Quantcast

Siūlo leisti kandidatuoti į Seimą jau nuo 18 metų

Parlamentui pradėjus svarstyti Konstitucijos pataisą, kuria siūloma leisti kandidatuoti į Seimą nuo 21 metų, Seime atsirado dar viena iniciatyva, siūlanti leisti siekti parlamentaro mandato jau nuo 18 metų.

Tokį pasiūlymą Konstitucijos pataisai  įregistravo Seimo nariai konservatoriai Edmundas Pupinis, Mykolas Majauskas ir jauniausia šios kadencijos Seimo narė „valstietė“ Rūta Miliūtė.

Konstitucijoje siūloma nustatyti, jog Seimo nariu galėtų būti renkamas Lietuvos Respublikos pilietis, kuriam rinkimų dieną yra 18 metų.

Projekto autorių nuomone, leidimas kandidatuoti į Seimą nuo 18 metų dar labiau paskatintų jaunus žmones įsitraukti į valstybės valdymą ir politinius procesus.

„Amžiaus cenzo mažinimas iki 18 metų rinkimuose į Seimą būtų signalas jauniems žmonėms, jog valstybė jais pasitiki ir skatina prisidėti prie šalies kūrimo nacionaliniu mastu jau nuo pilnametystės“, – sako pasiūlymą įregistravę Seimo nariai.

Jie pastebi, kad Lietuvos jaunimo domėjimosi politika rodikliai yra pavojingai žemi – tiek pagal Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos, tiek pagal Europos socialinio tyrimo apklausų rezultatus matyti, jog jaunoji lietuvių karta politika domisi vidutiniškai mažiau nei tokio paties amžiaus gyventojai kitose Europos šalyse.

Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Tyrimų skyriaus 2018 m. sausio 29 d. atliktoje analitinėje apžvalgoje „Aktyvioji ir pasyvioji rinkimų teisė nacionaliniuose (parlamento) ir vietos savivaldos rinkimuose“ pateikti duomenys rodo, jog daugiau kaip pusėje (16) ES valstybių kandidatuoti parlamento rinkimuose leidžiama pilnametystės sulaukusiems asmenims (Vokietijoje, Prancūzijoje, Suomijoje, Danijoje, Belgijoje, Liuksemburge, Nyderlanduose, Švedijoje ir kt.).

Kaip primena ELTA, birželio 29 d. Seimas po pateikimo pritarė Seimo narės Viktorijos Čmilytės-Nielsen pateiktai Konstitucijos pataisai, kurioje siūloma leisti kandidatuoti į Seimą nuo 21 metų.

Už ją balsavo 63 Seimo nariai, niekas nebuvo prieš, susilaikė 45 parlamentarai. Į Seimo plenarinių posėdžių salę projektas sugrįš rudenį.

25 metų amžiaus riba, t. y. didžiausia kandidatams į nacionalinius parlamentus taikoma riba, šiuo metu yra tik 4 Europos Sąjungos valstybėse: Italijoje, Graikijoje, Kipre ir Lietuvoje.

Šiuo metu į Seimą kandidatuoti gali asmenys, kurie rinkimų dieną yra ne jaunesni nei 25 metų. Pagal Lietuvoje galiojantį Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymą, kandidatuoti į Europos Parlamentą gali asmenys, sulaukę 21 metų amžiaus, o vadovaujantis Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymu kandidatu į savivaldybės tarybą gali būti asmuo, sulaukęs 18 metų.

Siūloma, kad Konstitucijos pataisa įsigaliotų 2021 m. sausio 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

deinis

deinis portretas
Gal ir gerai ,kad nuo 18 ,nebereikės universitetų ,juk diplomas proto neduoda gal kai kam biški žinių ,valstybei mažiau išlaidų ,bet gal reikės keisti konstituciją ,dabar atrodo be aukštojo mokslo negali užimti aukšto posto ,bet juk pas mus demokratyja ,einame į GIEROY.

visai jau nesamonė

visai jau nesamonė portretas
kaip tada tą semą vertinti, kas čia klubas koks, visai nei žinių, nei patirties, ateis pažaisti. Bando balų pririnkti nesamoningais pasiūlymais, bet jau tiksliai žinosim, už ką nebalsuoti

Marija

Marija portretas
Juk labai patogu juos muštruot. Balsuos vieningai, jokių diskusijų, tylu, ramu seime, panašiai kaip viščiukų fermoje. Ir tikrasis broileriukas protingu atrodys
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių