Quantcast

Siūlo uždrausti žiniasklaidą valdyti su alkoholiu ir tabaku susijusiam verslui

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas siūlo uždrausti žiniasklaidos priemonių savininkais būti su alkoholio ir tabako verslu susijusiems asmenims.

Politikas parengė ir registravo tai numatančias Visuomenės informavimo įstatymo pataisas. Jos numato, kad viešosios informacijos rengėjais ir dalyviais neturėtų būti ne tik valstybės ir savivaldybių institucijos, bankai, partijos, bet ir fiziniai bei juridiniai asmenys, jų įsteigti ar valdomi juridiniai asmenys, „kurių ūkinė ar komercinė veikla yra alkoholinių gėrimų ar tabako gaminių gamyba ar prekyba“.

V. Bakas teigia, kad parengti šią pataisą jį paskatino „siekis geriau suderinti valstybės politiką visuomenės informavimo srityje su tabako ir alkoholio kontrolės politika“.

„Akivaizdu, kad tabako gaminių ar alkoholinių gėrimų gamyba ar prekyba užsiimančių pelno siekiančių ūkio subjektų ir juos valdančių bei iš šios veiklos naudą gaunančių fizinių asmenų interesai iš esmės skiriasi nuo alkoholio ir tabako kontrolės įstatymuose apibrėžtų valstybės politikos tikslų ir principų. Tokie interesai yra nesuderinami ir su Visuomenės informavimo įstatyme nustatytais tabako gaminių ar alkoholinių gėrimų, tai yra jų ekonominės veiklos produktų, reklamos apribojimais“, – teigia Seimo narys aiškinamajame rašte.

Čia buvo šaudoma į valstybę, tai tie, kas šaudo į valstybę, turėdami žiniasklaidą, juos reikia tiesiog patraukti.

Anot V. Bako, toks iš esmės skirtingų interesų derinimas prieštarauja valstybės tabako ir alkoholio kontrolės politikai, didina neskaidrios lobistinės veiklos riziką.

Šiam pasiūlymui pritaria ir valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Mano asmeninė pozicija būtų pritarti, bet aš negaliu atsakyti už frakciją“, – trečiadienį BNS sakė jis.

Anot jo, verslas, kuris susijęs su alkoholiu ir tabaku, neturėtų turėti galimybės daryti įtakos žiniasklaidai, nes yra suinteresuotas gauti „tiesioginę naudą iš tos prekybos ir gamybos, kurią jie vykdo“.

„Tai, mano nuomone, prieštarauja mūsų visuomenės interesams, ir šitas klausimas galėtų būti svarstomas Seime“, – teigė R. Karbauskis.

Jeigu būtų priimta ši parlamentaro siūloma pataisa, ji užkirstų koncernui „MG Baltic“ valdyti televizijos kanalus LNK, BTV, TV1, „Info TV”, „Liuks!“.

Pernai po NSGK atlikto parlamentinio tyrimo dėl neteisėto verslo poveikio politikams ir valstybės institucijoms V. Bakas buvo užsiminęs apie galimą licencijos naikinimą kai kurioms komiteto tyrime figūruojančioms žiniasklaidos priemonėms.

„Manau, skubiai reikia daryti, priimti sprendimus, ar galima žiniasklaidą naudoti taip, kaip jinai buvo naudojama, nes tai yra licencijuojama veikla. Ji turi tarnauti viešiesiems interesams, tai yra verslas, bet tai yra licencijuojama veikla. Tu, jeigu, pavyzdžiui, gauni licenciją ginklui ir šaudysi centre, jis bus atimtas. Čia buvo šaudoma į valstybę, tai tie, kas šaudo į valstybę, turėdami žiniasklaidą, juos reikia tiesiog patraukti“, – pernai gegužę interviu LRT laidai „Savaitė“ sekmadienį kalbėjo V. Bakas.

Šią idėją tuomet sukritikavo ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, ir premjeras Saulius Skvernelis.

Po NSGK tyrimo buvo paviešintas Valstybės saugumo departamento raštas, kad koncernas „MG Baltic“, tenkindamas savo interesus, buvo sukūręs ilgalaikę veikimo strategiją, kurią, departamento vertinimu, galima vertinti kaip destruktyvią veiklą, galinčią destabilizuoti valstybės sąrangą ir demokratinę politinę sistemą ir todėl keliančią grėsmę nacionaliniam saugumui.

Anot VSD, strategijai įgyvendinti būdavo pasitelkiami politikai, valstybės tarnautojai ir pareigūnai, kurie įtraukiami įvairiais neteisėtais būdais – renkant konfidencialią ar kompromituojančią informaciją, paperkant, šantažuojant, manipuliuojant informacija.

„Daugeliu atvejų panaudojamos MG (arba susijusių bendrovių) valdomos žiniasklaidos priemonės, per kurias daromas „spaudimas“ ar siūlomos viešinimo, įskaitant ir politinę reklamą, paslaugos“, – teigta VSD išvadoje.

Koncernas „MG Baltic“ šiuo metu bylinėjasi dėl teiginių, paskelbtų po parlamentinio tyrimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam---,,na va,,, o,,,--

tam---,,na va,,, o,,,-- portretas
na stai viena apsivogus konservatlybersosine utele jau sueregavo.. y V.Bako siulyma , vadinasi einama teisinga ir reikiama linkme.

manau ne tik alhogolio ir tabako ...bet ypatingai

manau  ne tik  alhogolio ir  tabako  ...bet  ypatingai   portretas
vaistininku mafijai uzdrausti buti savininkais ziniasklaidos priemoniu.... Manau tuoj islys teisesmaukiniu mafijos atstovai ir pareiks ,kad tai ,,,priestarauja konstitucijai,,,,,

Na va

Na va portretas
Lietuva neturi raketų, o Bakas kosmose. Yra 1000 būdų tokiems draudimams apeiti. Klausimas: kai uždraus, Bakui akcijas rreikės padovanoti?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių