Quantcast

Skandalinga lietuvių išvyka į Baltarusiją: pasikalbėjo su A. Lukašenka ir paprašė pagalbos

  • Teksto dydis:

Grupelė už šnipinėjimą nuteisto Algirdo Paleckio palaikytojų gegužės devintąją atšventė Minske ir dar su pačiu Aliaksandru Lukašenka pasikalbėjo. Kaip praneša LNK, Erika Švenčionienė prašė kuo ilgiau taikyti bevizį režimą, kad lietuviai galėtų pigiau nusipirkti trąšų, degalų. A. Lukašenka pasiūlė jų ir dar grikių su druska atvežti į pasienį. Ne pirmą kartą Baltarusijoje besilankanti E. Švenčionienė ją liaupsina, o Lietuvą kritikuoja. Krašto apsaugos ministras sako, kad demokratinės valstybės piliečių durnumo neriboja.

Lietuvos valdžiai raginant neminėti gegužės 9-osios, A. Paleckio palaikytojų grupė ją paminėjo Baltarusijoje. E. Švenčionienė net sugebėjo užduoti A. Lukašenkai klausimą.

„Labai noriu pasveikinti jūsų tautą visų sveikai mąstančių žmonių Lietuvoje vardu“, – sakė E. Švenčionienė. A. Lukašenka atsakė: „Ir mes jus sveikiname“.

E. Švenčionienė tęsė toliau: „Ir mūsų lyderio A. Paleckio vardu, kurį, deja, nuteisė šešeriems metams kalėjimo. Prašė perduoti linkėjimą jums ir jūsų tautai.“ E. Švenčionienė dėkojo, kad Baltarusija laikinai taiko bevizį režimą ir paprašė, kad kuo ilgiau tokia tvarka galiotų.

„Paprasti žmonės važiuoja. Mes kažką pas jus perkame, tas pačias trąšas, nors mažiau. Važiuoja žmonės, kurių alga maža, jie veža degalus“, – sakė E. Švenčionienė. „Pasakykite, į kokį tašką pasienyje jums atvežti trąšų, druskos, kruopų ir kitko. Mes tai padarysime“, – sakė Baltarusijos vadovas A. Lukašenka.

Tai, kad lietuvė parade Minske atsidūrė minios priešakyje, anot komunikacijos ekspertų, ne atsitiktinumas. Autoritariniam režimui tai naudinga. „Vidaus auditorija, neturėdama kažkokių alternatyvių informacijos šaltinių, alternatyvių žinių, visai gali patikėti, kad mes čia Lietuvoje badaujame, mirštame be Baltarusijos trąšų“, – sakė komunikacijos ekspertas Viktor Denisenko.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

E. Švenčionienė su A. Lukašenka kalbėjosi ir šių metų vasarį. Ir su palaikytojais į Minską vyko ir kovą, neva, į verslo forumą. O važiuodama filmavo Minską, komentuodama, koks tai nuostabus europietiškas miestas ir kad apskritai gyventi diktatoriaus valdomoje šalyje gera. Gerovės pavyzdžiai – iškalbingi. Nemokamai galima gatvėje statyti automobilius ir už dyką nueiti į tualetą. „Niekas nedaro biznio iš tualetų. Žinote gi, ne kapitalizmas. Suprantama, kad žmogus kažkur turi eisi sisioti. O Lietuvoje tai jau verslas“, – vaizdo įraše pasakojo moteris. A. Lukašenkos režimą liaupsinanti lietuvė kalba ne tik apie tualetus. Aiškina, kad Lietuva neturėtų būti NATO narė.

Mačiau, buvo. Demokratinės valstybės savo piliečių durnumo neriboja.

Tačiau kol kas Lietuvos politikai į nuolat į Baltarusiją važinėjančią A. Paleckio palaikytojų grupelę rimtai nežiūri. „Tai yra politiniai marginalai, kurie neturi jokio poveikio Lietuvoje. Ir jie, be abejo, yra panaudojami Baltarusijos propagandos savo informaciniam, propagandiniam fonui sukurti jau viduje,“, –  sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

„Mačiau, buvo. Demokratinės valstybės savo piliečių durnumo neriboja“, – sakė Krašto apsaugos ministras Arvydas  Anušauskas

Buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Dainius Žalimas A. Lukašenkai palankios propagandos skleidimą vertina griežčiau. 

„Tai yra dalyvavimas, galima sakyti, užsienio valstybės organizuotoje dezinformacijos kampanijoje. Ir tai yra akivaizdžiai nukreipta prieš Lietuvos Respubliką“, – sakė jis.

Politikai teisinasi, kad užčiaupti tokiai propagandai trūksta įrankių. „Reikėtų suformuoti atsakomybę už ardomosios veiklos pobūdį atitinkančius veiksmus. Kol kas mes to neturime nei Baudžiamajame kodekse, nei kažkur kitur. Ir todėl jie tuo naudojasi“, – sakė L. Kasčiūnas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

D. Žalimas sako, kad yra bent trys Baudžiamojo kodekso straipsniai, kuriuos jau dabar būtų galima pritaikyti. Tai padėjimas kitai valstybei veikti prieš Lietuvos Respubliką, antikonstitucinė veikla ir tarptautinių nusikaltimų neigimas. „Iki šiol tokie tyrimai nėra pradėti, nes atrodo, kad tikrai galima nebaudžiamai tyčiotis iš Lietuvos valstybės, maskuojant tai saviraiškos teise“, – kalbėjo D. Žalimas. Pati E. Švenčionienė savo įrašuose socialiniuose tinkluose guodėsi, kad kovą teko tris valandas kalbėtis su Valstybės saugumo departamentu (VSD).

Pati VSD savo grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime mini šios grupės veiklą, bet plačiau to nekomentuoja. „VSD stebi veiklas, galinčias kelti grėsmes nacionaliniam saugumui, jas vertina ir teikia informaciją sprendimų priėmėjams bei valstybėms institucijoms, tarp jų – ir užtikrinančioms įstatymų laikymąsi bei viešąją tvarką“, – komentavo VSD.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gėda

Gėda portretas
Dar ji savo 16 metu vaika į tai įtraukė.

TU LIETUVIS

TU LIETUVIS portretas
Sakai doras lietuvis o palaikai išdavukus tautos Tai kuo tu skiriesi nuo ju.

TU LIETUVIS

TU LIETUVIS portretas
GĖDA TAU.
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių