Quantcast

Skundžiamas KT sprendimas į rinkimų sąrašą grąžinti išbrauktus „darbiečius“

  • Teksto dydis:

Grupė parlamentarų kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT) dėl Seimo nutarimo, kuriuo į rinkimų sąrašą grąžinti iš jo anksčiau išbraukti balsų pirkimo skandale minėti "darbiečiai" Živilė Pinskuvienė, Jolanta Gaudutienė, Jonas Pinskus bei Vytautas Gricius.

Parlamentarai prašo Konstitucinio Teismo atsakyti, ar "darbiečių" vietas rinkimų sąraše atstatęs Seimo nutarimas neprieštarauja Konstitucijai, valdžių padalijimo, teisinės valstybės bei atsakingo valdymo principams.

Kreipimąsi inicijavo "Drąsos kelio" partijos frakcijos atstovas Vytautas Matulevičius, po juo pasirašė 32 Seimo nariai, priklausantys opozicinėms Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Liberalų sąjūdžio frakcijoms, Mišriai Seimo narių grupei.

Liepos 2 dienos nutarimu Seimas valdančiųjų balsais į Darbo partijos rinkimų sąrašą daugiamandatėje 2012 metų Seimo rinkimų apygardoje vėl įrašė keturis šios partijos atstovus, išbrauktus iš sąrašo dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimo.

Kreipimąsi pasirašiusiųjų parlamentarų nuomone, toks Seimo sprendimas priimtas nepaisant aplinkybės, kad nauja nutarimo redakcija, reabilitavusi iš rinkimų sąrašo išbrauktus "darbiečius", "akivaizdžiai kertasi su Konstitucinio Teismo išvada".

Seimas baigdamas praėjusią pavasario sesiją reabilitavo iš rinkimų sąrašo išbrauktus Darbo partijos atstovus Ž.Pinskuvienę, J.Gaudutienę, J.Pinskų bei V.Gricių.

Jie Seimo nutarimu grąžinti į partijos rinkimų sąrašą. Parlamentarais jie taptų, jeigu kurie nors dabartiniai Seimo nariai, išrinkti pagal Darbo partijos kandidatų sąrašą, netektų mandato.

Ž.Pinskuvienė "darbiečių" rinkimų sąraše įrašyta 23-ioje vietoje, J.Gaudutienė - 24-oje, J.Pinskus - 25-oje, V.Gricius - 35-oje. Taip pat Seimo priimtu nutarimu konstatuojama, kad minėti politikai nepažeidė Seimo rinkimų įstatymo.

Minėtus "darbiečius" Seimas po rinkimų pažeidimus įvertinusio Konstitucinio Teismo sprendimo išbraukė iš rinkimų sąrašo, tad trys iš jų neteko galimybės tapti parlamentarais.

Jie minėti balsų pirkimo skandale, tačiau byloje buvo tik liudytojai.

Baudžiamojoje byloje dėl balsų pirkimo trukdymu pasinaudoti rinkimų teise kaltais pripažinti keturi asmenys: Vladislavas Gaidis, Igoris Sologubovas, Eugenijus Maciulevičius ir buvęs Darbo partijos kandidatas į Seimą Viačeslavas Ždanovičius. Lapkritį paskelbta Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartis gali būti skundžiama aukštesnės instancijos teismui.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, kaltinamieji, veikdami bendrininkų grupėje, susitarė už 30 tūkst. litų sumą papirkti 3 tūkst. asmenų, kad šie balsuotų už Darbo partiją daugiamandatėje rinkimų apygardoje, taip pat reitinguotų Darbo partijos sąraše esančius penkis jos narius: J. Pinskų, Ž.Pinskuvienę, J.Gaudutienę, V.Gricių ir V.Ždanovičių.

Kaip yra pranešusi Generalinė prokuratūra, V.Gaidis ir I.Sologubovas iš E.Maciulevičiaus ir V.Ždanovičiaus tam reikalui gavo 5 tūkst. litų, tačiau nebaigė vykdyti nusikalstamos veikos - sutrukdė pareigūnai.

Skundą dėl Seimo rinkimų rezultatų nagrinėjęs KT buvo konstatavęs, kad Vyriausiajai rinkimų komisijai nustatant Darbo partijos kandidatų eilę buvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas. KT savo išvadoje pareiškė, kad Rinkimų komisija turėjo informacijos apie galimą balsų pirkimą minėtų kandidatų naudai, tačiau į ją neatsižvelgė.

Remdamasis KT sprendimu Seimas pernai lapkričio 14 dieną buvo priėmęs sprendimą, kad Darbo partijos kandidatai Ž.Pinskuvienė, J. Gaudutienė bei J.Pinskus nėra išrinkti Seimo nariais.

ų vietas Seime užėmė kito "darbiečių" kandidatų sąrašo atstovai. Tačiau "darbiečių" iniciatyva naujoji valdančioji dauguma reabilitavo minimus politikus ir grąžino juos į rinkimų sąrašą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių