Quantcast

A. Skaisgirytė: dėl vertėjų ir lietuvių pargabenimo iš Afganistano kalbama su Ukraina

Dėl Lietuvos piliečių ir šalies kariams talkinusių vertėjų išskraidinimo iš Afganistano deramasi su tokiais partneriais kaip Jungtinės Valstijos ir Ukraina, sako prezidento patarėja.

„Kalbame su sąjungininkais, amerikiečiais pirmiausia, tačiau taip pat ir kitais. Kalbame su partneriais tokiais kaip Ukraina, kurie taip pat gali mums šitoje situacijoje padėti“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė.

Pasak jos, variantas, kad Lietuvai šiuo klausimu padėtų Ukraina yra „visiškai įmanomas“, nes abiejų šalių kariuomenės palaiko artimą ryšį.

„Žinoma, tam reikia ir politinių sprendimų. Tų politinių sprendimų paieška ir mūsų reikalas. Bandysime bendromis jėgomis veikti“, – kalbėjo ji.

Krašto apsaugos ministerijos duomenimis, Afganistane yra apie 100 buvusių vertėjų ir jų šeimų narių, kurie turėtų būti atvežti į Lietuvą.

Taip pat šalyje yra du grįžti norintys Lietuvos piliečiai.

Afganistano gyventojai 2005–2013 metais talkino Lietuvos kariams bendraujant su vietiniais, Afganistano tarnybomis, taip pat dalyvavo karinėse operacijose prieš Talibano kovotojus bei to jie dabar sulaukė grasinimų. Anot vertėjų, jų gyvybėms gresia pavojus.

Paskutiniai Lietuvos kariai iš Afganistano grįžo birželio pabaigoje, NATO nusprendus pasitraukti iš šio dvidešimt metų trukusio konflikto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių