Quantcast

Siūlo valstybės paramą lietuviams, grįžtantiems iš krizių kamuojamų šalių

Vyriausybė trečiadienį pasiūlė Seimui įstatymu įtvirtinti, kad krizių kamuojamose šalyse gyvenantys lietuviai gautų valstybės paramą, jeigu nuspręstų grįžti į Lietuvą.

„Kalbame apie Lietuvos Respublikos piliečius, lietuvių kilmės asmenis, taip pat asmenis, turinčius teisę atkurti Lietuvos Respublikos pilietybę, ir šeimos narius“, – Ministrų kabineto posėdyje sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Siūloma, kad valstybė finansuotų tokių žmonių grįžimą į Lietuvą ir integraciją.

Migracijos departamentas teiktų atvyksantiems lietuviams konsultacinę pagalbą. Valstybė taip pat įsipareigotų teikti paramą vertinant ir pripažįstant perkeliamo asmens turimą išsilavinimą ir profesinę kvalifikaciją, dalyvauti formaliojo ir neformaliojo švietimo programose.

į Lietuvą grįžtantys tautiečiai taip pat gautų paramą naudojantis Užimtumo tarnybos paslaugomis ir užimtumo rėmimo priemonėmis, nemokamas teisines konsultacijas, kitą socialinę paramą ir išmokas.

Pirmieji dokumentai perkeliamiesiems asmenims bus išduodami nemokamai. Jie galės gauti kompensaciją už išlaidas legalizuojant ir verčiant dokumentus, mokant valstybės rinkliavas ir konsulinius mokesčius.

Užsienio reikalų ministras teigė, kad įstatymas leis aiškiai įtvirtinti sistemą, kaip krizių apimtose šalyse gyvenančius lietuvius parvežti į Lietuvą, nes iki šiol tai buvo daroma atskirais sprendimais.

2015 metais Vyriausybei nusprendus iš Rusijos aneksuoto Krymo ir Rytų Ukrainos parsivežti ten gyvenančius lietuvius, į šalį atvyko 157 asmenys. Tam panaudoti beveik 12 tūkst. eurų.

Pernai į Vyriausybę kreipėsi Venesuelos lietuviai, prašydami persikelti į Lietuvą. Tokių žmonių yra apie 50.

Vyriausybės siūlomas įstatymas įsigaliotų nuo kitų metų liepos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Prajuokino... Šalis kurioje krizė tesiasi 28 metus siulo remti lietuvius kurie yra krizės apimtose šalyse?

lietuvis

lietuvis portretas
Idomi antraste,siulo parama lietuviams gryztantiems....O rusas ar zydas ,buves ar esantis Lietuvos pilietis tos paramos negaus,nes raso,kad tik gryztantiems lietuviams duos.As kaip lietuvis nacistas sutikiciau,kad duotu tik lietuviams,o rusas,zydas ,lenkas ir visi kiti,tegul negryzta,mes ju nelaukiame.....

na kurvos nelaimingi .... dabar URM ir migracijos

na  kurvos  nelaimingi  .... dabar  URM ir  migracijos portretas
tarnyba iesko pajuodusiu ,,,,lietuviu,,,, neva nuo darbo afrikoj , zimbabvej ,venesueloj, kinijoj -besikankinanciu nuo komunismo smeklos -vienaveidziu pageltusiu lietuvaiciu , na o slavai xoxolu banderos --tai prigimtiniai groliai lietuviai.....tik apie savus nesenai isvytus is lietuvos ---visus iki vieno pamirso....
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių