Quantcast

Opozicija kritikuoja Civilinės sąjungos projektą: bandoma įteisinti vienos lyties santuoką

Lietuvos regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė kritikuoja pirmadienį pristatytą Civilinės sąjungos projektą. Jos teigimu, dalis įstatymo projekte esančios medžiagos yra pateikta iš Santuokos instituto, todėl, akcentuoja A. Širinskienė, tokiu būdu mėginama piariškai grakščiu pavadinimu įteisinti vienos lyties asmenų santuoką.

„Kuo daugiau skaitai projektą, tuo daugiau klausimų kyla, nes išties atskiri gabalai yra nukopijuoti nuo santuokos instituto. Pripažinimas negaliojančia civiline sąjungą turi taip pat tokias pat pasekmes kaip santuokos nutraukimas. Tai panašu, kad kolegos kitu pavadinimu, piariškai grakščiu, bando tiesiog įteisinti santuokas“, – antradienį Seime žurnalistams teigė A. Širinskienė.

Jos teigimu, didžiausias diskusijas kelia tai, kad teisinio santykio turinys atitinka santuokos ir šeimos rėmus, todėl, A. Širinskienės nuomone, veikiausiai įstatymo projektas parlamentarų pritarimo nesulauks.

„Nėra svarbu, kokia įstatymo kodekso forma yra priimamas sprendimas, yra svarbus teisinio santykio turinys. Teisinio santykio turinys šiuo atveju iš esmės yra atitinkantis santuokos ir šeimos rėmus. Tai ir kelia didžiausias diskusijas ir, matyt, laukia nepritarimo“, – teigė Seimo narė.

Teisinio santykio turinys šiuo atveju iš esmės yra atitinkantis santuokos ir šeimos rėmus. Tai ir kelia didžiausias diskusijas ir, matyt, laukia nepritarimo.

Kita vertus, A. Širinskienė neabejoja, kad ekonominiai vienos lyties asmenų klausimai privalo būti sprendžiami, tačiau, pažymi parlamentarė, tai neturėtų būti susiję su santuoka ar šeima.

„Iš esmės turėtų išlikti ūkinis santykis, kuris užtikrina ekonominių klausimų sprendimą, galbūt kompromiso vardan būtų galima kalbėti apie tai, kad bendrą gyvenimą registravę žmonės įgyja artimųjų statusą, bet visi dalykai, kurie susiję su santuoka, su šeima, turėtų būti už tokio reguliavimo ribų“, – pridūrė ji.

R. Tamašunienė: ta pati panelė, tik kita suknelė

Lietuvos lenkų rinkimų akcijai – Krikščioniškų šeimų sąjungai atstovaujanti Seimo narė Rita Tamašunienė nepalaikys Civilinės sąjungos įstatymo projekto, nes tai bandymas pateikti Partnerystės įstatymą pavadinus jį kitaip. Jos nuomone, ši iniciatyva – nekeičia įstatymo turinio.

„Naujai užregistruoto įstatymo esmė nesikeičia, nes bandoma šeimos institutui būdingus bruožus perkelti į įstatymą, reglamentuojantį ne santuokoje gyvenančių ir vienalyčių asmenų bendrą gyvenimą. Nepalaikome tos idėjos, suprantame, kad tai ta pati panelė, tik kita suknelė“, – antradienį spaudos konferencijoje Seime sakė R. Tamašunienė.

Jos nuomone, šiuo metu netinkamas laikas teikti tokius projektus Seimui.

Nepalaikome tos idėjos, suprantame, kad tai ta pati panelė, tik kita suknelė.

„Šiuo metu netinkamas tam laikas, reikia visuomenę telkti, nes vyksta karas Ukrainoje, turime ekonominių sunkumų, kalbant apie infliaciją ir išaugusias kainas. Tenka apgailestauti, kad pavasario sesija be tokių, sakykime, „papuošimų“ neapsieina ir vis traukiama į dienos šviesą tai, kas sukelia didžiausią erzelį ir visuomenės nepasitenkinimą“, – sakė parlamentarė.

Jos nuomone, problemas, su kuriomis susiduria ne santuokoje gyvenančios poros, homoseksualūs asmenys galima sureguliuoti Civiliniame kodekse. „Seime yra parlamentarų, kurie įsitikinę, kad galima sureguliuoti šiuos visus teisinius santykius ir problemas Civiliniame kodekse. Linkime valdančiajai daugumai apsispręsti, tai padaryti ir netraukti iš stalčių tokių kontroversiškų projektų, kurie gali turėti neigiamas pasekmes valstybės ateičiai“, – sakė R. Tamašunienė.

ELTA pastebi, kad Seime įregistruotas Civilinės sąjungos įstatymo projektas reglamentuoja civilinės sąjungos įregistravimo, jos galiojimo bei nutraukimo pagrindus ir tvarką, partnerių tarpusavio turtines ir asmenines neturtines teises ir pareigas.

Projekte nurodoma, kad civilinės sąjungos santykių teisinis reglamentavimas Lietuvos Respublikoje „grindžiamas monogamijos, civilinės sąjungos savanoriškumo, partnerių tarpusavio lygiateisiškumo ir kitais civilinių santykių teisinio reglamentavimo principais“.

Įstatymo projektas numato, kad „civilinė sąjunga yra dviejų asmenų (partnerių) savanoriškas susitarimas, įregistruotas teisės aktų nustatyta tvarka, kuriuo jie siekia sukurti ir (ar) plėtoti, apsaugoti tarpusavio asmeninius santykius“.

Asmenys, siekiantys laisva valia įregistruoti civilinę sąjungą, turės būti sulaukę pilnametystės, nesiejami giminystės ryšių, nesudarę santuokos tarpusavyje ar su kitais asmenimis, taip pat neįregistravę civilinės sąjungos su kitais asmenimis.

Įregistravęs civilinę sąjungą ir jos nenutraukęs asmuo negalėtų sudaryti santuokos ar įregistruoti civilinės sąjungos su kitu asmeniu.

ELTA primena, kad, tvirtinant Seimo pavasario sesijos darbų programą, užvirė aštrios diskusijos dėl siekio į ją įtraukti Partnerystės įstatymą. Seimo narė Agnė Širinskienė iš pavasario sesijos darbotvarkės pasiūlė išbraukti visuomenėje nevienareikšmiškai vertinamą Partnerystės įstatymą, argumentuodama, kad Rusijos pradėto karo Ukrainoje kontekste nereikia skaldyti visuomenės. Partnerystės įstatymo projekto iš pavasario darbotvarkės išbraukti nepavyko.

Prieš metus ši iniciatyva nesulaukė parlamentarų paramos ir neįveikė pateikimo stadijos. Tuometį įstatymo projektą sukritikavo ir prezidentas Gitanas Nausėda. Prezidentas išsakė poziciją, kad Partnerystės įstatymą jis būtų vetavęs dėl netinkamo partnerystės sąvokos apibrėžimo.

Seime pirmadienį pristatytas, valdančiųjų teigimu, kompromisinis variantas – Civilinės sąjungos įstatymo projektas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PADARYKIME EKSPERIMENTĄ...

PADARYKIME EKSPERIMENTĄ... portretas
Duokime bet kokiai vienos lyties porai pagimdyti palikuonį. Jeigu sugebės - pripažinsime vienalytę šeimą...

Rink.

Rink. portretas
Taip , seimas šis tai narkomanų ir iškrypėliu ,kaip atsirado seime neaišku.Nes rinkimai per pandemija turėjo būti neužskaitytais,turėjo likti valstiečiai dar vienai kadencijai.Nes buvo pandemija, neišėjo žmonės balsuoti, balsavo rinkimuose mažiau kaip puse, todėl rinkimai turejo būti neužskaitytais.Perėmė seimo valdymą apsiskelbėlei, todėl turėtų būti atšaukti ,kaip neteisėti.

Nėra kada

Nėra kada portretas
Seime zydri sėdi jie apie save galvoja tauta tegul be bunkeriu pabus
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių