Quantcast

Siūlo uždrausti glifosato naudojimą miestų ir gyvenviečių teritorijose

Seimo narys socialdemokratas Linas Jonauskas įregistravo Augalų apsaugos įstatymo pataisas, kuriomis siūlo drausti glifosato naudojimą tvarkant kelių apsaugos juostas, elektros linijas, geležinkelių bėgius, miestų, gyvenviečių ir saugomose teritorijose.

Įstatymo pataisos nebus taikomos žemės ūkiui, taip pat kenksmingų žmogaus sveikatai invazinių rūšių augalų naikinimui, kai nėra galimybių panaudoti kitas priemones.

Pasak L. Jonausko, pesticidų mažinimo tikslai yra numatyti „Europos žaliajame kurse“, todėl Lietuvai taip pat reikės peržiūrėti įstatymus, kurie reglamentuoja augalų apsaugos priemonių naudojimą šalyje.

„Europos žaliajame kurse“, kurį priėmė Europos Komisija, numatyta, kad turėsime iki 2030 metų 50 proc. sumažinti pesticidų naudojimą. Šiandien, ko gero, aštriausios diskusijos Europoje vyksta dėl glifosato naudojimo“, – sako parlamentaras.

Kasmet augalų apsaugos priemonėmis, kurių sudėtyje yra glifosato, purškiant geležinkelio bėgius, žmonės nerimauja dėl jo poveikio jų sveikatai, baiminasi, ar herbicidas nepatenka į jų šulinius, todėl tokios praktikos turėtų nelikti.

Pasak jo, Lietuvoje vis dar pasitaiko piktnaudžiavimo pesticidais, kurių sudėtyje glifosatas, atvejų, kai jie naudojami miestų, gyvenviečių, saugomose teritorijose, geležinkelių, elektros linijų, kelių tvarkymui.

„Praėjusiais metais Plungės rajone kilo visuomenės, aplinkosaugininkų pasipiktinimas, kai, naikinant pakelėse augančias žoles, herbicidu buvo išpurkštos ir Žemaitijos nacionalinio parko teritorijos pakelės, ir žmonių pasėliai, kurie tose vietose nunyko. Kasmet augalų apsaugos priemonėmis, kurių sudėtyje yra glifosato, purškiant geležinkelio bėgius, žmonės nerimauja dėl jo poveikio jų sveikatai, baiminasi, ar herbicidas nepatenka į jų šulinius, todėl tokios praktikos turėtų nelikti“, – sako L. Jonauskas.

Europos Komisija 2017 metų rudenį priėmė sprendimą glifosato naudojimą Europos Sąjungoje nutraukti nuo 2022-ųjų metų pabaigos. Šiam sprendimui pritarė ir Lietuva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Idiotai

Idiotai portretas
VISISKAI UZDRAUSTI VARTOTI, O YPAC ZEMES UKYJE. JO NENAUDOJANT GYVENO, O DABAR MIRSIME JI NAUDOJANT. PUIKIAI NE TIK JONAUSKAS ZINO MOKSLINIUS TYRIMUS. JEI NUO KT METU EU VISISKAI JI UZDRAUS, BET VISTIEK PATENKINO STAMBIUJU INTERESA 2017-2022. GĖDA

taip

taip portretas
pasiulymas geras tik kodel socmafija jo iki siol neigyvendino nes rupejo A saukstai ir kiti darmaedu pirkyniai nes puse pirkeju buvo isvyta is gimtynes r liko laisvi plotai isisavint ;;;;;;;;

Prajuokino :)))

Prajuokino :))) portretas
Tai eik ,socdeme Jonauskai ,padirbėti - paravėti žolių , o ne tik " kovoti " liežuviu . Parodykite pavyzdį :))) Socdemais jau netikiu po " rankų bučiavimo " konservatoriams , po Šakalienės ir kitų blinkevičiūčių , sysų , sabatauskų ir t.t. kovų už Stambulo konvencijas , už ....fui....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių