Arvydu Juozaičiu steigiąs naują partiją. Tačiau galiausiai pripažinta kapituliacija – naujos partijos nebus.

Devintas sąraše Kęstutis Daukšys dabar – LSDDP vienas iš vicepirmininkų, bet buvo kitos, Darbo partijos, pirmas asmuo. Jis – buvęs Seimo narys, buvęs ūkio ministras. Šiuo metu vadovauja UAB "Kilimai".

"Socialdarbiečių" pirmasis dešimtukas – sudurtinis iš trijų partijų eksnarių.

Dešimtuką užbaigiantis Jonas Pinskus – taip pat buvo neeilinis darbietis: buvęs Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas, partijos vicepirmininkas, Vilniaus miesto vicemeras. 2012 m. jis buvo patekęs į skandalą dėl kalinių balsų pirkimo. Po Konstitucinio Teismo verdikto keli "darbiečiai", tarp jų ir Jonas Pinskus, buvo išbraukti iš "darbiečių" rinkimų sąrašo, bet vėliau Seimo į jį grąžinti. Įtariami asmenys buvo pripažinti kalti dėl balsų pirkimo, tačiau aukštesnės instancijos teismas juos išteisino.

Ir antrame LSDDP sąrašo dešimtuke vyraujantis žodelis – "buvęs" tiek minint pareigas, tiek partijas. Vienuoliktas – buvęs Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovas Dainoras Bradauskas. Nuo pernai rugsėjo iki šio kovo jis buvo socialdemokratas, bet, kaip informavo LSDP, jis pasitraukė iš partijos prieš pat rinkimų sąrašo reitingavimą, nesutaręs dėl geidžiamos vienmandatės apygardos. Jis greitai perbėgo pas "socialdarbiečius", bet kol kas į šią partiją neįstojo, nors, pasak G.Kirkilo, ketina.

Toliau sąraše – eksparlamentaras, buvęs LSDP, Liaudies, TT partijų narys Andrius Šedžius. Dar toliau – eksparlamentaras Algimantas Matulevičius, buvęs Liberalų sąjungos, Pilietinės demokratijos partijos narys, kandidatavęs į Seimą kaip Liberalų demokratų partijos kandidatas Rolando Pakso koalicijoje "Už tvarką ir teisingumą". Dvidešimtuke – Liberalų sąjūdžio iškeltas buvęs Anykščių rajono meras Kęstutis Tubis, buvęs Kūno kultūros ir sporto departamento direktoriaus pavaduotojas "eksdarbietis" Ritas Vaiginas, buvęs Lietuvos kariuomenės vadas Valdas Tutkus, buvęs Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas ir t.t.

Beje, dviejų ryškių LSDDP frakcijos narių socialdarbiečių sąraše nėra. Paskutiniu momentu ne su LSDDP, o su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) į rinkimus nutarė eiti Rimantė Šalaševičiūtė. Antanas Vinkus jau anksčiau buvo pareiškęs, kad kandidatuos savarankiškai, bet neatsisakė ir valstiečių paramos.

Maža to, valdančiosios koalicijos partneriai LVŽS, supykę, kad "socialdarbiečiai" nepalaikė jų balsavime dėl alkoholio paplūdimiuose ir prezidento veto dėl Lietuvos automobilių kelių direkcijos valdybos pertvarkos, atsiėmė pažadą remti kelis LSDDP kandidatus vienmandatėse apygardose.

Gali nelikti

"Socialdarbiečiai" demonstruoja optimizmą: naujos kadencijos Seime tikisi turėti penkiolikos narių frakciją ir vėl dirbti valdančiojoje centro-kairės daugumoje. Tačiau kad tik nenutiktų kaip Ramūnui Karbauskiui, pernai pranašavusiam, kad valstiečiai laimės visus trejus rinkimus, tačiau nelaimėjo nė vienų.

"Vilmorus"/"Lietuvos ryto" birželio mėnesio apklausoje tarp apsiprendusiųjų balsuoti "socialdarbiečius" palaikė vos 3,7 proc., o tokiu atveju Seimo kartelė jiems būtų neįveikiama. Tad bičiuliams, kaip nuo LDDP laikų G.Kirkilo pasiūlytu kreipiniu vieni į kitus kreipiasi dabar socialdarbiečiai, ar "bebrams", kaip jie pravardžiuojami, gerų prognozių niekas, išskyrus juos pačius, kol kas neskelbia.

Beje, "socialdarbiečiai" tikina nepykstantys dėl pravardės, atvirkščiai, ją pavertė savo simboliu. Išsiuntinėję kalėdinius atvirukus su bebro atvaizdu, jie buvo surengę spaudos konferenciją, kurioje išsamiai papasakojo apie šiuos gyvūnus. G.Kirkilas sakė, kad bebras – geras simbolis partijai, nes yra statytojas, statybininkas.

Simbolių kalba politikoje svarbi. Tik, kaip prognozuoja nemažai politikos žinovų, "socialdarbiečių" sąrašo pirmoje dalyje vyraujantis žodelis "buvęs" gali jiems tapti simboliniu – naujos kadencijos Seime bičiulių "bebrų" frakcijos gali nelikti.


Socialdemokratų darbo partijos dešimtukas

1. Linas Linkevičius

2. Gediminas Kirkilas

3. Juozas Bernatonis

4. Zigmantas Balčytis

5. Vytautas Kamblevičius

6. Irena Šiaulienė

7. Rimantas Sinkevičius

8. Andrius Palionis

9. Kęstutis Daukšys

10. Jonas Pinskus

Esami Seimo nariai: 7

Esami savivaldybių tarybų nariai: 0

Buvo 2016 m. rinkimų LSDP sąrašo dešimtuke: 2

Amžius: nuo 45 iki 69 m., vidurkis 62,9

Lyčių lygybė: vyrų 9, moterų 1

Politikos debiutantai: 0

Partijų perbėgėliai: 3

Ne partijos nariai: 1

Kontroversiški atvejai: 1



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha cha

cha cha portretas
Nusenusiu komunistu ir komsomolcu samburis " I sviesu rytoju".

Palaikau

Palaikau portretas
Patirtis yra labai svarbi darbui seime.

Nuomonė

Nuomonė portretas
Gal jau tegul eina šitie poilsio. Viskas. Politinė padangė laukia jaunų žmonių ir kitokio požiūrio.
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių