Quantcast

Siūlo griežtinti baudžiamąją atsakomybę už neteisėtą partijų finansavimą

Siūloma griežtinti baudžiamąją atsakomybę už neteisėtą politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimą.

Tokį Baudžiamojo kodekso (BK) pakeitimo projektą įregistravusi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos seniūnė Vanda Kravčionok siūlo nuo 500 MGL iki 50 MGL sumažinti neteisėtai partijai skirtos paramos dydį, už kurį grėstų baudžiamoji atsakomybė.

Pagal siūlomą projektą, „tas, kas neteisėtai teikė lėšas ar kitokią paramą, kurių vertė viršija 50 MGL dydžio sumą, politinei partijai ar politinei kampanijai tiesiogiai ar netiesiogiai finansuoti arba šias lėšas ar paramą neteisėtai priėmė ar panaudojo politinės partijos ar politinės kampanijos veikloje, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.“

Projektą inicijavusios Seimo LLRA-KŠS frakcijos nuomone, šiuo metu Baudžiamajame kodekse nurodoma neteisėtai teikiamų lėšų ar kitokios paramos politinei partijai ar politinei kampanijai finansuoti vertė virš 500 MGL, už kurią numatyta baudžiamoji atsakomybė, yra pernelyg aukšta. Kodekso pataisų rengėjų nuomone, tokios sankcijos nepakankamai atgraso asmenis nuo neteisėtų lėšų ar paramos teikimo, priėmimo ar panaudojimo politinės partijos ar politinės kampanijos veikloje.

„Šiuo metu stipriai išaugo skaitmeninės žiniasklaidos ir socialinių tinklų daroma įtaka visuomenėje, vis dažniau fiksuojami atvejai, kai per šias priemones stengiamasi formuoti visuomenės nuomonę, daryti įtaką vartotojų ir rinkėjų pasirinkimui, ypač politinės kampanijos metu. Pavieniai asmenys, skaitmeninės visuomenės informavimo priemonės ir bendrovės aktyviai dalyvauja politinėje kampanijoje, platindami spausdintą, vaizdo medžiagą ar visuomenės apklausos rezultatus, atitinkančius politinės reklamos požymius, kuriems panaudojamos neviešinamų šaltinių lėšos ar teikiama parama“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Šiuo metu BK numatyta, kad tas, kas neteisėtai teikė lėšas ar kitokią paramą, kurių vertė viršija 500 MGL dydžio sumą, politinei partijai ar politinei kampanijai tiesiogiai ar netiesiogiai finansuoti arba šias lėšas ar paramą neteisėtai priėmė ar panaudojo politinės partijos ar politinės kampanijos veikloje, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Kaip pastebi Seimo LLRA-KŠS frakcijos nariai, asmuo atsako už nusikalstamą veiką tik tais atvejais, kai neteisėtai teiktų, priimtų ir panaudotų politinės partijos ar politinės kampanijos veikloje vertė viršija 500 MGL dydį.

Tuo atveju, kai neteisėtos paramos vertė neviršija 500 MGL dydžio, šį nusikaltimą padariusiems asmenims baudžiamoji atsakomybė netaikoma.

Kodekso pataisų autoriai mano, kad siūloma pataisa esmingai prisidės prie kovos su korupcija, ypač politinės kompanijos metu, ir prisidės prie skaidrumo didinimo.

Siūloma, kad naujas teisinis reguliavimas įsigaliotų 2021 m. sausio 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių