Quantcast

Siūloma atsisakyti suvaržymų žiniasklaidai, skelbiant informaciją apie savižudybes

Siūloma atsisakyti dabar galiojančiame Visuomenės informavimo įstatyme numatytų suvaržymų žiniasklaidai skelbiant informaciją apie savižudybes.

Atsisakyti abstrakčių apibrėžimų ir taisyti šių metų rugsėjį Seimo priimtas Visuomenės informavimo įstatymo pataisas siūlo Seimo nariai Mykolas Majauskas, Juozas Olekas, Arūnas Gelūnas, Justas Džiugelis, Vytautas Kernagis ir Vytautas Juozapaitis.

Įstatymo pataisas įregistravę Seimo nariai siūlo nustatyti, kad žurnalistai, „skelbdami žinias apie savižudybes ar bandymus nusižudyti, neturi nurodyti savižudybės ar mėginimo nusižudyti būdo antraštėse (anonsuose), jokiame turinyje neturi skelbti savižudybės ar mėginimo nusižudyti būdo detalių, rodyti savižudybės proceso ar bandančio nusižudyti, nusižudžiusio žmogaus“.

Tai sukuria kuriozišką situaciją, kuomet beveik neįmanomu tampa ne tik pozityvios, padrąsinančios patirties dalinimasis, bet ir elementarių, viešai žinomų ar net istorinių faktų apie įvykusias savižudybes ar bandymus nusižudyti skelbimas.

Parlamentarų nuomone, buvo itin suvaržytos informacijos apie savižudybę viešinimo taisyklės, todėl jie siūlo įstatyme palikti tik itin konkrečius apribojimus informacijos apie savižudybes skleidimui.

„Nors iš pirmo žvilgsnio įstatymo pataisomis buvo siekiama kilnaus tikslo sprendžiant itin problemišką Lietuvos suicidologinę situaciją, jų abstraktus ir platus turinys pernelyg suvaržė bet kokios, net ir pagalbinės ar teigiamų tikslų siekiančios informacijos apie savižudybes viešinimą. Lietuvos suicidologijos ekspertų nuomone, galiojančiose pataisose naudojami draudimai savižudybę romantizuoti, ją traktuoti kaip kasdienį įvykį ar bet kokia apimtimi minėti motyvus yra nekonkretūs, itin plačiai interpretuotini, kuriantys dirbtinės, priverstinės tylos ir stigmatizavimo atmosferą aplink itin aktualią Lietuvos visuomenei problemą. Tai sukuria kuriozišką situaciją, kuomet beveik neįmanomu tampa ne tik pozityvios, padrąsinančios patirties dalinimasis, bet ir elementarių, viešai žinomų ar net istorinių faktų apie įvykusias savižudybes ar bandymus nusižudyti skelbimas“, - sako Visuomenės informavimo įstatymo pataisas parengę Seimo nariai.

Jie primena, kad informacija apie savižudybes nuo 2016 metų vasario buvo ir iki šiol yra viešinama pagal Visuomenės informavimo etikos kodekso rekomendacijas, kurio nuostatos yra skirtos būtent atsakingai informuoti apie savižudybes ir neskatinti savižudiško elgesio kopijavimo efekto.

Valstybinio psichikos sveikatos centro Savižudybių prevencijos biuro atliekamo žiniasklaidos monitoringo duomenimis, priėmus šį kodeksą, žiniasklaidos priemonės vis atsakingiau informuoja apie savižudybes, todėl galiojančių itin abstrakčių ir plačių įstatymo pataisų tikslingumas yra kvestionuotinas.

Šiuo metu įstatymas žurnalistams draudžia skelbti savižudybės ar bandymo nusižudyti motyvus, priemones ir būdus, traktuoti savižudybę kaip tinkamą kokios nors problemos sprendimo būdą ar kaip savaime suprantamą, kasdienį faktą, vartoti savižudybes romantizuojančius apibūdinimus, rodyti savižudybės procesą ar bandantį nusižudyti, nusižudžiusį žmogų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių