Quantcast

Skundai dėl pažeidimų: už balsą rinkėjams buvo siūloma 5, 6 ar 10 eurų

Nepriklausomos rinkimų stebėjimo organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovė Marija Šaraitė sako, kad per keturias išankstinio balsavimo dienas buvo gauta daugiau nei 170 pranešimų apie galimus pažeidimus.

Dominuoja trys grupės pažeidimų – politinės reklamos pažeidimai, balsavimo pažeidimai, susiję su rinkimų komisijų darbu, ir galimas rinkėjų papirkimas.

Jos teigimu, pranešimų apie galimą papirkimą buvo gauta per 20.

„Didžioji dauguma susijusių pranešimų yra su viena – Vilniaus rajono – savivaldybe. Kiti atvejai yra pavieniai, (susiję – ELTA) su kitomis savivaldybėmis. Iš visų tų atvejų penki atvejai yra ganėtinai pagrįsti, pakankamai daug informacijos nuotraukų, ar vaizdo medžiagos formatu. Tai perduota policijai“, – „Žinių radijui“ penktadienį sakė M. Šaraitė. Pasak jos, už vieną balsą rinkėjams buvo siūloma 5, 6 ar 10 eurų.

Iš visų tų atvejų penki atvejai yra ganėtinai pagrįsti, pakankamai daug informacijos nuotraukų, ar vaizdo medžiagos formatu.

„Baltųjų pirštinių“ vadovės teigimu, nemažai nepažymėtos politinės reklamos buvo fiksuota socialiniuose tinkluose.

„Yra ir tokių įdomesnių atvejų, kur mūsų teisininkai padiskutuoja. Pavyzdžiui, dėl trečiųjų asmenų politinės reklamos – ar yra sąsaja, ar yra skleidžiama politinė reklama, ar labiau kalbama apie tiesioginius darbus, kas susiję su asmenimis, kurie kandidatuoja ir tuo pačiu metu kokias nors pareigas eina institucijose“, – aiškino M. Šaraitė.

Kalbėdama apie pranešimus, susijusius su rinkimų komisijų darbu, M. Šaraitė sakė, kad rinkimų stebėtojai fiksavo tokius atvejus, kaip ėjimas į balsavimo kabiną dviese, bandymas fotografuoti biuletenius.

„Šiek tiek liūdnesnis dalykas – tiek balsavime savivaldybėse, tiek specialiuosiuose punktuose (...) komisijos ne visada pasako visą instrukciją išankstinio balsavimo vokais. Būna rinkėjų, kurie balsuoja pirmą kartą, vyresnio amžiaus rinkėjams šiaip yra sunkiau įsiminti ir žinoti, kaip čia ir ką sudėti. Yra rinkėjų, kurie tada kreipiasi ir klausia, ar čia viskas buvo gerai ir pasirodo, kad jų balsas sudėtas neteisingai. Vadinasi, sekmadienį, skaičiuojant balsus, jis gali būti neįskaitytas, kas yra grubu, o atrodo toks paprastas dalykas“, – kalbėjo „Baltųjų pirštinių“ vadovė.

Policija pradėjo du tyrimus

Nuo pirmadienio iki penktadienio ryto policija gavo 32 su rinkimais susijusius pranešimus, pradėti du ikiteisminiai tyrimai.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis BNS informavo, kad Kaišiadorių rajone vykdomas ikiteisminis tyrimas dėl po miestelį važinėjusio ir pinigus ar alkoholį už balso atidavimą socialdemokratui Algimantui Radvilai siūliusio asmens, Vilniuje – dėl neblaivaus vairavusio socialdemokratų darbo partijos kandidato į Seimą Virginijaus Šmigelsko.

Anot R. Matonio, Kaišiadoryse tyrimas pradėtas dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise, už šį nusikaltimą gresia viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Jo teigimu, taip pat gauti ir dar trys pranešimai apie įtariamą balsų pirkimą, kurie gali peraugti į ikiteisminius tyrimus, tačiau sprendimas dėl jų dar nėra priimtas. Du iš jų buvo gauti antradienį, vienas – ketvirtadienį. Savivaldybių, kuriose gauti pranešimai, Policijos departamento atstovas neatskleidė.

Likę pranešimai daugiausiai susiję su plakatų niokojimu ir agitacija.

Naujienų portalas 15min.lt antradienį skelbė sulaukęs gyventojo pranešimo, kad pirmąją išankstinio balsavimo Seimo rinkimuose dieną po miestelį, esantį Kaišiadorių-Elektrėnų vienmandatėje rinkimų apygardoje, važinėjo automobilis, kurio vairuotojas mainais už pinigus ar alkoholį esą siūlė balsuoti už socialdemokratą Algimantą Radvilą.

A. Radvila portalui tvirtino, jog kaltinimai yra šmeižtas.

V. Šmigelskas avariją Vilniuje sukėlė ketvirtadienio pavakarę – Savanorių prospekte jis atsitrenkė į priekyje stabdžiusį automobilį, nukentėjo šio vairuotoja, ji išleista gydytis į namus. Buvusiam parlamentarui nustatytas 2,27 promilės girtumas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ausrina Armonikaite

Ausrina Armonikaite portretas
Pinigu uz balsa nesiulau, ber i rudaja atsiduosiu ir kanapiu suktine pavaisinsiu.

runkulistanas

runkulistanas portretas
Kiek tu esi vertas tokia ir kaina

Perleisiu balsą vos už 1eu

Perleisiu balsą vos už 1eu portretas
Su salyga, kad gausiu 1,5 mln eu vertės sklypą.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių